Настоящият заместник-председател на бюрото за специалните разузнавателно средства Илко Желязков

...
Настоящият заместник-председател на бюрото за специалните разузнавателно средства Илко Желязков
Коментари Харесай

Илко Желязков: Фигура в службите и енергетиката, номиниран от ДПС за бюрото за СРС

Настоящият заместник-председател на бюрото за специфичните разследващо средства Илко Желязков е най-непознатото име, посочено в отчета на Американското финансово министерство. Желязков е прочут в службите, а кариерата му преплита сигурност и енергетика.

В документа Илко Димитров Желязков е посочен като част от мрежата на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

„ Пеевски употребявал Желязков за реализирането на скица за подкупи, засягаща български документи за престояване за задгранични жители, както и за подкупването на държавни чиновници посредством разнообразни средства в подмяна на информация и преданост от тяхна страна “, се споделя в позицията на Съединени американски щати.

Кариерата на Желязков е директно обвързана със службите за сигурност и енергетиката. През 1981 година стартира работа в контраразузнаването до 2007 година, когато се реалокира в Държавния запас, а по-късно и в Българския енергиен холдинг. През 2018 година е назначен за заместник-председател на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства. Такъв е и сега. Желязков е предложение на Движение за права и свободи за поста, излиза наяве от документите за номинациите на уеб страницата на Парламента.

В документа по Магнитски се загатва за нерегламентирана активност на Желязков точно, до момента в който е в бюрото по СРС.

От 2019 година е известно, че Желязков е предложил подкупи на високопоставени държавни чиновници от българското държавно управление, от които се е очаквало да дават информация на Желязков, която да бъде излъчена на Пеевски. В подмяна Желязков е имал грижата лицата, приели предлагането му, да бъдат назначени на авторитетни длъжности и е осигурявал месечен рушвет.

След Българския енергиен холдинг Желязков става част от Съвета на шефовете на компанията, ръководеща градежа на българо-гръцката газова връзка, която би трябвало да обезпечи енергийната ни независмост от Русия. Изграждането на интерконектора се бави.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР