НАТО ще покани Украйна да се присъедини, когато членовете (на

...
НАТО ще покани Украйна да се присъедини, когато членовете (на
Коментари Харесай

Държавите на срещата във Вилнюс: Бъдещето на Украйна е в НАТО, но без покана засега

НАТО ще предложения Украйна да се причисли, " когато членовете (на алианса) се спогодят и изискванията бъдат изпълнени ", сподели генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, представен от Ройтерс. Той приказва на конференция през първия ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

На срещата си на върха във Вилнюс страните от НАТО се съгласиха, че бъдещето на Украйна е в алианса, само че няма да насочат публична покана към страната да се причисли, съобщи организация ДПА, като се базира на декларация, с чието наличие се е срещнала.

Лидерите от НАТО са постигнали съглашение по отношение на това по какъв начин да дефинират бъдещите си връзки с Украйна, в това число нейната кандидатура за участие, оповестиха четирима дипломати. По думите на един от тях, окончателната дефиниция на декларацията за бъдещето участие на Украйна в алианса ще гласи, че НАТО " ще бъде в положение да насочи покана към Украйна да се причисли към алианса, когато съдружниците са съгласни и изискванията са изпълнени ".

Украинският президент Володимир Зеленски неведнъж прикани съдружниците си публично да поканят Украйна да се причисли към НАТО, което е нужна първа стъпка за пускане на процедурата по присъединение към алианса. Вместо това обаче водачите обвързват евентуалната покана с повишение на оперативната съгласуемост на украинските въоръжени сили с въоръжените сили на съдружниците от НАТО и с " спомагателни промени в региона на демокрацията и сигурността ", се показва в декларацията. Алиансът също по този начин декларира, че ще поддържа Киев по пътя на промените, като външните министри от НАТО постоянно ще правят оценка напредъка на Украйна.

" Бъдещето на Украйна е в НАТО ", акцентират въпреки всичко съдружниците. В същото време те няма да насочат на срещата в литовската столица покана към някогашната руска република да се причисли към алианса.

Все отново НАТО се отхвърля от условието Украйна да извърши на по този начин наречения План за деяние за участие, като на процедура отстранява това затруднение по пътя на Киев към алианса.

Резултатът от срещата на върха евентуално ще разочарова Зеленски, който по-рано през днешния ден съобщи, че " е неуместно " въпросът за участието на Украйна да остане отворен. Украинският президент ще се срещне с водачите от НАТО по-късно през днешния ден.

Лидерите от НАТО също по този начин са се договорили за дълготраен пакет за помощ на Киев, за задълбочаване на политическите връзки и за ускорение на присъединението на Украйна след отправяне на публична покана, се споделя в изказването.

Съюзниците от НАТО обявиха и че са съществено обезпокоени от " злонамерените действия " на Иран на територията на алианса и приканиха Техеран да спре военната си поддръжка за Русия, в това число доставките на дронове.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР