Настояваме за пълен отчет пред обществото. При липса на отговор

...
Настояваме за пълен отчет пред обществото. При липса на отговор
Коментари Харесай

ВМРО пита: Как са похарчени 148 млн. евро от ЕК, отпуснати за украинските бежанци

Настояваме за цялостен доклад пред обществото. При липса на отговор или противоречие ще бъде сезирана Европейската прокуратура
Евродепутатът Ангел Джамбазки и общинският консултант Карлос Контрера упорстват министър-председателят Гълъб Донев и министърът на финансите Росица Велкова да създадат инспекция и да оповестят по какъв начин и защо са били изхарчени 148 млн. евро целеви средства от Европейската комисия за настаняване, изхранване и медицински грижи за потърсилите в България леговище жители на Украйна.

Представителите на Вътрешна македонска революционна организация показват, че досега няма обществени, детайлни и цялостни доклади какъв брой от средствата са изхарчени за настаняване, за какъв брой лица, какви са били разноските по месеци и кои са получателите на средствата. Същото важи и за изхранването. За медицинските грижи пък няма безусловно никаква обществена информация. В обществото стартират да се прокрадват подозрения, че с тези средства е злоупотребявано. Лакмус за това са честите остри реакции от хотелиери, които от края на април насам от време на време стачкуват и упрекват страната, че не им превежда пари изобщо или че го прави отчасти и със закъснение.

Средствата бяха получени от България по института CARE на Европейска комисия по време на държавното управление на Кирил Петков, а отраслов вицепремиер за тези политики беше Калина Константинова – заместител министър-председател по ефикасното ръководство. Предполага се, че точно в този интервал по време на държавното управление на „ Промяната “ са разходвани и въпросните 148 млн. евро. До момента обаче институциите не дадоха никакъв доклад защо, какъв брой, по кое време и кой е получавал средствата. Мълчанието по тази тематика е знак за едно – удостоверение, че има нещо неправилно, скрито и премълчано. Броженията измежду хотелиери да вземем за пример са знак за неуредици при харченето на европейските средства. Прокрадват се към този момент и подозрения, че са регистрирани разноски без действително да са настанявани хора, по документи, както се споделя.

Затова и от Вътрешна македонска революционна организация настояваме за цялостна инспекция и обявяване на данните, изключително в подтекста на обявените в края на м. октомври 2022 година нови траншове в размер на 36 млн. евро за България. Предстои въпросът да бъде издигнат и пред Европейската комисия в частта за отчитането на средствата, а при определяне на несъответствия ще бъде сезирана и Европейската прокуратура.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР