НАТО ще реши до няколко седмици дали да създаде и

...
НАТО ще реши до няколко седмици дали да създаде и
Коментари Харесай

НАТО решава до седмици за бойни групи у нас

НАТО ще реши до няколко седмици дали да сътвори и изпрати нови бойни групи в Централна, Източна и Югоизточна Европа, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

До такова мнение са стигнали министрите на защитата на страните членки, чиято двудневна среща в Брюксел стартира през днешния ден. Едно от взетите от тях решения е създаване на разновидности за по-голямо усилване на възпирането и защитата от страна на НАТО.

Столтенберг приветства решението на Франция да оглави такава бойна група в Румъния.

„ Нашите военни командири в този момент ще работят по детайлностите и ще ни рапортуват до седмици “, сподели генералният секретар.

От НАТО към момента не виждат знаци за деескалация край границата с Украйна, нито евакуиране на военни сили и съоръжение. Това демонстрират сателитни фотоси. Ситуацията, несъмнено, може да се промени, посочи Столтенберг.

„ Това, което виждаме през днешния ден, е, че Русия поддържа многообройни сили за навлизане, подготвени да нападат – от Крим до Беларус “, предизвести той.

Столтенберг означи с огромно страдание новата действителност в Европа. И тя е в дадените от Москва знаци, че тя е подготвена да оспори, освен това със мощ, главните правила, изграждали сигурността в продължение на десетилетия.

По време на срещата се е събрала и Групата за нуклеарно обмисляне на алианса. Тя има същите пълномощия във връзка с нуклеарната политика като Северноатлантическия съвет. Министрите са разискали модернизирането на нуклеарните арсенали на Русия и Китай, както и риска от разпространяването на атомно оръжие.

Министрите на защитата разпространиха декларация, в която приканват Русия да избере пътя на дипломацията и да изтегли неотложно войските си от Украйна според своите интернационалните отговорности. В изказването се съдържа предизвестие, че страните членки строго се придържат към член 5 и са подготвени да се пазят взаимно при нужда.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР