Настоящото огнище на COVID-19 в световен мащаб предизвика хаос и

...
Настоящото огнище на COVID-19 в световен мащаб предизвика хаос и
Коментари Харесай

Какво е пандемия?

Настоящото огнище на COVID-19 в международен мащаб провокира безпорядък и терзания в хората по целия свят. Сред тези проблеми породи и един доста значим въпрос – Какво в действителност съставлява пандемия?

Разпространението на новия ковид, SARS-CoV-2, беше публично несъмнено като пандемия от Световната Здравна Организация (СЗО) на 11 март 2020г., след неочакваното му разпространяване по света.

В тази публикация ще разгледаме какво дефинира пандемията и какъв брой пандемии са ни засегнали в близката история.

Какво е пандемия?

Според СЗО, пандемията се дефинира като „ разпространяване на ново заболяване в международен мащаб “.

Когато се появи ново заболяване, множеството от нас нямат натурален имунитет, с цел да се преборят с него. Това може да провокира ненадейно, от време на време бързо разпространяване на заболяването сред хората, сред общностите и по целия свят.

Без натурален имунитет за битка с заболяването, доста хора могат да се разболеят, до момента в който вируса се популяризира.

Фазите на пандемията на СЗО са създадени през 1999г. и доразвити през 2005г. Фазите са използвани и обезпечават световна рамка за целия свят.

СЗО е виновна за оповестяването на нова пандемия въз основа на това по какъв начин разпространяването на заболяването се вписва в следните 6 етапи:

  • Фаза 1. В природата грипните вируси циркулират непрестанно измежду животните, изключително птиците. Въпреки че теоретично такива вируси могат да се трансфорат в пандемични вируси, във  фаза 1  не се оповестява за вируси, циркулиращи измежду животните, които да предизвикват инфекции при хората.
  • Фаза 2. Тук към този момент се знае, че вирусът, циркулиращ измежду опитомени или диви животни, е предизвикал зараза при хората и заради това се смята за евентуална пандемична опасност. Този нов вирус се смята за опасност и алармира за евентуалния риск от пандемия.
  • Фаза 3. Животинският вирус е предизвикал заболяване в дребен кръг от хора посредством предаване от животни на човек. Предаването от човек на човек обаче е прекомерно ниско, с цел да провокира огнища в общността. Въпреки това, лимитираното предаване при такива лимитирани условия не демонстрира, че вирусът е достигнал равнището на предаваемост измежду хората, належащо за причиняване на пандемия.
  • Фаза 4. Налице е преносът на новия вирус от човек на човек в задоволително огромен брой, с цел да докара до огнища в общността. Този тип предаване измежду хората алармира за висок риск от развиване на пандемия.
  • Фаза 5. Характеризира с разпространяване на вируса от човек на човек в най-малко две страни в един Регион на СЗО. Въпреки че, множеството страни няма да бъдат наранени на този стадий, световната пандемия е неизбежна.
  • Фаза 6.  Предаден е новият вирус в най-малко една спомагателна страна в района на СЗО. Това е известно като  фаза  на  пандемия  и алармира, че сега настава световна пандемия.

Прочети Още:

Както можете да видите нагоре, пандемиите не се дефинират безусловно от техния ритъм на напредък, а от разпространяването на заболяването. Разбирането на темповете на напредък на пандемия обаче може да помогне на здравните чиновници да се приготвят за зараза.

Когато чиновниците в публичното опазване на здравето знаят какъв брой бързо се популяризира дадена болест, това може да им помогне да дефинират по какъв начин да забавят разпространяването.

Пандемии през предишния век

От 1918г. сме претърпели седем епидемии. Някои от тези епидемии са класифицирани като пандемии и всички те са имали сериозен резултат върху човешката популация по някакъв метод.

Пандемия от грип през 1918г. (вирус H1N1): 1918–1920

Грипната пандемия от 1918г. отне живота на към 50 до 100 милиона души по целия свят.

Така нареченият „ испански грип “ е породен от Вирус H1N1 който се популяризира от птиците върху хората. Хората на възраст 5 и по-млади, от 20 до 40 и 65 и повече години са имали високи равнища на смъртност.

Смята се, че пренаселеността в лечебните заведения, неприятните санитарни практики и питателните дефицити са съдействали за високата смъртност.

Пандемия от грип през 1957г. (вирус H2N2): 1957–1958

Грипната пандемия от 1957г. лиши живота на жестоко 1,1 милиона души в международен мащаб.

„ Азиатският грип “ е породен от вирус H2N2, който също се популяризира от птиците върху хората. Този вариант на грипа засяга хора най-вече на възраст сред 5 и 39 години, като по-голямата част от случаите се срещат при по-малки деца и младежи.

1968 пандемия от грип (вирус H3N2): 1968–1969

През 1968г. вирусът H3N2, от време на време именуван „ Хонконгски грип “, е друга грипна пандемия, лишила живота на 1 милион души по света.

Този грип е породен от вирус H3N2, който е мутирал от вируса H2N2 от 1957г. За разлика от предходните грипни пандемии, тази пандемия визира най-вече възрастни хора, при които имат най-висока смъртност.

ТОРС-CoV: 2002–2003

Избухването на коронавирус SARS ( ТОРС – тежък изострен респираторен  синдром) през 2002г. е епидемия от вирусна пневмония, която лиши живота на над 770 души по целия свят.

Избухването на ТОРС е породено от нов ковид с незнаен източник на предаване. Повечето инфекции по време на огнището започнаха в Китай, само че в последна сметка се разпространиха в Хонконг и други страни по света.

Свински грип (вирус H1N1pdm09): 2009

Избухването на свински грип през 2009г. е идната грипна пандемия, която е предизвикала гибелта на някъде сред 151 700 и 575 400 хора по света.

Свинският грип е породен от друг Вирус H1N1 вид, който произлиза от свине и в последна сметка се популяризира и посредством контакт сред хора.

Установено е, че част от хората на 60 и повече години към този момент са имали антитела против този вирус от предходни огнища на грип. Това докара до по-висок % на зараза при деца и младежи.

MERS-CoV: 2012–2013

Коронавирусът от 2012г. MERS аргументи заболяване, характеризиращо се с тежко респираторно заболяване, което имаше 34 % смъртност и лиши живота на 858 души, най-вече на Арабския полуостров.

Избухването на MERS е породено от ковид, който се е популяризирал от незнаен скотски източник върху хората. Огнището произлиза от Саудитска Арабия и се популяризира най-вече на Арабския полуостров.

Огнището на MERS е имало доста по-висока смъртност от предходното огнище на ковид.

Ебола: 2014–2016

Епидемията от ебола през 2014г. включва зараза от хеморагична тресчица, която лиши живота на 11 300 хора, най-вече в Западна Африка.

Епидемията от ебола е породена от вирус Ебола, за който се счита, че в началото е бил предаден от прилепи на хората. Въпреки че огнището стартира в Западна Африка, то се популяризира общо в осем страни.

COVID-19 (SARS-CoV-2): 2019г. – в ход

Избухването на COVID-19 през 2019г. е вирусна пандемия, която и сега продължава. Това е ново заболяване, породено от незнаен до момента ковид, SARS-CoV-2. Процентът на инфекциите, смъртността и други статистически данни към момента се пресмятат.

Подготовката за пандемия е изпитание на общността, в което всички ние можем да участваме, с цел да понижим въздействието на заболяването по света.
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР