Настояваме понятието общата история да се дефинира ясно и да

...
Настояваме понятието общата история да се дефинира ясно и да
Коментари Харесай

Българите от Северна Македония: Настояваме понятието "общата история" да се дефинира ясно и да включва "лицата, родени и израснали на територията на "географска" Македония

Настояваме понятието " общата история " да се дефинира ясно и да включва " лицата, родени и израснали на територията на " географска " Македония, които са служили на българската страна или черква (средновековна или модерна), или са се борели са тяхното възобновяване. Това приканиха от Българския културен клуб - Скопие (БККС) в позиция, изпратена до медиите.

Повод за писмото им е идната аудиенция през днешния ден и на следващия ден на македонския министър председател Димитър Ковачевски в София. Неговата аудиенция е в отговор на българската публична делегация, която посети Скопие в първия ден от встъпването на новото държавно управление на Северна Македония.

В понятието " обща история " да се включат и хората или организациите, които са определяли своите приказва като български, въз основата на които е кодифициран днешния македонски език; лицата и организациите, които са се борили за самостоятелна или самостоятелна Македония и са употребявали българския литературен език за своите документи, флагове и пропагандни материали, пишат от нашия културен център.

Комисия по историческите и просветителни въпроси би трябвало единствено да разпознава и записва горепосочените лица и събития. Двете страни да се ангажират със взаимни празнувания и формулировки в учебниците, при което оставащите разлики в интерпретацията на общата ни история да не са причина за обиди и нападки. Общата история е такава, каквато се е случила в реалност и каквато е отразена в достоверните документи, обстоятелства и свидетелства на времето.

Категорично отхвърляме да бъдем обект на " търговия с малцинства ", пишат от нашия културен институт. Меморандумът на БККС акцентира, че " настояванията за включване на македонските българи в Конституцията на РСМ, идват от същите сили и центрове, които предизвикват и финансират настояванията за признание на " македонско национално малцинство " в България.

Те напомнят, че ползите на ОМО " Илинден " в Страсбург се пазят от Тони Менкиноски, ръководител на правната комисия на ВМРО-ДПМНЕ и юрист на Орце Камчев. Както е известно, някои политически кръгове бяха предложили Камчев за почетен консул на България в РСМ, което не се осъществя заради отрицателната реакция на обществеността.

Исторически голословно и политически безпричинно е да се разделят или опълчват понятията " българин " и " македонец ", което е резултат на непознати доктрини, пишат българите в Македония. Включването на македонските българи в Конституцията на страната, без нужната изясненост за общата история и културно-историческо завещание с жителите на РСМ, самоопределящи се като македонци, би донесло повече вреди, в сравнение с изгоди и би обезценило съответната уговорка в Договора.

Нашият статут би се свел до този на българите в Сърбия, които са приети за малцинство, само че нямат аналогични взаимни корени, културни обичаи и език със сръбското население. Най-доброто решение за всички би било в случай че преамбюлът на Конституцията на районен съд Македония заявява, че тя е страна на всички нейни жители, без да изброява никакви етноси.

Това би било в естетика с гражданската идея, която господства в цялостното съдържане на Конституцията и би подсигурило равни права на всички етнически общности, без превратни тълкувания за предимство или дискриминация по етнически симптом. В случай, че се вземе решение за включване на " част от... българския народ ", наред с " македонския народ " в съществуващия увод, безусловно би трябвало да се спомене и общата им история, дефинирана с Договора (за добросъседство).

30-годишнината от признаването на тогавашна Република Македония от страна на Република България е неповторим държавнически и дипломатически акт. Той спомогна извънредно за мирното обособяване на страната ни от някогашна Югославия и за нейното интернационално одобряване, пишат сънародниците ни в Северна Македония.

Очакванията на българите в Македония са двамата министър председатели да намерят решение за трайно и необратимо доближаване и другарство сред братските общества на двете страни, чрез измерими и забележими резултати в интерес на техните жители. Време е да се парират всички тези, които целеустремено вредят на добросъседството, извличайки персонални и партийни дивиденти от раздори, ненавист и опълчване.

Сближаване и другарство сред двете страни може да се реализира единствено посредством използване, уточнение и надграждане на подписания Договор за другарство, добросъседство и съдействие. Налагането на спомагателни, мъчно реализуеми " червени линии " блокира договарянията и води до " заледяване " на спора, което е във щета на взаимното бъдеще.

България може да се лиши от полагащата й се водеща роля в евроинтеграционния развой на Западните Балкани, а в районен съд Македония да се даде превес на националисти и изолационисти, които са срещу споразуменията с Гърция и България. Последните избират реюгославизация посредством " утешителната премия ", наречена " Отворени Балкани ".

На фона на нерешения спор сред Белград и Прищина, дестабилизацията в Босна и Херцеговина, както и на изостращия се спор НАТО-Русия, в народен интерес и на двете ни страни е допустимо най-бързото и трайно решение на разногласието и предоставяне на зелена светлина за предприсъединителни договаряния на районен съд Македония и Албания с Европейски Съюз.

Очакването е, че по този начин най-сетне би се построил стратегическия за всички нас Коридор №8 и биха се прекратили всевъзможни опити за прекрояване на границите на Балканите. Върховенството на закона и демократичните порядки в Европейски Съюз биха основали доста по-благоприятна среда за осъществяване на правата на македонските българи, които би трябвало да навлязат самоуверено и необятно в публичния и политически живот на районен съд Македония, допринасяйки оптимално за нейната европеизация и разцвет.

Според сънародниците ни в Македония решението в обективизирането на историята на районен съд Македония на основа на идеалите на историческата Вътрешна македонска революционна организация за свободна и самостоятелна Македония на всички нейни жители, без подправяне на историческите обстоятелства и българското културно-историческо завещание.

Би било естествено този развой на историческо обективизиране да се предвожда от партията ВМРО-ДПМНЕ, която претендира за правоприемник на историческата Вътрешна македонска революционна организация. За страдание, настоящето управление на ВМРО-ДПМНЕ отхвърля общата история с България и се опълчва на подписания Договор за другарство, добросъседство и съдействие.

Ето за какво, на 5 октомври 2020 година БККС разгласява Меморандум за разрешаване на историческия спор, където се предлага Пътна карта с обстоен времеви проект за реализация на Договора.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР