Натискът върху Денят започва с култура и анонсът за играта

...
Натискът върху Денят започва с култура и анонсът за играта
Коментари Харесай

Спират ли регионалните новини и предавания по БНТ 2?

Натискът върху Денят стартира с просвета и анонсът за играта Стани богат демонстрират, че в Българска национална телевизия се обмислят промени.

Екипът на Денят стартира с просвета извърши нещо вярно: заяви за намесата обществено. Единствено подходящо държание в една социална телевизия. Но по-късно още веднъж настъпи тишина, от медиите научаваме по нещо за продуцентите на предаването.

Вълната на промени е достигнала БНТ2: съгласно чиновници на публичната телевизия от 2 април няма да се създават районни вести и районни излъчвания.

БНТ2 е терен на районната информация, по този начин е и по лицензия – не по-малко от 50 на 100 от общото програмно време на новините е за вести с районна тематика; настоящите излъчвания са не по-малко от 25 на 100 от седмичното програмно време; изискват се и излъчвания, отразяващи достиженията и проблемите на българската просвета на районно равнище; истинска продукция с районна тема и прочие – вж Решение № 175/2011 на Съвета за електронни медии.

Ако в публичната телевизия се готви толкоз сериозна смяна, засягат се отговорности и по лицензия, и по закон. А за доста сериозна смяна трябват съществени изследвания, сериозна аргументация и доста сериозна бистрота. Едва след което – и според от резултатите от анализите – да се желае стимулирано смяна на лицензията.

Във всеки случай работа на Съвет за електронни медии е да подсигурява медийния плурализъм и районното наличие в публичната телевизия.

За съпоставяне можем да забележим подготовката на решение, засягащо социална стратегия в Обединеното кралство: аргументация с оценка на въздействието и повечко просвета.

Б. ред. - Текстът на проф. Нели Огнянова е от блога ѝ " Медийно право ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР