НАТО планира да увеличи запасите си от боеприпаси, които се

...
НАТО планира да увеличи запасите си от боеприпаси, които се
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО увеличава запасите от боеприпаси

НАТО възнамерява да усили запасите си от муниции, които се изчерпват поради войната в Украйна , сподели генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг пред кореспонденти, представен от Ройтерс.

" Войната в Украйна гълтам голямо количество муниции (...) Това слага нашите отбранителни промишлености напрегнат. (...) Така че би трябвало да увеличим производството и да влагаме в индустриалните си мощности ", сподели Столтенберг.

Командването на НАТО твърди, че съветският Генерален щаб към този момент е почнал нахлуване в Украйна . Столтенберг съобщи, че вместо да се готви за мир, съветският президент Владимир Путин изпраща още бойци и оръжия в Украйна.

Генералният секретар изрази убеденост, че на срещата в авиобазата Рамщайн ще бъде утвърдена доставката на бойни самолети на Киев , като акцентира, че тази мярка " няма да направи НАТО участник във въоръжен спор ".

" НАТО ще бъде до Украйна толкоз дълго, колкото би трябвало ", сподели още той.

Дори преди съветската инвазия в Украйна на 24 февруари предходната година доста страни от НАТО не успяваха да изпълнят задачите на Алианса за ресурси от муниции , така като лидерите им смятаха, че войните на безсилие с широкомащабни артилерийски борби са част от предишното.

Но скоростта на доставките за Украйна, където войските на Киев изстрелват до 10 000 артилерийски снаряда на ден, изтощи западните ресурси и разкри пробиви в успеваемостта, скоростта и работната мощ на веригите за доставки.

" Ако Европа трябваше да се бие с Русия, някои страни щяха останат без муниции за дни ", сподели европейски посланик пред Ройтерс.

НАТО приключи изключително изследване на оставащите ресурси от муниции, сподели представител на блока пред Ройтерс, поискал анонимност.

" Тези цели на НАТО (за съществуване на боеприпаси), които си поставихме и всеки съдружник има съответна цел, не бяха изпълнени в по-голямата си част (преди войната в Украйна) ", сподели служителят.
 Резников се запътва към Рамщайн оптимист
Резников се запътва към Рамщайн оптимист

Тема №1 е отбрана на украинското небе и въпросът с изтребителите още веднъж ще стои

Сега запасите понижават още повече заради спора в Украйна , което принуждава НАТО да увеличи целевите равнища за запасите от муниции на своите членове, сподели източникът.

Точно какъв брой снаряда са останали в западните военни хранилища е строго секретно. Същото важи и за задачите на НАТО за струпване на ресурси, които са характерни за всяка държава-членка и са една от най-добре защитаваните секрети на Алианса.

Най-общо казано, НАТО разпорежда на всеки съдружник избрани наличия, които Алиансът може да употребява при положение на спор.

Това може да вземем за пример да значи, че избран съдружник може да би трябвало да има една бронирана дивизия - към 10 000 до 30 000 бойци - изцяло оборудвани и подготвени с муниции, способни да се бият при несъмнено равнище на активност за избран интервал от време.

Отчитайки всички тези условия, страната ще би трябвало да обезпечи несъмнено количество муниции, танкове, гаубици и каквото още може да е належащо, с цел да извърши условията на НАТО.

Само на Германия не й доближиха 20 милиарда евро , с цел да реализира задачата на НАТО преди нашествието, съгласно източник от защитата.

Служителят на НАТО сподели, че най-големият дефицит се следи при решаващи изхода на борбите муниции, вариращи от 155 мм снаряди, употребявани в гаубици, до ракети HIMARS и муниции за системи за противовъздушна защита като IRIS-T, " Пейтриът " и " Гепард ", всички в активна приложимост от украинските войски.

Решения по отношение на нарасналите условия за ресурси се чакат, когато водачите на НАТО се срещнат на срещата на върха в Литва в средата на юли.

Войната също хвърли светлина върху неналичието на индустриален потенциал , нужен за бързо увеличение на производството, откакто десетилетия на намаляващи държавни поръчки доведоха до изгубването на доста индустриални линии.

Министрите на защитата на НАТО ще обсъдят въпроса в Брюксел във вторник и сряда, преди десетки западни водачи да се съберат на Мюнхенската конференция по сигурността, на фона на първата годишнина от съветското военно навлизане в Украйна.

Съединените щати и Франция започнаха да оказват напън върху отбранителните компании да усилят производството

Вашингтон има за цел да увеличи задачата си за месечно произвеждане на артилерийски снаряди до 90 000 от 14 400 преди войната,.

Като най-големият боен донор на Украйна, Съединените щати са дали оръжия на стойност към 30 милиарда $ на Киев от началото на войната, в това число повече от един милион 155-милиметрови снаряди, съгласно Държавния департамент и Пентагона.
 Съединени американски щати пращат снаряди в Украйна от хранилища в Израел
Съединени американски щати пращат снаряди в Украйна от хранилища в Израел

Американската оръжейна промишленост на смогва на темповете на войната в Украйна

Във Франция президентът Еманюел Макрон подреди на военните реализатори на страната предишния юли да измислят тактика за " военна стопанска система ", с цел да ускорят производството на всичко - от муниции до гаубици.

Френските публични лица отхвърлиха да дадат съответна цифра за производството на муниции, само че за 2023 година Париж е поръчал муниции на стойност към 2 милиарда евро, от които към 1,1 милиарда евро ще бъдат доставени тази година

Това включва 10 000 155-милиметрови снаряди от Nexter Systems, единственият реализатор във Франция за муниции с огромен диаметър.

Военната стопанска система стартира да дава плодове. Времето за произвеждане на муниции е почнало да понижава от девет на три месеца, съгласно военни чиновници.

Гаубицата " Цезар ", чието създаване отнемаше две години, в този момент се създава за 18 месеца.

Сътрудничеството сред съдружниците е от основно значение. ще накара Канбера да даде барут, който не се създава във Франция, с цел да разреши на Nexter да създава 155 мм снаряди.

Първите няколко хиляди ще бъдат доставени в Украйна до края на март.

Други страни обаче изостават

Германия, където канцлерът Олаф Шолц дни след нашествието за модернизиране на армията, реализира дребен прогрес в запълването на складовете за оръжия и муниции, които да компенсират изпратените бързо в Киев.

" До края на предходната година не сме получавали значими поръчки ", сподели ръководителят на Асоциацията на немската промишленост за сигурност и защита Ханс Кристоф Ацподиен.

" Въпреки специфичния фонд от 100 милиарда евро, видяхме министерство на защитата, което администрираше дефицит през цялата 2022 година Нямаше задоволително пари за закупуване на муниции, нито в специфичния фонд, нито в бюджета за защита ", добави той.

Мари-Агнес Щрак-Цимерман, ръководителят на комисията по защита на немския парламент и съдружник на ръководещата коалиция на Шолц, я нарече2022 " изгубена година " и се оплака от неналичието на предвидливост при поръчките на съоръжение.

Някои немски производители на оръжия обаче се работят по въпроса.

Концернът " Рейнметал " , евентуално най-известен с производството на 120-милиметровото оръдие на танка " Леопард 2 ", съобщи, че е подготвен да усили производството на 155-милиметрови артилерийски снаряди до 450 000 - 500 000 годишно от 60 000 до 70 000 през 2022 година

Това ще направи " Рейнметал " най-големият производител на тези муниции, сподели изпълнителният шеф Армин Папергер. Също по този начин, която създава ракетните установки за залпов огън HIMARS, за основаване на индустриална линия в Германия.

Дори във Англия, която изглеждаше като един от главните снабдители на Украйна, безпокойството набъбна измежду опозицията, откакто Лондон достави на Киев 30 огромни артилерийски оръдия AS90 през януари.

Джон Хийли, отговорник за отбранителната политика на главната опозиционна Лейбъристка партия, сподели пред Ройтерс, че това е една трета от всички доставки на Англия, само че нищо не е направено, с цел да бъдат сменени.

" Нуждаем се от тактика за ресурси, която да дава отговор на условието да продължим да поддържаме Украйна, само че също и на условието да възстановим запасите на личните си сили за бъдещето ", добави той.

Говорител на министерството на защитата сподели, че се поставят старания за бърза подмяна на AS90.

Усилията за увеличение на отбранителното произвеждане са възпрепятствани от няколко фактора, измежду които международен дефицит на полупроводници, някои първични материали и предизвикването да се намерят задоволително висококвалифицирани служащи.

След Студената война производството на муниции се е трансформирало в " много занаятчийско ", сподели служителят на НАТО. " По някакъв метод стана нещо сходно на Amazon, нещо като тъкмо в точния момент, без голяма дълбочина зад това. Наистина е скъпо да го модернизираш. "

В същото време производителите не са склонни да вършат големи вложения в спомагателни индустриални линии, без да имат твърди поръчки, за предпочитане в продължение на няколко години.

Представителят на НАТО сподели, че Алиансът се пробва да отговори на сходни опасения, като сплоти групи от съдружници, с цел да сключат многонационални контракти за няколко години, и че чака няколко такива контракта да бъдат подписани на срещата в Брюксел.
 Столтенберг остава отпред на НАТО до октомври Обновена
Столтенберг остава отпред на НАТО до октомври

Първоначално бе обявено, че мандатът му ще бъде продължен до април 2024 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР