Наталия Малчева, „Труд“ – Г-н Нанков, ще има ли положителен

...
Наталия Малчева, „Труд“ – Г-н Нанков, ще има ли положителен
Коментари Харесай

Николай Нанков: “Хемус” е на трупчета, за “Струма” вероятно ще връщаме на Брюксел 1,5 милиарда лева

Наталия Малчева, „Труд“

– Г-н Нанков, ще има ли позитивен резултат за българските жители и бизнес от обявените антиинфлационни ограничения на кабинета?

– Ефектът ще е като от цялото им ръководство – едно приказват, друго правят, а резултат – никакъв. Мерките са извънредно закъснели. Казват: по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай. Но това звучи цинично за хилядите банкрутирали и затворили бизнеси, както и за десетките хиляди нови безработни.

На второ място, сякаш властта ще бори инфлацията, само че по-проинфлационни ограничения от тези – здраве му кажи. Ще стане по този начин, че в случай че сега сме с двойно по-голяма инфлация от средноевропейската, след осъществяването им, в случай че то въобще се случи, инфлацията да бъде 3-3,5 пъти над тази в Европейски Съюз.

На трето място, тези ограничения нямат за цел да решат икономическата рецесия, основана от кабинета. А за следващ път да се направи опит за решение на рецесията в ръководството. Видяха, че стартират митинги. Осъзнаха, че има капацитет за доста сериозен публичен напън и по тази причина предложиха безразсъден пакет от ограничения. Защото хората започнаха сензитивно да усещат по джоба си неналичието на решения от преди година, когато стартира растежът на инфлацията.

Предупреждавахме още през юли 2021 година, само че никой не обърна внимание. Сега към този момент би трябвало да се създават превантивни ограничения, посредством които да се преодолеят икономическите последствия от войната в Украйна – а те ще се усетят още по-силно след половин година.

На четвърто място, част от препоръчаните ограничения са нереалистични и няма да бъдат изпълнени. А и за огромна част от тях няма планувани средства в бюджета.

На пето място, още веднъж, за повторно, заради липса на подготвеност ръководещите объркват пенсионния модел. Не осъзнават какви ще са последствията от следващите им под паника дейности. Близо 1,3 милиона пенсионери ще бъдат ощетени. Още повече, не е толкоз значим размерът на пенсията, а какво можеш да си купиш с нея. Нека си спомним, че през 1996 година пенсията беше 9000 лв., само че в действителност се равняваше на покупателната дарба на малко над 3 $. Така че, да не си зариват главата в пясъка – инфлацията понижава покупателната дарба.

С ограниченията действително ръководещите единствено си купуват политическо време.

– На този принцип ли е обещаната актуализация на строителни контракти?

– Индексацията също е извънредно закъсняла. Изтървани са 7-8 месеца. И методът е неверен. Поскъпването на строителните материали стартира още от коронавирус рецесията – поради нарушената верига на доставки, както и поради повишение на цените на енергоносителите. Миналата година се развихри с цялостна мощ, а след началото на войната обстановката ескалира, може би необратимо.

В страните от Европейски Съюз индексация се случи в точния момент, освен това без да се питат техните парламенти. Защото има механизми, разрешени от европейското законодателство. И у нас индексацията можеше да се случи единствено с методика, призната от Министерския съвет. А не да се залага следващият капан за строителите. Според предлагането на властта индексацията няма да е наложителна. Което значи, че възложителят ще преценя на кого да даде повече пари и на кого – не.

Във импортираните промени на Закона за публичните поръчки /ЗОП/, които важат за всички действия, освен за строителството, е записано, че индексацията ще се случва при „ значително нарастване на цените “. Кой ще реши кое е значително, откакто няма такава законова формулировка? Реално всяко нарастване може да се одобри за значително.

Например, в случай че компанията „ Х “ се разбере с възложителя, може да играе търга евтино, да я подбие, да завоюва публичната поръчка и след няколко месеца цената му по контракта да бъде увеличена, тъй че да е даже по-висока спрямо цените, препоръчани от другите участници. И това ще е законно. Тоест моделът, който вършат, е отворен за доста съществени корупционни практики и манипулиране на търгове. В същото време, препоръчаната методика допуска да се актуализира цената на действия, сертифицирани/фактурирани след 31 юни 2021 година

Трябва да се има поради, че в Агенция „ Пътна инфраструктура “ да вземем за пример, от време на време има времева разлика от 5-6 месеца сред издаването на документа и фактурата. И е реалистично компании да имат документ от възложителя преди 31 юни 2021 година, а фактура – след тази дата. Възможна е догадка, в която възложителят, в случай че няма „ благосклонности “ към някоя компания, да й изиска единствено документа преди заветната дата 31 юни и по този начин да стимулира отхвърли си от индексиране.

Методиката също по този начин не планува и правни последствия. Тоест компаниите не могат да си търсят правата в съда. Поставен е и таван от 15% от цялата стойност по контракта. Е, кой и по какъв начин го пресметна? Като част от детайлите и съществени пера в строителния развой са поскъпнали към този момент двойно.

Друга недомислица е, че очевидно от бързане ръководещите са съумели да реализират несъвместими несъгласия. В предварителната финансова аргументация на оценката за влияние на измененията в Закон за обществените поръчки е написано, че те няма да доведат до промени в бюджета. А приказваме за повишение на контракти, финансирани с пари от бюджета, до 15%. Откъде ще дойдат тези пари съгласно тях? Подходът би трябвало да е идентичен за всички и да се лиши от тази огромна доза субективизъм, заложена както в желаните промени на Закон за обществените поръчки, по този начин и в методиката. Направили са огромен качамак с недоносени текстчета.

– На пръв взор наподобява, че тези проблеми са чисто браншови на строителите. Нерешаването им обаче може да докара до дефинитивно заледяване на поправки и нови градежи. Защото компаниите ще предпочетат да платят неустойки по контракти за пътища и ВиК обекти, вместо да работят на голяма загуба. И това ще докара до забавянето и оскъпяването им, което пък ще платят данъкоплатците.

– От строителния бранш директно и индиректно се устоят стотици хиляди български фамилии. През последните години той се потвърди като един от най-стабилните в обществено и икономическо отношение.

Много компании и все още се отхвърлят от контракти, подписани при цени от 2020 година, или не подписват нови договори. Чакат индексацията. Реално сега ръководещите банкрутират бизнеси. Банките към този момент отхвърлят да одобряват като гаранции при заеми документи, дължими за заплащане от страната. И това е, тъй като има неустановеност дали въобще страната ще се издължи на бизнеса. А консервативната банкова система е лакмус за нанесените политически щати.

На интернационалните банкови пазари към този момент се отхвърлят държавни заеми за България или се отпускат със период на погасяване от 3,5 година и лихви от 1,3%. А единствено преди 2 година, когато управлявахме ние, се отпускаха при 0,1 – 0,2% рента за 3-4 пъти по-дълъг интервал.

– Близо половината от пътните компании отхвърлят да подпишат анексите за ремонт на пътища към към този момент изтеклите им контракти по старите цени тъкмо поради терзания, че индексацията няма да покрие загубите им.

– Разбирам ги. Служебният министър на „ изчегъртващите “ – Виолета Комитова, и назначеното от нея управление на АПИ ревизира и утвърди всички издадени документи. Оттогава насам те се ревизират още веднъж и още веднъж. Фирмите имат всички учредения да съдят страната, а ощетени ще сме всички данъкоплатци. Защото едно дело трае 3-4 година и ръководещите, които ще заплащат за безотговорността на Промяната, евентуално ще са други.

Реално с дейности си Комитова нанесе ужасни вреди на целия строителен отрасъл, както и на страната. Неремонтираните пътища след провалите на към този момент втора зима са с помощта на нейната политика. Торнадо да беше минало през страната, вредите щяха да са по-малки за обществото и бизнеса.

– По новите прави на „ Хемус “ също съвсем е спряна работа поради забавени заплащания. Кога ще имаме приключена автомагистрала до Варна?

– Отсечката до Ловеч по график трябваше да е подготвена и към този момент да се пътува по нея, до Велико Търново – следващата година по Коледа. Но сега са спрени заплащанията. Освен това до края на предходната година трябваше да са издадени строителните позволения за 4, 5 и 6 сектор, през тази – за останалите сектори. Но не е направено нищо. А когато един план се удължи във времето с години, той се оскъпява доста.

Скоро ще пристигна моментът, в който ще се приказва за нови цени на „ Хемус “, освен това освен за 15% оскъпяване. За „ Хемус “ бяхме заделили средства в нарочна сметка, само че парите бяха взети от Асен Василев в служебния кабинет. А автомагистралата стои „ на трупчета “. В момента всичко в региона на строителството е стартирано при ГЕРБ – като работа, подготовка и осъществяване на търгове, подписване на контракти. Промяната няма и един нов план. Напротив – всичко забатачва. И единствено празни приказки.

– Експерти изричат терзания и за бъдещето на „ Струма “. Ще връщаме ли европарите, които досега сме получили за построяването й, поради обстоятелството, че планът за Кресненското дефиле още веднъж е замразен?

– Ако районният министър Гроздан Караджов и министърът на екологията Борислав Сандов не престават да бавят решението си за бъдещето на трасето през Кресненското дефиле, има риск България да загуби 1,5 милиарда лева

Скоро изтича действието на утвърждения Оценка на въздействието върху околната среда. Ако този период бъде пропуснат, няма за имаме приключена автомагистрала до 2035 година И ще върнем всички европари, които сме получили и за към този момент готовите й прави. Преминаването на всички процедури у нас и в Европа, в това число и извоюваните от страната заведени каузи по Бернската спогодба, потвърждават, че разновидността с потребление на актуалното трасе през Кресненското дефиле в посока Гърция и ново трасе, източно от дефилето, в посока София, е най-щадящият човешките животи и природата, най-икономически преференциален и ефикасен.

– Ако сега бяхте министър на районното развиване, щяхте ли да настоявате да се усили обсегът и цените на тол системата?

– Изградена беше извънредно новаторска и ефикасна система за таксуване на прекосяването по платени републикански пътища. Съгласихме се на отсрочване на по-високите планувани цени и на по-големия обсег за тола, защото тъкмо напролет на 2020 година стартира корона пандемията и никой не знаеше какви последствия да чакаме. Затова оставихме по-ниски ставки на тола, които след това да бъдат обновени.

Да, толът беше въведен, с цел да има правдивост – и който разрушава повече пътищата, да заплаща повече. Но изрично в този момент не е моментът да се покачват ставките. Защото това ще задълбочи галопиращата инфлация, повишавайки доста цените на съществени артикули и услуги. От икономическа позиция не е уместно в този момент да се усилват тол таксите. И то с аргумента, че е нужно да се съберат повече пари за пътища. За АПИ има планувани 2,5 милиарда лева и поради неприятно ръководство те няма да бъдат вложени тази година в инфраструктура. Дори да се разплатят дължимите 1,2 милиарда лева по старите контракти с компаниите. Така че пари за пътища има гласувани в бюджета, стига Асен Василев да разреши да се харчат.

– – –

Николай Нанков е народен представител от ГЕРБ. Заемал е постовете министър на районното развиване и благоустройството, както и зам.-министър в същото ведомство в трите кабинета на Бойко Борисов. Магистър е по районно развиване и ръководство. Бил е регионален шеф на Ловеч.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР