Натискът на кабинета върху руските енергийни активи в България е

...
Натискът на кабинета върху руските енергийни активи в България е
Коментари Харесай

Асен Василев: „Лукойл“ продава рафинерията в Бургас

Натискът на кабинета върху съветските енергийни активи в България е предиздвикал „ Лукойл Нефтохим “ да започва развой на продажбата на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа – тази в Бургас . Това разгласи министърът на финансите Асен Василев пред „ Financial Times “ в специфичен материал за страната ни и съветските енергийни маневри, предава „ NOVA “.

Министър Василев допуска, че има икономическа изгода от промяната на собствеността и декларира, че „ имаме индикации за интерес “. Кабинетът не взе участие в продажбата на рафинерията, доставяща на интернационалните клиенти над половината от продукцията си – включително значими доставки на дизел за Украйна при започване на нашествието на Русия.

Рестрикциите към „ Лукойл Нефтохим “ няма да бъдат вдигнати, до момента в който не се включат нови играчи в собствеността й, съобщи Василев. Думите му идват на фона на решението на кабинета да вдигне до 50% изключителният данъ к свръхпечалба за компанията. От „ Financial Times “ считат, че когато рафинерията бъде продадена, налогът ще бъде свален до 15% – какъвто е предстоящият размер на корпоративния налог за мултинационалните компании след 1 януари.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР