НАТО ще преразгледа своята продължаваща 19 години мисия в Косово,

...
НАТО ще преразгледа своята продължаваща 19 години мисия в Косово,
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО ще преразгледа мисията си в Косово

НАТО ще " преразгледа " своята продължаваща 19 години задача в Косово, предизвести шефът на алианса Йенс Столентег, откакто Прищина гласоподава да построи войска.
Столтенберг сподели, че съжалява за решението да се сътвори професионална войска от 5000 бойци, приветствано от доста косовски албанци като затвърждаване на държавността.
Мироопазващите сили, водени от НАТО, пазят Косово, откогато се отдели от Сърбия след кървава война през 1998-99 година, само че Столенберг съобщи, че задачата, чиято бройка е 4000 бойци, ще би трябвало да бъде преоценена.
" НАТО поддържа развиването на Косовските сили за сигурност под настоящия им мандат. С смяната на мандата в този момент Северноатлантическият съвет ще би трябвало да преразгледа равнището на ангажираност на НАТО с Косовските сили за сигурност ", съобщи Столтенберг, представен от БГНЕС.
Белград осъди този ход, като изрази паника за сигурността на 120 000 сърби, живеещи в Косово, където болшинството от жителите са албанци.
Мисията на НАТО КФОР, в която са ангажирани повече от 4000 души (най-много бяха през 1999 година - 50 000)., е била разгърната в Косово след края на войната от 1998-1999 година, по време на която починаха повече от 13 000 души.
" Всички страни би трябвало да подсигуряват, че днешното решение няма да усили в допълнение напрежението в района ", съобщи Столенберг, призовавайки " виновните политически артисти " да се съсредоточат върху разговора.
" Повтарям апела си към Прищина и Белград да останат спокойни и да се въздържат от всевъзможни изказвания или дейности, които могат да доведат до ескалация ".
Косово и Сърбия се борят да реализират прогрес в несполучливи договаряния с посредничеството на Европейски Съюз, с цел да възстановяват връзките си.
Отношенията се обтегнаха съществено предишния месец, откакто Косово вкара 100-процентни наказателни мита за сръбските артикули в отговор на опитите на Белград да не допусне някогашната си провинция на международната сцена.
Сърбия блокира Косово от разнообразни интернационалните организации, в това число Организацията на обединените народи, и лобира непознати държавни управления да отдръпват признанието за държавността ѝ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР