НАТО не вижда признаци за пробив в разговорите с Москва

...
НАТО не вижда признаци за пробив в разговорите с Москва
Коментари Харесай

НАТО: Няма пробив в разговорите с Москва за договора от 1987 г.

НАТО не вижда признаци за пробив в диалозите с Москва за опазване на Договора за очистване на ракетите със междинен обсег. Това съобщи генералният секретар на военния алианс Йенс Столтенберг след среща на Съвета НАТО-Русия.

По време на втората среща на съвета тази година двете страни разискаха Украйна, Договора за очистване на ракетите със междинен обсег, прозрачността и ограничения за понижаване на риска.
 НАТО с ултиматум към Русия до 2 август
НАТО с ултиматум към Русия до 2 август

Русия има пет седмици да се върне към осъществяване на Договора

" Нашите диалози бяха открити и нужни . Алиансът и Русия имат фундаментално разнообразни позиции, само че сме ангажирани да продължим нашия разговор ", означи Столтенберг.

Той заключи, че първо са разискали обстановката с сигурността в Източна Украйна, като акцентира, че липсва прогрес в осъществяването на Минските съглашения.

Обсъдихме и напрежението в Азовско море. НАТО още един път приканва Русия да освободи украинските моряци и да върне иззетите кораби. По тези въпроси НАТО и Русия не престават да имат фундаментални разлики, изясни Столтенберг.

Русия задържа 24 украински моряци и конфискува няколко кораба в Керченския пролив на 25 ноември 2018 година
 Военните на Русия наблюдават корабите на НАТО в Черно море
Военните на Русия наблюдават корабите на НАТО в Черно море

Британският унищожител " Дънкан " и канадската фрегата " Торонто " навлязоха в Черно море

Всички членове на Съвета НАТО-Русия се съгласиха, че Договорът за очистване на ракетите със междинен обсег е значим за евроатлантическата сигурност . Но в този момент Договорът е под опасност. За страдание не виждаме признаци за пробив, разгласи генералният секретар и добави, че времето изтича.

По думите му Алиансът още един път е призовал Москва да се върне към осъществяване на Договора , до момента в който Русия е изразила безпокойството си от използването му.

Всички участници показаха мощен ангажимент за ефикасен надзор над оръжията, въоръженията и неразпространението. Но ние сме готови за свят без Договора, който ще бъде по-малко постоянен за всички нас, предизвести шефът на военния пакт.
 От 2020 година НАТО ползва тактиката 30-30-30-30
От 2020 година НАТО ползва тактиката 30-30-30-30

Той разясни, че към момента има работа, само че задачата им е до края на годината да приключат със сформирането на силите

Столтенберг разкри още от диалозите, че са разискали прозрачността и понижаване на риска , като са разменили информация за идните военни учения.

Преди няколко дни Русия публично излезе от Договора за очистване на ракетите със междинен обсег.

Вашингтон стартира процедура по излизане от Договора на 2 февруари , откакто неведнъж упреква Русия в нарушение на уговорките към съглашението. Президентът на Русия съобщи по-късно, че Москва дава отговор огледално на дейностите на Съединени американски щати и приключва осъществяването му.

Договорът за очистване на ракетите със междинен обхват е подписан през 1987 година от президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън и последния руски водач Михаил Горбачов. Договорът от 1987 година лимитира производството, потреблението и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със междинен (от 1000 до 5500 километра) и дребен обсег (от 500 до 1000 километра).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР