“Настоящият Висш съдебен съвет (ВСС), след всичко което натвори, не

...
“Настоящият Висш съдебен съвет (ВСС), след всичко което натвори, не
Коментари Харесай

Президентът: ВСС не може да отговори на обществените очаквания за избора на нов главен прокурор

“Настоящият Висш правосъден съвет (ВСС), след всичко което натвори, не може да отговори на високите публични упования, тъй като неведнъж е показал, че е зависим на политическата обстановка и е изтъкан от зависимости. Демонстрира го и с последното си решение да издигне единствено един претендент за поста основен прокурор ”.

Това разяснява пред публицисти в неделя президентът Румен Радев. По думите му публичните упования към новия основен прокурор да възвърне възприятието за правдивост са големи. И в тази значима задача той следва да се употребява с високо публично доверие, а това изисква легитимност на неговия избор.

Такава обаче съгласно президента няма и едно от доказателства е

Той добави, че народните представители - сегашни и бъдещи, би трябвало да си дават ясна сметка, че навременното избиране на значимите органи, какъвто е и Висш съдебен съвет, не е въпрос на предпочитание или благоприятни условия, а е тяхно конституционно обвързване. Това би трябвало да стане допустимо най-скоро, с цел да не попадаме в тази обстановка, в която се намираме сега, аргументира се президентът.

Радев добави, че “споменът за сглобката би трябвало да е като обица на ухото, защото вместо да извършва Конституцията, тя е решила да я трансформира и през днешния ден берем отровните плодове от това посягане ”.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР