НАТО и съюзниците засилват наблюдението и разузнаването в региона на

...
НАТО и съюзниците засилват наблюдението и разузнаването в региона на
Коментари Харесай

НАТО: Новата руска “предупредителна зона” засяга териториалните води на България

НАТО и съдружниците ускоряват наблюдението и разузнаването в района на Черно море, в това число с морски патрулни самолети и дронове, се споделя в изказване след съвещанието на Съвета НАТО-Украйна на 26 юли.

Срещата, втората по рода си след откриването на Съвета НАТО-Украйна по-рано през юли, се организира, с цел да се прегледа сериозната обстановка със сигурността в Черноморския район след едностранното преустановяване на Русия на Черноморската самодейност за зърно с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, се споделя в изказването.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика срещата след искане за спешна консултация от украинския президент Володимир Зеленски.

В изказването се споделя, че от предходната година, в отговор на нападателната война на Русия против Украйна, НАТО доста е нараснал наличието си в района, в това число с две нови многонационални бойни групи в България и Румъния.

Съюзниците и Украйна изрично осъдиха решението на Русия да се отдръпна от черноморската договорка за зърно и нейните умишлени опити да спре украинския селскостопански експорт, от който зависят стотици милиони хора по света, се споделя в изказването.

Те също по този начин осъдиха неотдавнашните ракетни офанзиви на Русия против Одеса, Николаев и други пристанищни градове, в това число циничната офанзива на Москва с дрон против украинското оборудване за предпазване на зърно в дунавския пристанищен град Рени, доста покрай румънската граница.

„ Съюзниците означиха, че новата зона за предизвестие на Русия в Черно море, в границите на изключителната икономическа зона на България, сътвори нови опасности за неверни калкулации и ескалация, както и съществени спънки пред свободата на корабоплаването “, се споделя в изказването.

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана сподели: „ Русия продължава да демонстрира цялостно пренебрежение към интернационалното право и към хората по света, които зависят от украинското зърно.

„ Русия заплашва цивилни кораби, тероризира мирни градове и унищожава елементи от международното културно завещание с бруталните си удари. НАТО е единен. Ние сме солидарни с нашите черноморски съдружници, ще продължим да се пазиме един различен и ще продължим да поддържаме Украйна толкоз дълго, колкото е належащо “, сподели Джоана.

Столтенберг сподели: „ Русия носи цялостната отговорност за своите рискови и ескалиращи дейности в района на Черно море.

„ Русия би трябвало да спре да употребява глада като оръжие и да заплашва най-уязвимите хора в света с хранителна неустойчивост. Действията на Русия също съставляват обилни опасности за стабилността на Черноморския район, който е от стратегическо значение за НАТО “, сподели Столтенберг.

„ Съюзниците ускоряват поддръжката си за Украйна и покачват нашата зоркост. Оставаме подготвени да пазиме всеки сантиметър от територията на съдружниците от всякаква експанзия.

В изказването се споделя, че съдружниците от НАТО приветстват продължаващите старания на Турция за възкръсване на договорката за зърно, както и напъните на други съдружници – в това число България и Румъния – както и на Европейския съюз и Организация на обединените нации да разрешат продължаването на износа на украинско зърно от земя и море.

Съюзниците също дадоха да се разбере, че ще продължат да дават на Украйна огромна военна, икономическа и филантропична помощ, се споделя в изказването.

Руската федерация изпрати обществена нотификация за установяване на краткотрайна предупредителна зона в Черно море заради осъществяване на военни учения. Зоната включва елементи от изключителната икономическа зона на България, потвърдиха от Министерството на защитата.

Въпреки че тези дейности не съставляват официално нарушаване на международноправните правила, те не се считат за добра процедура.

България и съдружниците не престават регулярните действия по засилено наблюдаване в зоната на отговорност на НАТО, в сходство с решенията в границите на Алианса ", показват в известието си от Министерството на защитата.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР