НАТО призовава Русия да осигури достъп до Азовско море за

...
НАТО призовава Русия да осигури достъп до Азовско море за
Коментари Харесай

НАТО: Русия да осигури достъп до Азовско море за корабите на Украйна

НАТО приканва Русия да обезпечи достъп до Азовско море за комерсиалните и за военните кораби на Украйна. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след общото съвещание на външните министри от алианса с техните сътрудници от Украйна и Грузия, предава Българска телеграфна агенция.

Ще следим доста деликатно ситуацията в Черно море. Причината НАТО да пристъпи към най-голямото подсилване на силите си след Студената война са съветските дейности в Украйна. Изпратихме през днешния ден ясно обръщение към Русия, че наличието на алианса в Черно море ще продължи - в границите на пакта и на основата на двустранни съглашения сред съдружниците, уточни той.

Русия пробва да управлява Азовско море, употребява военна мощ за задържането на украински моряци и кораби, призоваваме да ги освободи и да обезпечи свободно пътешестване и свободен достъп до украинските пристанища, добави Столтенберг. Предизвикан от съветски публицист, сравнил митингите на централния площад в Киев от 2013 година и погромите в Париж от последните дни, генералният секретар разяснява, че няма нищо общо. Никога няма да приемем и признаем присъединението на Крим към Русия. Москва продължава да дестабилизира Източна Украйна. Русия взе Крим, по-късно построи мост (над Керченския проток), след това употребява това, с цел да сложи под надзор Азовско море. Всеки опит да се пречи на корабоплаването в региона ще бъде в цялостно нарушаване на съглашението сред Москва и Киев, и е следващ образец по какъв начин Русия не почита териториалната целокупност на своите съседи, съобщи Столтенберг.

Той означи, че НАТО признава устрема на Украйна да се причисли към алианса. Остават провокации, насърчаваме Киев да продължи промените, добави генералният секретар.

По неговите думи алиансът продължава подготовката на Грузия за присъединение към военнополитическия съюз. Русия би трябвало да се изтегли от Абхазия и Южна Осетия, добави Столтенберг.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР