НАТО ще се окаже неспособен да отбие евентуална атака от

...
НАТО ще се окаже неспособен да отбие евентуална атака от
Коментари Харесай

НАТО не е готов за евентуална атака на Русия, сочи доклад


НАТО ще се окаже некадърен да отбие възможна офанзива от страна на Русия по източния си фланг, демонстрира вътрешен отчет на организацията, представен от немското издание „ Шпигел “.

Според документа, озаглавен Доклад за напредъка по усилването на съпротивата и отбранителните качества на Алианса, са открити обилни пропуски.

„ Способността на НАТО логистично да поддържа бързо прегрупиране в мощно разширената територия на зоната на европейското командване е закърняла след края на Студената война “, цитират отчета от „ Шпигел “.

Дори и увеличението на Силите за бързо реагиране на НАТО не могат да подсигуряват, че Алиансът ще реагира задоволително бързо и дълготрайно, се споделя още в документа.

„ Шпигел “ показва също, че командната конструкция на организацията, която е мощно понижена след рухването на Берлинската стена през 1989 година, е главен фактор за понижените отбранителни качества на Алианса.

Говорителката на НАТО Оана Лунгеску отхвърли коментар във връзка на отчета, само че съобщи, че силите на Алианса са „ по-готови и способни да се разпрострат от по всяко време било “ през последните десетилетия. Тя добави също, че сега се подхващат ограничения, с цел да се подсигурява, че „ командната конструкция на НАТО остава мощна, преносима и отговаряща на задачите си “.

След анексирането на полуостров Крим през 2014 година връзките сред НАТО и Русия доближиха до най-ниската си точка от края на Студената война насам. Заради дейностите на Москва Алиансът приключи цивилното и военното си съдействие с Русия, а Украйна разгласи желанието си да кандидатства за участие в отбранителния съюз.

Досега НАТО е утроил своите Сили за бързо реагиране с нови 5000 души и укрепи наличието си в Източна Европа с четири нови батальона.

Въпреки това разговорът с Москва продължава и идващия четвъртък посланиците на 29-те страни членки ще се срещнат в Брюксел с съветски представители. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР