Настояваме за внасяне и на трите проектозакона, гарантиращи реформа в

...
Настояваме за внасяне и на трите проектозакона, гарантиращи реформа в
Коментари Харесай

Майка на дете с увреждания преди протеста във Варна: Настояваме за внасяне и на трите проектозакона, гарантиращи реформа в социалния сектор

Настояваме за внасяне и на трите проектозакона, гарантиращи промяна в бранш “ Хора с увреждания “. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Варна Диана Маркова, която е част от инициативния комитет на майките на деца и възрастни с увреждания, които започнаха митинги през юни. Както е известно, през днешния ден националният митинг продължава, като във Варна ще стартира в 17,30 часа на мястото на някогашния палатков лагер до Общината.

„ При нас вървеше едно назад борене до 1 октомври - период, който бе контрактуван с Министерството на труда и обществената политика, че ще е задоволителен, с цел да могат да бъдат импортирани трите проектозакона, които да подсигуряват промените в обществения бранш. Това са Закон за хората с увреждания, Закон за обществените услуги и проектозакон за персоналната помощ. Но към този момент целият този развой е безусловно блокиран от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, който е публичен орган към Министерство на труда и обществената политика. Това в действителност ни накара още веднъж да скочим на крайници, в цялата страна през днешния ден ще има наставнически митинги “, съобщи Диана Маркова.

По думите ѝ предложенията, които са били контрактувани да бъдат част от тези законопроекти, на процедура са отпаднали. „ Проектозаконът за персоналната помощ, на който бяха дали зелена светлина, е още веднъж блокиран и в действителност все едно не е имало митинги и договаряния. Сякаш министерството си отглежда един хайлайф от хора с увреждания, които са склонни да подценен ползите на хората с увреждания и дефицити в страната. Не мога да допускам, че ние, родителите на деца с увреждания, сме единствените трезвомислещи в тази страна. Знам, че доста хора схващат нуждата от цялостна промяна, която да ни приближи до европейските стандарти. Засега промяната не е стартирала, тя даже не е частична такава, към този момент имаме една лъжлива промяна, един анонс за неща, които може би ще се състоят, само че в действителност са блокирани. Огорчени сме, хора с дефицити да газят и да подценяват ползите на други хора с дефицити. Такова неуважение в България не са си разрешавали и ромските водачи “, сподели още Диана Маркова.

Според нея управляващите подценяват мнението на родителите на деца с увреждания. „ Те даже не се надхитрят с нас, родителите, които протестираме, те се надхитрят с национално показаните неправителствени организации, които по някакъв метод им обезпечават тази игра на обществен мир. Нас не ни чуват, не ни зачитат. Нещата граничат с някаква нова форма на дискриминация, която е доста изродена – хора с увреждания не зачитат и газят правата на здрави хора, каквито сме ние, родителите на деца с увреждания “, добави Диана Маркова.

Тя акцентира, че ще се борят за промяна в посока на европейските стандарти.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР