Настоящото прекъсване на преговорите по Съвместния всеобхватен план за действие

...
Настоящото прекъсване на преговорите по Съвместния всеобхватен план за действие
Коментари Харесай

Иран обвини кривите сметки на САЩ за застоя по ядрената сделка

Настоящото спиране на договарянията по Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA) е вследствие на " политиките и кривите сметки на Съединените щати ". Това съобщи министърът на външните работи на Иран Хосейн Амирабдолахиан по време на Конференцията на Организация на обединените нации по разоръжаване в Женева.

Той уточни, че макар че дребното оставащи въпроси " могат да бъдат позволени елементарно ", Вашингтон би трябвало " да има волята и силата да завърши дългите договаряния ".

Амирабдолахиан увери, че Техеран остава подготвен да продължи полемиката до постигането на съглашение.

Той упрекна страните с нуклеарно оръжие, че не съблюдават Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия, защото наподобява, че подобен контракт е обвързващ единствено за страните без сходно въоръжение, до момента в който тези от първата група не престават да уголемяват нуклеарния си боеприпас.
 Съединени американски щати оставят на назад във времето договарянията за нуклеарната договорка с Иран
Съединени американски щати оставят на назад във времето договарянията за нуклеарната договорка с Иран

Вашингтон се концентрира върху иранските доставки на оръжия за Русия и митингите в страната

През 2015 година петте непрекъснати страни членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и Германия подписаха Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA) с Иран , с цел да се оправят с рецесията към нуклеарната му стратегия. През 2018 година обаче тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп реши да напусне съглашението и Вашингтон наложи най-широките си наказания против Техеран.

Настоящият водач на Съединени американски щати Джо Байдън неведнъж е заявявал поддръжката си за връщане на страната му към нуклеарното съглашение. От април Русия, Англия, Германия, Китай, Съединени американски щати и Франция във Виена за възкръсване на нуклеарната договорка в истинската ѝ форма.

От април Русия, Англия, Германия, Китай, Съединени американски щати и Франция водят договаряния с Иран във Виена за възкръсване на нуклеарното съглашение в истинската му форма.

През ноември Иран съобщи, че ще преразгледа споразуменията си с МААЕ в светлината на, призоваваща Техеран неотложно да изясни произхода на нуклеарния материал, открит по-рано в няколко нуклеарни обекта в страната, и да даде достъп до тях.

Документът е направен от Съединени американски щати и три европейски страни - Обединеното кралство, Франция и Германия. Иран обаче го възприе като върху ислямската република. Впоследствие страната стартира да
 Русия изясни какво стопира възобновяването на нуклеарната договорка с Иран
Русия изясни какво стопира възобновяването на нуклеарната договорка с Иран

Москва не вижда непреодолими спънки, стига да не се оказва напън над Техеран
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР