Настроението сред германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката

...
Настроението сред германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката
Коментари Харесай

Съществено нарастване на инвеститорското доверие в икономиката на Германия през септември



Настроението измежду немските анализатори и вложители по отношение на положението на стопанската система на страната се усъвършенства изненадващо внезапно през септември след трайното му утежняване през предходните три месеца, демонстрира изследване на центъра за европейски стопански проучвания ZEW, което допуска, че пазарните участници чакат, че водещата европейска стопанска система ще резервира солидния си прогресивен подтик през идващите месеци.

Индексът на основания в Мюнхен проучвателен институт ZEW, измерващ бъдещите стопански упования в Германия за идващите шест месеца, набъбна през септември до 17,0 пункта, заличавайки съвсем изцяло трагичният спад през август до 10-месечно дъно от 10,0 пункта, до момента в който осреднената прогноза на финансовите пазари беше за по-скромен отскок на показателя към 12,5 пункта. Това съставлява първо усъвършенстване на инвеститорските настройки в Германия след три следващи месеца на техен спад, като показателят се върна при започване на есента покрай неговото юлско равнище от 17,5 пункта. Трябва обаче да се има поради, че този знак продължава да задържа надалеч под неговото дълготрайно осреднено равнище от 23,8 пункта.

В същото време показателят, определящ оценките на вложителите за настоящите условия в Германия, се усъвършенства до 87,9 пункта от 86,7 пункта през август и при упования за негово намаляване до 86,6 пункта.

Солидните данни за икономическия напредък на Германия през второто тримесечие, съчетани с внезапното увеличение на банковото кредитиране и повишаването на капиталовата активност, са евентуални аргументи за много по-позитивните настройки на специалистите на финансовите пазари, уточни президентът на института Zew – Ахим Вамбах. Предстоящите на 24-ти септември немски федерални избори не наподобяват като източник на неустановеност. На този стадий избледняват и паниките по отношение на неотдавнашното повишаване на еврото, добави той.

Подобно на Германия, икономическите вероятности в цялата еврозона също бележат усъвършенстване, като съответният Zew показател набъбна през септември до 31,7 пункта от 29,3 пункта месец по-рано, до момента в който показателят, измерващ настоящите условия в района, се утежни едва с 2,9 пункта до 35,5 пункта, само че след негов трагичен растеж с близо 10 пункта месец по-рано (скок през август до 38,4 пункта от 28,7 през юли).
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР