Нася Кралевска, специално за Faktor.bgПроливният дъжд с гръмотевици не попречи

...
Нася Кралевска, специално за Faktor.bgПроливният дъжд с гръмотевици не попречи
Коментари Харесай

Срам обзе българите във Филаделфия – представителят на Украйна в ООН изтъкна помощта на Гватемала и нито дума за страната ни

Нася Кралевска, особено за Faktor.bg

Проливният дъжд с гръмотевици не попречи на дейната политически общественост на Филаделфия да препълни обширната зала на емблематична неокласическа сграда в центъра на многолюдния град. Събитието си заслужаваше да бъде зачетено – Съветът за международни събития бе поканил за среща с локалната аудитория Сергей Кислиця - непрекъснат представител на Украйна в Организация на обединените нации от 2019 година насам.
Аудиторията бе многолика – възрастни дами и господа, младежи, даже гимназисти. Украйна бе събудила бездънен интерес с

героичната роля,

която играе сега в световен мащаб. Нейните жители пазят освен личната си страна от жестокия агресор – Путинова Русия, само че защищават и другите страни на Европа от налудничавите желания на кагебийския режим, грозящ международния мир и ред.
Видният посланик бе внушителен мъж на междинна възраст. Той посети филаделфийци единствено три-четири дни откакто част от наемническата войска „ Вагнер “ бе осъществила стартирания си, само че незавършен поход към Москва за събаряне на военното управление на Руската федерация.
По всяка възможност последните дни бяха за украинеца изключително напрегнати.
Но господин Кислиця излъчваше успокоение и въздържаност. Той изрази благодарността на народа си за поддръжката, осъществена от Съединените щати и другите страни – представители на демократичния свят, в борбата му в отбрана на целостта на страната му. И добави, че дължи на аудиторията отговор на интересуващите я въпроси.
И те заваляха от всички страни.

Представителят на Украйна в Организация на обединените нации показа ред обстоятелства от статута на интернационалната организация. Един от тях бе, че Съединени американски щати я поддържат финансово с 24 % от потребностите й, а Руската федерация – с най-обширна територия, – с 2 %.
Подчерта, че Русия сега е

извор на международна неустойчивост,

а разполага с най-големия атомен боеприпас. Предупреди, че никой не би трябвало да се заблуждава по отношение на Евгений Пригожин – извънредно рисков и нечовечен човек с непредсказуемо незаконно държание. Добре бе, че Западът не взе отношение в спора посред него и Владимир Путин - вътрешен проблем на страната им.
Относно срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли т.г. Сергей Кислиця показа визията си, че организацията има голяма потребност от Украйна, смаяла света с решителната си опозиция против съветския нападател, със смелостта и борческия дух на жителите си, със стратегическото си местоположение на европейския континент, което й дава опция да отбранява с цената на личната си кръв съседите си. Нуждата съгласно дипломата е двупосочна – Украйна се нуждае от НАТО, а НАТО - от Украйна. Затова Организацията на Североатлантическия контракт би трябвало да подкрепи с още по-ефективни средства борбата на страната му против злото.

За Сергей Кислиця на Русия ще бъдат нужни минимум 10-15 години да стартира да се доближава към нормите на демократичния свят. Според дипломата

голяма неточност беше, че НАТО не одобри Украйна

още преди антиправното завладяване на Крим. Тогава Западът се уплаши да не раздразни Руската федерация. А в действителност Владимир Путин не съумя да реагира когато балтийските страни и Полша се причислиха към отбранителната организация, а в днешни дни реализира това и Финландия. В последна сметка с дейностите си Путин е този, който провокира нациите да се нуждаят от закрилата от североатлантическия съюз.
Украинецът напомни, че всяка война е обвързвана с чудовищно нарушение на човешките права и с големи опустошение. Специално се спря на злочестата орис на хиляди украински деца, провокирана от прилежащата им Русия – убийства, пострадвания, отвличания. Изтъкна с известно национално самочувствие, че болшинството емигрирали в страни от демократичния свят след февруари 2022 година украински дами, деца, старци и старици, държат да се върнат назад в Украйна, където имат дом, специалност, прехранване. И още, че в Полша 70 % от приютилите се там бежанци работят и заплащат налози на страната хазаин. За него украинците са хора с подчертана горделивост, които държат на независимостта си.
На въпроса – ще бъдат ли употребявани съветски активи за възобновяване на Украйна след края на войната, господин Кислиця отговори, че съгласно интернационалното право агресорът е този, който заплаща това деяние. Така че Руската федерация е длъжна да поеме разноските за превъзмогване на големите опустошения и загуби на нападната от нея съседка. Германия единствено до преди две години е плащала репарации за закононарушенията си по време на Втората международна война. Бъдещите държавни управления на Русия би трябвало да постъпят по същия метод, в случай че желаят да се приобщят към свободния свят.
Представителят на Украйна в Организация на обединените нации обясни на аудиторията, че възобновяване на страната му от стремглавото нахлуване предлага удобна опция на задгранични компании да влагат в нови инфраструктури и впрочем. И по тази причина е значимо страната му да се построи като

част от Европейския съюз

Общността също има преимущества от това.
На идващ въпрос – бори ли се Украйна против съществуващата в нея корупция, - украинецът отговори, да – бори се. Но добави да не се не помни, че сходни проблеми съществуват и в други страни от демократичния запад. Явно въпросът го беше засегнал.
Млад мъж сложи значими запитвания – допустимо ли е Руската федерация да бъда изключена от Съвета за сигурност заради военните си закононарушения? И какъв брой страни са дали своят вот тя да заеме мястото на Съветски съюз в тази значима институция?
Отговорът на украинеца бе прекомерно забавен – решението в никакъв случай не е било гласувано. Просто представителството на Русия по времето на Борис Елцин една Коледна нощ сменило табелата на Съюз на съветските социалистически републики с табела на Руската федерация - без разискване на въпроса, а камо ли гласоподаване. Събитието той оцени като жестоко нарушаване на наредбите на Организация на обединените нации. А като отговор на първия въпрос той съобщи – че Украйна е предложила Русия да бъде изключена от Съвета за сигурност.
Сергей Кислиця изрази страдание, че след оповестената самостоятелност на Украйна през 1991 година Комитетът на държавната сигурност от времето на руската тирания не е бил прочистен от старите фрагменти, а е сменил единствено името си. Обратно на това са постъпили трите балтийски републики – Литва, Латвия и Естония. Те уверено са изпъдили от териториите си руските войски. И са построили напълно нова система на специфичните си служби, без помен от руската.

В края на срещата господин Кислиця даде да се разбере, че за него войната ще завърши, едвам когато се промени режимът в Руската федерация. Когато не ръководи повече Путин или различен като него, който желае да унищожи украинските страна и народ. Дипломатът акцентира нуждата от единение на нацията и през военно, и през спокойно време. Сподели, че след края на тази война политическият хайлайф на Украйна ще бъде изправен пред съществени провокации - да задържи и да закрепи това единение.
И да смени реториката на войната с тази на мира.
...
Ще си разреша да споделя персонален миг от вълнуващото събитие, през който потънах в земята от позор. Сред страните, подкрепящи Украйна, Сергей Кислиця загатна Гватемала, намираща се на другия завършек на света. Президентът на страната от Централна Америка посетил Киев в символ на поддръжка по отношение на сражаващата се героично против съветската експанзия украинска нация.
А българският президент Румен Радев - глава на прилежаща страна с прекомерно близка орис, в която живеят огромен брой наши сънародници - зае радикално противоположна позиция.
Как да не изпитам бездънен позор?!

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР