Наталия Цекова е актриса. Завършила е НАТФИЗ със специалност Актьорско

...
Наталия Цекова е актриса. Завършила е НАТФИЗ със специалност Актьорско
Коментари Харесай

Абсурдно е българи и роми да бъдем разделени по една или друга причина

Наталия Цекова е актриса. Завършила е НАТФИЗ със компетентност " Актьорско майсторство за трагичен спектакъл ". Има и магистърска степен още веднъж от театралната школа, компетентност " Публична тирада ". Снима се в кино- и телевизионни продукции. Няма терзания да приказва за ромския си генезис и разрушава всички клишета с неотслабващ позитивизъм. С Наталия Цекова беседва Диляна Панайотова.

Наталия, ти си актриса, само че работиш и в учебно заведение. Разкажи ни повече за работата си там?

Да, в действителност работя в 85 учебно заведение напълно неотдавна и концепцията на директорката е да създадем нещо театрално с децата там. Тъй като 75 учебно заведение е напълно ромско учебно заведение и децата там нямат достъп до изкуство под никаква форма и в действителност аз съм там, с цел да основа нещо с децата, и освен - да се почувстват окрилени през изкуството, да видят друга, друга позиция и да открият нови неща за себе си.

Има ли интерес измежду ромските деца към изкуството, към културата?

Изключителен интерес има, доста са артистични, само че не в това факсимиле, с което познаваме ромската общественост като доста музикална и артистична. Наистина имат интерес към това да бъдат на сцената, доста им харесва и макар че аз предизвестявам, че ще се учи текст, те са доста усърдни и това ме прави доста щастлива.

Знаеш, че едно от известните публикувани отзиви е, че ромите не обичат да учат, имат си напълно друго схващане за живота и за бита. Така ли е съгласно теб, какво в твоето наблюдаване?

Въобще не е по този начин и го споделям от позицията на просветен ром, първо, и от позицията на човек, който познава доста образовани роми, деца, които знаят по 2-3 езика, вземат обучение даже в чужбина, също е мит нежеланието на ромите да се образоват. Виждам,че децата от 75 учебно заведение имат предпочитание да схванат материята, която им се преподава, само че главният проблем там е, че децата не са минали през ясла и детска градина. Първите седем години, които също са наложителни съгласно мен като учебен ценз, липсват при тези деца и те от у дома влизат напряко в учебното заведение, което не е работещо. Докато осъзнаят и схванат на къде би трябвало да тръгнат, има леко комплициране, само че съгласно мен митът, че ромите не се стремят към обучение, от дълго време не е правилен.

Тоест съгласно теб интеграционният модел върви?

Това " интеграцията " ми е доста никаква дума, измислена дума. Не зная какво има да се интегрират нации, които живеят от епохи дружно по тези земи, само че сигурно зная, че ромската общественост е напредничава и че има предпочитание да се развива. И го прави сполучливо.

А среща отклик ромската общественост в това си предпочитание да бъде част от обществото или предразсъдъците доста пречат на това ромите да са пълноценни и пълноправни жители?

За страдание дискриминирането още съществува и расизмът също. Аз имам голям проблем с това, че познавайки умните и интелигентни, млади образовани хора, те не желаят да разкриват за своя ромски генезис. Имат комплекси за непълноценност, обезпокоени са от това, че няма да бъдат признати в обществото. Аз съм от хората посредници, пробвам се да приказвам и да развъртвам тази тематика и да схванат, че няма никакъв проблем какъв генезис имаш, когато си човек с ценз и си първокласен и просветен човек. Все още ги има тези предубеждения, в действителност и от двете страни, в случай че би трябвало да бъдем почтени. И ромите имат терзания да заявят произхода си и да позволен някой в приятелския си кръг, който не е ром и назад също - към момента има хора, които са отричани и неприемани.

Защо реши да станеш актриса? Кое те въодушеви? Някак е нетипично за представител на ромската общественост, не сме привикнали.

Не зная за какво не сте привикнали, откакто непрекъснато ни наричате и ни казвате какъв брой сме артистични, музикални, театрални.

Но ти въпреки всичко си дипломирана актриса!

Да, дипломирана актриса съм. Това беше моя фантазия. Бях артистично дете, от тези деца, които постоянно са с гребен и дезодорант пред огледалото на майка си. И в действителност то беше толкоз резонно и разумно. И майка ми, и татко ми виждаха в мен този артистизъм и някак знаеха, че това ще е пътят ми. Слава Богу, то се случи. Аз реализирах тази своя фантазия, влизайки в театралната академия, и съм удовлетворена от избора си, в случай че би трябвало да бъда почтена, тъй като върша изкуство, което е доста налично до хората и най-много това е изкуство с идея.

Каква е твоята идея?

Някак си да се сближим повече роми и нероми, да разберем повече един за различен или повече за ромската общественост да се разбере, да имаме опция да си приказваме, да пием умерено кафето си и да имаме схващане към разликите си. Защото сме тук от епохи, както загатнах, и някак си е неуместно да бъдем разграничени по една или друга причина.

След като си ангажирана в учебното заведение остава ли ти време за твоята специалност? Можем ли някъде да те гледаме?

Паралелно с работата ми с децата, аз върша театрални представления. Сега на 28 септември следва в Нов спектакъл НДК следва да изиграя втория си моноспектакъл " Вкусът на живота " се споделя. Препоръчвам го горещо, не тъй като аз играя там, а тъй като ще чуете прелестните текстове на Здрава Каменова и Светльо Томов, които са особено написани за мен и за ромската общественост. Така че на 28 септември в Нов спектакъл. На 30 септември играя в Бургас в бар " Таргет " за всички бургазлии и хора към Бургас добре са пристигнали.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР