НАТО не е обещавала на Русия да не се разширява

...
НАТО не е обещавала на Русия да не се разширява
Коментари Харесай

Има ли НАТО неизпълнено обещание към Русия? |

НАТО не е обещавала на Русия да не се уголемява на изток от Берлин след обединяването на Германия. Ангажиментът е бил да не се разполагат войски на територията на Източна Германия до 1994 година, когато Съветският съюз се изтегля от там.

Един от главните причини, с които Русия оправдава нуждата за отбрана от НАТО, е че военният съюз не е спазил уговорката си да не се уголемява на изток след 1997 година Затова Кремъл настоя НАТО да се върне в границите отпреди 1997 година и даже.

Тезата, че алиансът не е спазил заричане, обещано при обединяването на Източна и Западна Германия, се появява още в популярната тирада на Владимир Путин на Мюнхенската конференция по сигурността през 2007 година Оттогава това изказване се възражда от време на време в съветските медии – през 2016, 2017, 2018, 2020 година

Има ли право Русия да стимулира дейностите си в Украйна с неизпълнено от НАТО заричане и да слага условия като изтеглянето на алианса от България и Румъния? Ето обстоятелствата.

Историята на “неспазеното заричане ”

Руският президент Владимир Путин и други съветски дипломати нееднократно са припомняли заричане, направено от НАТО към Руската Федерация, което след това не е изпълнено. По думите на Путин точно решението на НАТО да пристъпи съглашението си с Русия да не се уголемява на изток е повода за ескалацията на напрежението в Украйна още от 2014 година насам.

Въпросното заричане е обещано от Джеймс Бейкър – държавен секретар на Съединени американски щати по времето на Джордж Буш старши в последните години на Студената война. След рухването на Берлинската стена през ноември 1989 година стартират договаряния, които би трябвало да доведат до обединяването на разграничената на две след Втората международна война Германия. Един от главните цели на администрацията на Буш Старши е Германия да остане член на НАТО след обединяването си. На, тогавашният външен министър на Западна Германия, споделя, че НАТО няма да “разширява територията си ” на изток – по-близо до границите на Съветския съюз. Това, за което той обаче приказва е за неразполагане на войски на алианса на територията на Източна Германия, а не за кардинално разширение на НАТО, в които и да е други страни на изток от Берлин.

Въпреки че смисълът на думите на Геншер е различен, Джеймс Бейкър употребява формулировката, че “ ” няколко дни по-късно на среща със руския министър на външните работи Едуард Шеварднадзе. Обещанието е обещано на дипломатите от Съветския съюз като претекст за по-бързото сливане на Източна и Западна Германия. Според разкрит меморандум от срещата сред американските и руски дипломати, Бейкър е удостоверил това заричане три пъти при въпросните договаряния. Когато информацията за устните ангажименти, които Бейкър прави със руските си сътрудници, доближава до Вашингтон, американският съвет по национална сигурност се, че думите му могат да бъдат признати по друг метод от това, което той има поради, а точно че НАТО няма да разполага войски на територията на Източна Германия. След този диалог Бейкър стопира да употребява думата “юрисдикция ” в обещанията си към Съветския съюз.

Тогавашният водач на Съветския съюз Михаил Горбачов самичък отхвърля години по-късно, че обещанието, обещано за неразширяването на НАТО на изток е било в подтекста на присъединение на нови членки към алианса. В Горбачов споделя, че подобен проблем въобще не е бил на масата по това време, тъй като нито една страна от източна Европа не е повдигала въпроса за участие в НАТО, даже и след анулацията на Варшавския контракт през 1991 година В този смисъл даденото от Бейкър заричане, засягащо разполагането на войски на НАТО в Източна Германия, е било изпълнено, твърди Горбачов в същото изявление.

Във, с което Германия се сплотява, е неразрешено разполагането на непознати военни единици на територията на Източна Германия, само че немски войски, които са част от НАТО могат да бъдат ситуирани там след изтеглянето на Съветския съюз през 1994 година В съглашението не се загатва нищо за преустановяване на разширението на НАТО на изток от този миг нататък, както настояват съветските дипломати в този момент.

ПРОВЕРЕНО:

Атлантическият алианс в никакъв случай не е давал заричане да не приема нови държави-членки на изток от Германия. Единственият стихотворец ангажимент е бил обвързван с неразполагането на военни елементи на алианса на територията на Източна Германия и той е изпълнен.



Мина Киркова

Мина Киркова е приключила Класическата гимназия в София и Глазгоуския университет във Англия със компетентност „ Кино и телевизия “. Професионалният ѝ път стартира от телевизия BiTelevision, където работи като интернационален редактор. С публицистика продължава да се занимава на свободна процедура, като битката с подправените вести е една от тематиките, които я вълнува най-вече. През декември 2020 година, в екип с Георги Марчев и Симона Костадинова, работи по следствие за подправените вести за PCR тестванията за определяне на ковид. Разследването печели премия от Хакатон, проведен от АЕЖ – България, на тематика „ Здраве на прицел “.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР