Настоящият руски държавен глава и кандидат на президентските избори в

...
Настоящият руски държавен глава и кандидат на президентските избори в
Коментари Харесай

Путин гласува онлайн на президентските избори в Русия

Настоящият съветски държавен глава и претендент на президентските избори в Русия Владимир Путин упражни през днешния ден правото си на глас онлайн, предадfnd ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че Путин не за първи път прибягва до този метод на гласоподаване. През последните няколко години съветският президент взе участие отдалечено в есенния обединен ден за гласоподаване. За първи път обаче в Русия се вкарва опция за гласоподаване онлайн на президентски избори, въпреки и единствено в към една трета от съветските райони.

Руските президентски избори ще се произведат от през днешния ден до неделя. За първи път гласуването ще продължи три дни. За поста държавен глава са издигнати четирима претенденти: Владимир Путин, Владислав Даванков от партията " Нови хора ", Леонид Слуцки от Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) и Николай Харитонов от Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ).

По-рано съветската Централна изборна комисия заяви, че онлайн системата ѝ за гласоподаване се е сринала през днешния ден поради огромния брой хора, опитващи се да гласоподават, съобщи ДПА.

В първия от трите дни за гласоподаване към 500 000 души в Москва желаеха да пуснат своя глас онлайн още сутринта, сподели Централната изборна комисия.

Смята се за несъмнено, че 71-годишният съветски президент Владимир Путин ще излезе победител за пети път. Социолозите в Русия към този момент предвидиха, че президентът, който е на власт от съвсем четвърт век, ще получи над 80% от гласовете. Това ще бъде най-високият му резултат до момента.

Властите в Москва желаят да има допустимо най-висока изборна интензивност, с цел да дефинират вота като законен.

Гласуването беше проведено частично като фестивал с фолклорна музика и артисти.

Много изтъкнати политици, в това число външният министър Сергей Лавров и министърът на защитата Сергей Шойгу, гласоподаваха рано сутринта.

Председателят на партия „ Справедлива Русия “ – Сергей Миронов, който намерено поддържа Путин, пусна попълнената си бюлетина, без да е сложена в плик, в транспарантна урна.

Путин има трима противници, което би трябвало да придаде доверие в изборния развой. Но те освен нямат късмет против него, а също по този начин демонстрират, че са с другарски настроени към Кремъл политически възгледи и нормално показват поддръжка за Путин.

На претендентите, които говореха против войната в Украйна на Путин, не беше разрешено да се кандидатират.

Наблюдатели на изборите от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) не бяха поканени.

Надзорничката на изборния развой и близка довереничка на Путин, Елла Памфилова, сподели, че над 333 000 души ще следят изборите и всичко протича " обикновено ".

За разлика от нея, самостоятелната организация „ Голос “ („ Глас “), която е политически преследвана в Русия, заяви, че на никое място няма ситуирани същински наблюдаващи на изборите.

Москва дефинира броя на гласоподавателите в Русия на 114 милиона, само че това число включва и 4,5 милиона поданици от окупираните елементи от украинските Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област. В допълнение към тях още два милиона руснаци, живеещи в чужбина също имат право на глас.

Гласуването в голямата страна, с 11 часови зони, ще продължи до неделя вечерта, като последните изборни секции ще затворят в Калининград на Балтийско море в 20 ч. локално време (18:00 ч. по Гринуич).

Първите планирани резултати се чакат незабавно по-късно, до момента в който по-надеждни резултати няма да са налични до късно вечерта или рано сутринта в понеделник.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР