Настроенията на българските работодатели остават положителни, тъй като компаниите от

...
Настроенията на българските работодатели остават положителни, тъй като компаниите от
Коментари Харесай

Настроенията на българските работодатели остават положителни

„ Настроенията на българските работодатели остават позитивни, защото фирмите от всички браншове възнамеряват по-скоро да усилят, в сравнение с да понижат равнищата на претовареност. Това е доста добра вест за търсещите работа, само че работодателите все по-често се оплакват, че не могат да намерят задоволително подобаващи претенденти за свободните си позиции. Специализираните умения като ИТ, инженерни и търговски не престават да се търсят доста, до момента в който фирмите са изправени пред ново предизвикателство – сериозната липса на служащи за общи оперативни бизнес действия ”. Това сподели Надя Василева, ръководещ шеф на ManpowerGroup България, която показа обзорно проучване за заетостта.

„ Този проблем постанова по-големи вложения в обезпечаването на условия за образование и стратегии за повишение на уменията, както и да се оползотворят в оптималната степен различни източници на гении като хората над 55 години, които не престават да не се употребяват задоволително ”, акцентира Василева.

Работодателите ще посрещнат новата година с продължаващ удобен климат на наемане на чиновници, сочи проучването на ManpowerGroup. Стабилното движение на наемане на българския пазар на труда се чака да продължи през първото тримесечие на 2018 година във всички индустриални браншове и всички райони - 14% от интервюираните 621 работодатели възнамеряват да усилят равнищата на претовареност, 5% чакат да ги понижат и 81% не плануват смяна. Коригирана по отношение на сезонните съмнения, чистата прогноза за заетостта  е14%, като остава постоянна на тримесечна база и се усъвършенства с 2 процентни пункта в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Работодателите от бранш „ Строителство ” регистрират най-оптимистичната прогноза от 29%, която е по-силна с 5 процентни пункта спрямо предходното тримесечие и се усъвършенства с 18 процентни пункта на годишна база. Секторите „ Производство “ и „ Търговия на едро и дребно “ също чакат дейни действия по наемане на чиновници с прогнози от надлежно 19% и +18%. Работодателите, които също регистрират удобни вероятности за наемане, са от бранш „ Земеделие, горско стопанство, лов и лов на риба “ с прогноза от 17%, която се усъвършенства с 9 процентни пункта спрямо предходното тримесечие, и „ Финанси, обезпечаване, недвижими парцели и бизнес услуги “, където прогнозата е 15%. В същото време работодателите от бранш „ Електричество, газ и вода “ и „ Транспорт, хранилища и връзки “ чакат най-бавен ритъм на наемане с прогнози от 3%.

На районно равнище работодателите от всички пет района възнамеряват да усилят числеността на личния състав в интервала януари – март. Варна чака най-силния пазар на труда с прогноза от 19% - усъвършенстване с 4 процентни пункта спрямо последното тримесечие на 2017 година и с 8 процентни пункта на годишна база. Стабилно повишаване на работната мощ се чака и в Пловдив и Бургас, където прогнозите са надлежно 15% и 14%, до момента в който работодателите в София регистрират прогноза от 13%. Най-предпазливата районна прогноза от +6% е регистрирана в Русе, където проектите за наемане са най-слаби през последните повече от четири години.

Все още огромните (>250 служители) и приблизително огромните (50-249 служители) компании възнамеряват най-голямо нарастване на работната мощ през идващото тримесечие с прогнози от надлежно 27% и 15%. Работодателите от микропредприятията (<10 служители) споделят прогноза от 11%, до момента в който прогнозата на дребните компании (10-49 служители) е 7%. В съпоставяне с първото тримесечие на 2017 година работодателите от микрпредприятията регистрират най-значително увеличие  от 6 процентни пункта, до момента в който прогнозите на приблизително огромните и огромните работодатели се усъвършенстват с 2 процентни пункта. В същото време работодателите от дребните компании регистрират спад от 4 процентни пункта.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР