Настръхването на кожата е естествено състояние, което всеки човек е

...
Настръхването на кожата е естествено състояние, което всеки човек е
Коментари Харесай

Научно обяснение на настръхването от удоволствие

Настръхването на кожата е естествено положение, което всеки човек е изпитвал с друга периодичност през живота си. Усещането е за леко дразнение, като че ли породено от стотици инсекти, които допират с крачетата си кожата по едно и също време.

Най-често чувството е по ръцете и краката, само че може да се появи по гърба и главата. Наблюдава се при чувство за мраз, боязън, неспокойствие, стрес. Има и още една опция, на която е забавно да се обърне внимание- това е настръхването от наслаждение.

Същност на настръхването на кожата

Това чувство се получава разследване на действието на нервната система, която чрез рефлексни импулси влияе на органите и тъканите, да се приспособява тялото на измененията на околната среда. Настръхването на кожата, което още е известно като пиломоторен инстикт, е от тези рефлекси, които са вродени и остават налични през целия живот.

Това несъзнателно стесняване на гладката мускулатура, води до покачване на космите на повърхността на кожата. Създава се извънредно чувство у индивида от рецепторите, отговарящи за допира. Те са съпроводени от по-високо равнище на неспокойствие.

Става ясно, че изтръпването е инстикт, който е отговор на някакъв тип дразнение на нервната система, с негативен или позитивен знак. Настръхването от наслаждение е образец за инстикт от позитивен дразнител.

Настръхване от наслаждение

 Настръхване от музика

Французите назовават тази вълна от наслаждение, което залива човек при позитивно дразнение, тръпка. Най-често тя се получава при прикосновение с някакъв тип изкуство, най-често музика, само че и разнообразни други типове изкуство, спорт и други.

Експериментите, правени с музикални почитатели, са дали съображение да се заключи, че побиването на тръпки зависи от това, до каква степен надълбоко се е потопил човек в музиката с схващане. Може повода да е неговата по-висока емоционалност.

Учените са разкрили, че хората, коитонастръхват от наслаждение по време на слушане на музика, имат високи индикатори на една личностна линия, наречена отвореност към прекарване. Притежателите на тази линия имат отворено въображение, ценят хубостта, търсят нови прекарвания, тъй като обичат разнообразието в живота. Тръпката се явява дълбока прочувствена реакция на красивото или величественото, което откриват в това, което следят или слушат.

Изводът е, че тези хора, които се потопяват интелектуално и прочувствено в това, което следят, могат да изпитат този феномен по-често от останалите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР