Настоящият сезон на ураганите показва колко бурен и разнообразен може

...
Настоящият сезон на ураганите показва колко бурен и разнообразен може
Коментари Харесай

Вижте какво "зарежда" и какво "убива" ураганите

Настоящият сезон на ураганите демонстрира какъв брой плевел и разнороден може да бъде виталният им цикъл, съобщи Асошиейтед прес.

Повечето стихии се наблюдават с дни. Други обаче наподобяват като че ли са изникнали от нищото. Не липсват и такива, които просто се "мотаят в близост ".

Ураганът Хосе към този момент мина двуседмичната граница, криволичейки край Източното крайбрежие на Съединени американски щати. Лий, оповестена за тропическа стихия предходната събота, се "мотае в близост " като тропическа меланхолия.

Харви се образува, стихна и се възроди още веднъж като огромен вихър, изсипвайки рекордно количество превалявания над Южен Тексас предишния месец. Ураганът Катя се появи внезапно в Мексиканския залив, преди да удари крайбрежието на Мексико.

Метеоролозите са следили с дни "похода " на Харви, Ирма, Хосе, Лий и Мария, почнал край западното крайбрежие на Африка, преди да им дадат имена. Около четири от пет от така наречен огромни урагани - с ветрове с приблизителна скорост 180 километра в час, стартират виталния си път по подобен метод - като нестабилни талази край африканското крайбрежие.

Не всички от тези талази обаче оцеляват в пътешествието на запад. За да "заякнат ", са нужни удобни ветрове, топла вода и мокър въздух. Някои от тях получават мощ неотложно. Други набират мощност в Карибите или Мексиканския залив, изяснява Фил Клоцбах, експерт по урагани от университета на щата Колорадо.

Останалите стихии нормално се образуват в топлите и нестабилни води на Мексиканския залив, постоянно първоначално или в края на ураганния сезон.

По време на пика на сезона на ураганите - от средата на август доникъде на октомври, Африка е основният генератор на стихии.

Дори по-рядко срещаните стихии - тези, които се образуват в Мексиканския залив, не са изненада за метеоролозите, които следят скупчването на облачни обединения в дните, преди бедствията да се снабдят с имена.

Когато към този момент посочена стихия се образува, "от нея няма избавяне " и "продължава, до момента в който не стихне ", споделя Клоцбах.

Факторите, способни да "убият " вихър, са ветрове на огромна височина, изсъхнал въздух, студена вода и суша. Най-сериозният проблем за бедствията са ветровете на височина към три километра, които са в положение да "обезглавят " урагана. Подобно нещо "преживя " бурята Лий.

Топлата вода с температура 26 градуса Целзий или по-висока е гориво за ураганите. За сметка на това студената вода ги "убива ", лишавайки ги от газове.

Когато премине над суша, бурята изчерпва горивото си и може да изчезне. Това се случи с Харви и Ирма.

Бурите, посочени с имена, не престават приблизително шест дни, само че има и изключения. През 1899 сходна естествена буря е "върлувала " 28 дни. Ураганът Джинджър през 1971 година продължи 27 дни, а ураганът Надин преди пет години - 22 дни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР