НАТО ще закупи шест самолета Boeing, които да заменят остарелия

...
НАТО ще закупи шест самолета Boeing, които да заменят остарелия
Коментари Харесай

НАТО модернизира флота от самолети за наблюдение

НАТО ще закупи шест самолета Boeing, които да заменят остарелия флот от самолети за наблюдаване AWACS (ДРЛОУ), като по този метод ще усили опциите на алианса да следи опасността от Русия.

" Производството на шестте нови самолета Boeing E-7A Wedgetail ще стартира през идващите години, като се чака първите самолети да бъдат подготвени за оперативно дежурство до 2031 година ", обявиха от НАТО.

НАТО съобщи, че взаимното придобиване от членовете на алианса съставлява една от " най-големите покупки на качества в историята на алианса " , само че не уточни общата стойност.

Самолетите ще се ръководят централно от алианса, евентуално от авиобазата в Гайленкирхен, Германия, като разследващите данни ще се споделят сред 31-те членки.

" Оборудван с мощен радар, самолетът може да открива противников самолети, ракети и кораби на огромни дистанции и да насочва изтребителите на НАТО към техните цели ", обявиха от алианса.

Съединените щати, Англия и Турция към този момент летят със самолети Wedgetail или възнамеряват да ги употребяват.

Миналата година английското държавно управление съобщи, че изразходва 1,89 милиарда паунда (2,36 милиарда долара) за стратегия за придобиване на три самолета.

НАТО ускори дейностите по наблюдаване по източния си фланг след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година

През януари алиансът разположи самолети AWACS в Румъния, която граничи с Украйна
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР