НАТО обеща на Молдова постоянна подкрепа. Това каза генералният секретар

...
НАТО обеща на Молдова постоянна подкрепа. Това каза генералният секретар
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО напълно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Молдова

НАТО даде обещание на Молдова непрекъсната поддръжка. Това сподели генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг пред публицисти в Брюксел.

„ НАТО изцяло поддържа суверенитета и териториалната целокупност на Молдова и ние призоваваме Русия да изтегли войските си от вашата територия. Можете да разчитате на нашата продължителна помощ ", сподели Столтенберг. " По-рано тази година НАТО се споразумя за забележителен пакет от помощ за подсилване Киберсигурността на Молдова и нейните стратегически връзки и подсилване на нейните отбранителни качества “.

Той акцентира, че на срещата на върха във Вилнюс през юли страните от НАТО са се съгласили да разширят „ политическото и практическото съдействие “ с Кишинев, което също би трябвало „ да му помогне по пътя му към присъединение към Европейски Съюз “.

Столтенберг упрекна Русия в „ напън, енергиен шантаж и дезинформация “ в Молдова и приветства дейностите на Кишинев за „ подсилване на стабилността и сигурността в страната “.

В Молдова от началото на годината бяха задържани редица видни представители на опозицията, затворени са рускоезични канали и редица други медии. Тези дейности на молдовското управление преди този момент бяха интензивно приветствани и от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Руските военни бяха въведени в зоната на бойните дейности на 29 юли 1992 година в сходство със Споразумението за правилата на мирното споразумяване на въоръжения спор в Приднестровския район на Република Молдова, подписано на 21 юли 1992 година от президентите на Руска федерация и Молдова. В момента те поддържат мира в зоната за делене на сигурността по река Днестър дружно с контингенти от Молдова, Приднестровието и група военни наблюдаващи от Украйна. През всичките тези години тук не е имало нито един изблик на принуждение.

Тази година към този момент се организираха седем военни учения на територията на Молдова, чиято конституция планува неутралитет, редица от които бяха извършени наоколо до зоната за делене на сигурността, която се охранява от съветски миротворци. Удвоен е броят на ученията на резервистите. Освен това молдовските военни участваха в пет учения в чужбина.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР