НАТО и ЕС обещаха да увеличат подкрепата си за Украйна

...
НАТО и ЕС обещаха да увеличат подкрепата си за Украйна
Коментари Харесай

ЕС и НАТО с обещание за повече подкрепа за Украйна

НАТО и Европейски Съюз дадоха обещание да усилят поддръжката си за Украйна и да засилят съдействието сред Европа и ръководения от Съединени американски щати алианс, оповестяват от БГНЕС.

" Трябва да продължим да укрепваме партньорството сред НАТО и Европейския съюз. И би трябвало да продължим да ускоряваме поддръжката си за Украйна ", съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг, откакто подписа взаимна декларация с висши представители на Европейски Съюз.

Съединените щати, Германия и Франция оповестиха, че в този момент ще доставят на Украйна и бронирани бойни машини, само че Киев моли да му бъдат изпратени и съвременни тежки танкове.

" Смятам, че Украйна би трябвало да получи цялото належащо военно съоръжение, от което се нуждае и с което може да се оправи, с цел да отбрани родината си ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

" Това значи, несъмнено, съвременни системи за противовъздушна защита, само че също по този начин и други типове съвременно военно съоръжение, стига то да е належащо за отбраната на Украйна. "

Столтенберг съобщи, че западните поддръжници на Киев ще се срещнат идната седмица с министъра на защитата на Украйна, " с цел да обсъдят тъкмо какви типове оръжия са нужни и по какъв начин съдружниците могат да дават тези оръжия ".

" Не става въпрос единствено за прибавяне на повече системи, повече платформи, повече оръжия, само че и за гарантиране, че платформите, оръжията, които към този момент сме дали, работят както би трябвало ", сподели той.

Двете организации се съгласиха, че НАТО, подкрепена от военната мощност на Съединените щати, остава основата на европейската сигурност, макар опитите на Европейски Съюз да ускори ролята си в защитата.

" Нашата декларация ясно демонстрира, че НАТО остава в основата на груповата защита и продължава да бъде от значително значение за евроатлантическата сигурност ", съобщи Столтенберг.

" В нея също по този начин се признава цената на една по-способна европейска защита, която способства позитивно за нашата сигурност и е допълваща и оперативно съвместима с НАТО

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР