„Настояваме да бъде определен пакет от дейности, които акушерките да

...
„Настояваме да бъде определен пакет от дейности, които акушерките да
Коментари Харесай

Милка Василева: НЗОК трябва да плаща пакет дейности в автономните акушерски практики

„ Настояваме да бъде избран пакет от действия, които акушерките да правят в независимите си практики, а НЗОК да заплаща “. Това сподели пред Zdrave.net ръководителят на Асоциацията на експертите по здравни грижи Милка Василева във връзка днешния Ден на родилната помощ в България. По-рано тя насочи одобрение към акушерките във фейсбук и попита за какво няма самостоятелни акушерски практики, които да оферират услуги, финансирани от НЗОК.

Василева напомни, че предходната година служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров е трансформирал Наредба 9 за установяване на пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК, само че това касае само здравни грижи, реализирани в дома за новородени до 14 дни след изписване от лечебното заведение.

„ Заплащането за тези действия влиза в бюджета на общопрактикуващия доктор, който вероятно би трябвало да подписа контракт със сестрата и акушерката, в случай че има такава, и да й дефинира някаква сума за това, че тя прави патронажна активност в границите на 14 дни от раждането. Лекарят също би могъл да подписа контракт с записана процедура на акушерки, само че това към момента не се е случило “, сподели тя.

Тя разяснява и отделените в бюджета на НЗОК за 2021 година 2 млн. лева, с които трябваше да бъдат покрити разноските за 14-дневната патронажна грижа, като посочи, че защото парите се отпускат на персоналните лекари, БАПЗГ няма информация какъв брой от тях са разходени.

Около 30 са независимите практики на здравни експерти, които са разкрити досега по Закона за здравето, сподели още Милка Василева. По думите й обаче е нужна смяна в наредбата, която да посочи дейностите, които да бъдат заплащани от Здравната каса, а не от пациента.

„ Ние желаеме независими практики, в които акушерките да могат да организират женски съвещания, да посещават дамите след раждане, да оказват помощ за кърмене, за развъждане на детето – всички неща, които преди 20 и няколко години бяха в компетенциите на специалистите. Искаме пакет действия, които експертите по здравни грижи – акушерките, медицинските сестри, лекарските асистенти и рехабилитатори, да правят, а здравноосигурените лица да не заплащат от джоба си “, сподели тя.

„ Преди пандемията бяхме почнали да работим по подобен пакет действия, с цел да може Касата да ги остойности и да има действително възнаграждение. За страдание този развой беше спрян поради Коронавирус. Това е нещо, за което ще настояваме кардинално и не поради нас, а поради хората “, добави още Василева.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР