НАТО е готов да увеличи войските си в Косово, ако

...
НАТО е готов да увеличи войските си в Косово, ако
Коментари Харесай

НАТО е в готовност да изпрати допълнителни сили в Косово

НАТО е подготвен да усили войските си в Косово, в случай че напрежението измежду малцинствените сърби избухне още веднъж с наближаването на крайния период в разногласието с държавното управление за документите за коли. Това съобщи заместник-командирът на мироопазващата задача на алианса (КФОР), представен от Ройтерс.

Ние сме бдителни и сме подготвени да действаме, в случай че имаме повишаване на напрежението, само че можем също по този начин да използваме аварийни сили, които можем да призовем в къси периоди, сподели бригаден военачалник Лука Пиперни пред кореспонденти в щаба на КФОР в столицата Прищина във вторник.

Размириците измежду косовските сърби поради условието им да употребяват държавни номера на колите породиха опасения от спор сред Косово и Сърбия, повече от две десетилетия откакто НАТО бомбардира Сърбия, с цел да приключи репресиите против албанското болшинство в Косово.

Сърбия не признава независимостта на Косово, извоювана през 2008 година, а сърбите в Северно Косово считат Белград, а не Прищина за своя столица.

Около 3700 мироопазващи сили на НАТО към момента са ситуирани в някогашната сръбска провинция, с цел да предотвратят насилието сред етнически албанци и сърби.

По-ранните о в гъсто сърбите в Северно Косово доведоха до конфликти сред полицията и локалните сърби, които издигнаха блокади по пътищата. Барикадите бяха демонтирани едвам когато мироопазващите сили на НАТО се намесиха, с цел да следят процеса и Косово се съгласи да отсрочи правилото за лицензиране.
 Албин Курти: Има заплаха от нова война сред Косово и Сърбия
Албин Курти: Има заплаха от нова война сред Косово и Сърбия

Той вижда в последните митинги намесата на Москва

Пиперни уточни, че обстановката е спокойна, само че нежна сега и че НАТО не може да изключи ново напрежение или принуждение на север с наближаването на крайния период 31 октомври. Ако обстановката се утежни, ние сме подготвени да се намесим, подготвени сме да бъдем по средата сред протестиращите и охранителните организации, добави той.

Имаме задоволително сили, с цел да се оправим със обстановката . С това количество войски можем да сложим завършек на всевъзможен тип повишаване на напрежението, добави Пиперни, имайки поради войските отвън Косово, които НАТО може да притегли като подкрепление.

Както Косово, по този начин и Сърбия имат за цел да се причислят към Европейския съюз и са се съгласили, като част от този развой на участие, да разрешат своите нерешени проблеми и да изградят добросъседски връзки.
 Косово не се отхвърля от промяната на регистрационните табели
Косово не се отхвърля от промяната на регистрационните табели

Прищина вкара краен период за това - 31 октомври
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР