НАТО няма планове да разполага бойни подразделения в Украйна, и

...
НАТО няма планове да разполага бойни подразделения в Украйна, и
Коментари Харесай

Войски на НАТО в Украйна? Идеята на Макрон не среща подкрепа

НАТО няма проекти да разполага бойни подразделения в Украйна, и добави, че съдружниците от НАТО дават невиждана поддръжка на Киев.С тези думи Столтенберг разяснява концепцията на френския президент. Късно нощес Еманюел Макрон съобщи, че не е изключено войски на НАТО да бъдат изпратени в Украйна. Макар да акцентира, че няма консенсус по тематиката, той въпреки всичко не отхвърли опцията това да стане в даден миг. Съюзници от Алианса, измежду които Англия, Испания и Германия споделиха, че техни бойци няма да се включат в сраженията. А от Кремъл обявиха, че сходен ход би се тълкувал като война сред НАТО и Русия.

" Русия не може и не трябва да печели тази война. Това е в името на общата ни сигурност. "

С тези думи френският президент Еманюел Макрон се обърна към водачи и делегати от 20 други страни, пристигнали в Париж, с цел да обсъдят помощта, която може да бъде оказана на Украйна. В края на срещата Макрон загатна, че не е невероятно в даден миг на фронта да бъдат изпратени и войски на НАТО.

" Няма консенсус за изпращането на сухопътни войски по формален, признат и утвърден метод. В дълготраен проект обаче, нищо не трябва да се изключва. Ще създадем всичко належащо, с цел да подсигуряваме, че Русия няма да може да завоюва тази война. Много от хората, които през днешния ден споделят " в никакъв случай, в никакъв случай ", бяха същите, които преди две години споделяха " в никакъв случай танкове, в никакъв случай самолети, в никакъв случай ракети с отдалечен обхват. Нека бъдем задоволително смирени, с цел да признаем, че постоянно сме закъснявали с шест до дванадесет месеца. Това беше задачата на днешната полемика: всичко е допустимо, в случай че е потребно за постигането на нашата цел ", изясни Еманюел Макрон, президент на Франция.

На срещата в Париж участваха немският канцлер Шолц, английският външен министър Дейвид Камерън, делегации от Съединените щати и Канада. Полският президент Анджей Дуда съобщи, че изпращането на войски в Украйна не " провокира интерес " измежду страните от НАТО.

Берлин - вторият най-силен съдружник на Киев след Вашингтон, поддържа изпращането на още танкове и боеприпаси. Но не и директното си замесване във войната.

" Имаме кардинално съглашение, което имам вяра, че ще продължим да съблюдаваме и в бъдеще - няма да има никакви войски, никакви бойци на украинска земя, които да са изпратени от европейски или натовски страни. Военните в нашите страни няма да имат роля във войната. Важно е да не го забравяме ", акцентира Олаф Шолц, канцлер на Германия.

" Не планираме да разширяваме присъединяване си във войната оттатък образованието на украински военнослужещи " - това беше отговорът на Лондон. Англия е измежду страните, които дават военна помощ на украинската войска, организират и образования по какъв начин да бъдат употребявани западните оръжия и танкове.

Испания, Чехия и Италия също се дистанцираха от концепцията на Макрон. Унгария, която е единствената страна от Европейски Съюз, която поддържа положителни връзки с Русия, е срещу както изпращането на оръжия, по този начин и на войски.
Премиерът на Швеция, която след вчерашното отпадане на унгарското несъгласие е на път да постави завършек на 200 години неутралитет и да стане 32-ия член на НАТО съобщи, че все още Киев не е изискал сходна поддръжка и въпросът не е на дневен ред.

Изпращането на войски на НАТО в Украйна, би означавало спор сред Русия и НАТО. Думи, които за следващ път бяха повторени от представителя на Кремъл Дмитрий Песков.

" Самият факт, че се разисква изпращането на контингент натовски войски в Украйна, е доста значим нов детайл. Запознати сме с кардиналната позиция на господин Макрон, че Русия би трябвало да претърпи стратегическо проваляне. Но не може да не ни направи усещане, че тематиката за изпращане на военни в Украйна е обсъждана. Разбира се, няма консенсус и по-трезво разсъждаващите страни имат ясна преценка за евентуалните опасности, за заплахата, която въвличането в парещ спор носи ", сподели Дмитрий Песков, представител на Кремъл.

Сред концепциите, към които въпреки всичко имаше консенсус по време на срещата в Париж, беше основаването на коалиция, отдадена на доставките на ракети със междинен и отдалечен обхват на деяние. Обсъждано е и предложение Европейски Съюз да купува муниции, създадени в трети страни и да ги дава на Украйна.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР