НАТО и ЕС имат общ интерес от стабилност на Балканите,

...
НАТО и ЕС имат общ интерес от стабилност на Балканите,
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО и ЕС имат общ интерес от стабилност на Балканите

НАТО и Европейски Съюз имат общ интерес от непоклатимост на Балканите, съобщи през днешния ден генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след края на двудневното съвещание на министрите на външните работи на страните от алианса в Брюксел.

Той заяви, че договарянията за присъединението на Р Македония към този момент са в ход и е значимо моментът да бъде употребен, с цел да може процесът да приключи сполучливо. Столтенберг приветства подхванатите от Скопие стъпки в тази посока.

По неговите думи пактът чака да получи първия проект на Босна и Херцеговина за подготовка за присъединение към НАТО. Сега управляващите в Сараево би трябвало да подхващат идващия ход и да решат, добави той. Нашето решение е взето, съобщи Столтенберг във връзка готовността на алианса да прегледа този проект, съобщи Българска телеграфна агенция.

Генералният секретар прикани Сърбия и Косово да се въздържат от провокативни изказвания и дейности. Той заяви, че министрите от пакта са разискали готовността на Прищина за промени в армията и дефинира този развой като обвързван с евроатлантическата интеграция. По неговите думи за промяната ще бъде нужно време.

НАТО резервира единството и решимостта си по въпроса с поддръжката за Афганистан, съобщи Столтенберг.

За да намалеят жертвите, не е нужно да се изтеглим, а да осигурим поддръжка за Афганистан, добави той. Столтенберг вижда позитивни признаци в ислямската република с началото на кротичък развой и преустановяването на сраженията в цялата страна.

Талибаните могат да реализират нещо единствено с договаряния. Те би трябвало да схванат, че продължаването на багра е безсмислено. Всички старания в друга посока, с изключение на присъединение към договарянията, ще затруднят в допълнение постигането на мир, уточни генералният секретар.

По неговите думи е значимо да бъдат усъвършенствани изборните описи в Афганистан. Оставаме решени да поддържаме страната - това е в наш интерес и в отбрана на нашата сигурност, добави Столтенберг.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР