Натискът от Западна и Централна Европа към ЕК за намеса

...
Натискът от Западна и Централна Европа към ЕК за намеса
Коментари Харесай

Таван на цените в енергетиката, промени в TTF и намаляване на потреблението

Натискът от Западна и Централна Европа към Европейска комисия за интервенция на енергийните пазари е освен поради рекордните цени, само че и зарди действителните опасения за битовото отопление през зимата и съществуването на промишлеността. Преди дни изтече прелиминарен докуемнт, който включва няколко вероятни ограничения, които обаче провокират повече разногласия, в сравнение с консенсус. Общото мнение на Съвета на Европейския съюз е красноречиво, а ограниченията ще се проучват и изглаждат още седмица.
Европейският съюз ще поеме курс към антипазарни и непопулярни ограничения за преодоляване на рецесията с енергийните цени. Това стана ясно през днешния ден след изключителната среща на енергийните министри на Европейски Съюз в Брюксел, на която се обсъждаха вероятните ограничения за интервенция на пазарите.

Засега още веднъж няма конкретика и се приказва за таван на цените и ограничение на потреблението, като упованията са повече детайлности да бъдат оповестени идната седмица., които обаче провокират повече разногласия, в сравнение с консенсус.

Реклама
Натискът за сходни ходове към страните от Западна и Централна Европа е освен поради рекордните цени, само че и зарди действителните опасения за битовото отопление през зимата и съществуването на промишлеността. Вече няколко огромни цинкови завода затвориха в Нидерландия, защото не могат да работят с цената на електрическата енергия.

Ситуацията обаче има няколко страни, защото в България енергийна рецесия на процедура няма. Тук цената на тока за бита е контролирана, а за небитовата електрическа енергия има таван от 250 лева на мВтч за базовата сила. Тоест, няма значение дали цената на борсата е 1000 или 1500 лева на мВтч. Причината за това е, че страната е чист експортьор на ток за целия Балкански полуостров и е в топ 3 по този индикатор в Европа. А приходите от износа непосредствено се употребяват за обезщетения на българския бизнес. Разбира се при газа е друго - той е импорт и цената му не се компенсира, което изправя пред компликации някои предприятия и най-много топлофикациите.

Общото мнение на Съвета на Европейския съюз обаче е красноречиво - би трябвало да има промени в пазара, които да тушират резултата от скъпия ток и газ и по този метод да се реализира баланс сред тези, които печелят доста и тези, които изнемогват. Освен това беше оповестено, че Европейски Съюз ще търси повече благоприятни условия за търгуване на електрическа енергия с Украйна, която има сериозен капацитет за експорт на ниски цени.

На база на разискванията на енергийните министри в петък, Европейска комисия ще показа финаланото си оферти през идната седмица. Борбата за зимата
Реклама
Мерките, които ще бъдат най-вероятно утвърдени, бяха обявени от Кадри Симсон, енергиен комисар на Европейска комисия. Тя съобщи, че съответния метод, по който те ще бъдат въведени на пазара и в държавите-членки ще бъдат оповестени идната седмица след спомагателни съвещания за следствията им.

Става дума за:

Намаляване на потреблението на електрическа енергия в пиковите часове (през деня); Таван на цените на газовите централи; Ограничаване на облагите на въглищните, нуклеарните и ВЕИ централите; Промяна в метода на работа и ролята на нидерландската борса TTF, която е бенчмарк за целия европейски пазар; Таван на цената на съветския тръбен газ

" Няма смисъл да се лимитират приходите от нисковъглеродни източници, без да засягаме изкопаемите горива. Приходите на фирмите за изкопаеми горива нарастнаха през последните месеци и по тази причина ще предложим солидарна такса върху облагите им. Приходите от тази мярка ще бъдат ориентирани към подкрепяне на уязвими консуматори и компании или ще би трябвало да бъдат вложени във възобновими енергийни източници. ", сподели енергийният комисар Кадри Симсон по време на конференцията след срещата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР