Настояват за повече пари от бюджетаСлужители на музеи, галерии и

...
Настояват за повече пари от бюджетаСлужители на музеи, галерии и
Коментари Харесай

Музеи, галерии и библиотеки в протестна готовност

Настояват за повече пари от бюджета
Служители на музеи, галерии и библиотеки са в подготвеност за митинги против разпределението на проектобюджета за 2022 година. Това обявиха от съдружие „ Български музеи “. Бюджетът планува нарастване на парите за националните и районните музеи и галериите по отношение на предходната година е с 5%, а това за районните библиотеки е с 9.2 на 100, вместо желаните 50 на 100.

Протестите се провеждат от национална федерация „ Култура “ към КТ „ Подкрепа “ и ще се проведат в цялата страна. Засега те ще са единствено алегорични, като чиновници на някои музеи работят с окачени протестни лентички.

„ Недостигът на средства се отразява негативно на същинската музейна работа, обвързвана с научно-изследователска, експозиционна, популяризаторска, консервационна и реставраторска активност “, се споделя в писмо на културните институции до медиите.

Сред настояванията, изложени в протестното писмо, са да бъде повишен с 50% Единният разходен стандарт за субсидирана численост на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център „ Двореца “ и Българската национална филмотека, Регионалните музеи, библиотеки и да бъде въведен Единен разходен стандарт за прехрана (преминаване към делегиран бюджет) на останалите 50 музея, които към момента са финансирани като локални действия.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР