НАТО ще покани Украйна да се присъедини, когато членовете на

...
НАТО ще покани Украйна да се присъедини, когато членовете на
Коментари Харесай

Украйна ще влезе в НАТО, но само когато изпълни всички условия и има подкрепата на всички членове

НАТО ще предложения Украйна да се причисли, " когато членовете на Алианса се спогодят и изискванията бъдат изпълнени ", сподели през днешния ден генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той приказва на конференция през първия ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

По-рано през днешния ден украинският президент Володимир Зеленски сподели, че би било неуместно, в случай че алиансът не насочи към страната му покана за участие.

Той съобщи това, откакто по-рано през днешния ден Столтенберг просто даде обещание Украйна да получи " позитивно обръщение ". В обща декларация съдружниците се съгласяват, че " бъдещето на Украйна е в НАТО ", само че не насочат към нея покана за участие.

Украйна ще стане член на НАТО, само че откакто извърши всички условия за участие и всички членки поддържат влизането ѝ, сподели във Вилнюс министър председателят Николай Денков.

" Украйна има цялостна поддръжка в бъдеще да бъде призната като член на НАТО. Затова би трябвало две неща да бъдат изпълнени. Едното е да бъдат изпълнени изискванията, които занапред ще се дефинират от страните членки, и второто е всички страни членки да дадат единодушието си ", сподели Денков. " В същото време вероятността е ясна – Украйна ще стане член на НАТО, когато това е допустимо ", добави той.

" В разпоредбите на НАТО, с цел да бъде признат нов член, не би трябвало да има териториални разногласия, не би трябвало да се водят военни дейности. Така че за всеки е явно, че няма по какъв начин да стане през днешния ден. Но това, което е ясно, е, че има ясна вероятност. Всички страни споделиха, че ще поддържат Украйна да стане пълновръстен член на НАТО сега, когато това е допустимо ", сподели министър председателят.

По мотив проблема с доставката и потреблението на касетъчни муниции от страна на Украйна, министър председателят още веднъж акцентира, че България е срещу потреблението им, само че Русия не е страна по контракта против този тип боеприпаси и към този момент има сведения, че ги е употребила по време на бойните дейности. В Украйна има война, едната страна ги употребява, ние не поддържаме потреблението на касетъчните бомби, само че няма по какъв начин да осъдим Украйна, че също желае да ги употребява, добави Денков.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР