Настоящият президент Румен Радев убедително побеждава подкрепения от ГЕРБ Анастас

...
Настоящият президент Румен Радев убедително побеждава подкрепения от ГЕРБ Анастас
Коментари Харесай

Радев печели втори мандат с двойна преднина, ДПС пасуваха

Настоящият президент Румен Радев безапелационно побеждава подкрепения от ГЕРБ Анастас Герджиков на балотажа, демонстрират данните от екзит половете на водещите социологически организации. Цифрите от тях са толкоз красноречиви, че е на практика невероятно да се стигне до поврат при действителното преброяване на гласовете от ЦИК.

Настоящият президент Радев взима два пъти повече гласове от Герджиков на втория тур съгласно екзит половете на " Галъп интернешънъл " и " Тренд ". Избирателната интензивност е предстоящо още по-ниска от тази на първия тур - тя върви по-скоро съразмерно за всички политически обединения (с изключение на Движение за права и свободи, чиито гласоподаватели се оказаха ненадейно пасивни спрямо предходната неделя).

Не се състоя сюжетът с цялостна готовност на гласоподавателите на ГЕРБ и Движение за права и свободи, макар че партията на Мустафа Карадайъ косвено поддържа Герджиков преди балотажа, само че не поведе под строй войска от свои поддръжници към машините за гласоподаване и урните - нито у нас, нито и на територията на югоизточната ни съседка. Въпреки че единствено преди седмица там за Движение за права и свободи гласоподаваха 90 000 български жители. В същото време, съгласно социолози, с които беседва " Капитал ", интензивността е ниска и измежду гласоподавателите на Движение за права и свободи в България.

" Движение за права и свободи не излезе да гласоподава, само че даже да беше излязло да гласоподава, Радев отново щеше да завоюва. Може би пасуваха. Всички други партии излязоха да гласоподават ", разяснява изпълнителният шеф на " Галъп интернешънъл " Първан Симеонов в изборното студио на " Нова " след оповестяването на резултатите от екзит пола. Въпросът е дали при явно изгубена борба Движение за права и свободи са решили да пасуват или по този метод се дистанцират от ГЕРБ и Борисов? Един от възможностите на Анастас Герджиков да се пребори за президентския пост беше точно всеобщо отсъствие на тези избори, комбинирано с консолидация на всички сили на статуквото, плюс поддръжници на десницата, които се усещат предадени от своите партии. Този сюжет обаче не сработи.
Реклама Година от избори
С балотажа сред Радев и Герджиков приключи неповторимия избирателен маратон на България през 2021 година Той трябваше да реши политическа алтернатива - дали страната ще продължи да се ръководи по метода, който ГЕРБ редовно постановяваше в продължение на 12 години с трите си мандата в друг формат (в последните два - с все по-осезаемото наличие на ползите на Движение за права и свободи във властта) или ще станем очевидци на нов политически цикъл, който да стартира разграждането на модела, довел страната до ръба на институционален колапс. През втория си мандат на " Дондуков " 2 Румен Радев ще би трябвало да поеме ролята на самобитен страж на тази нежна политическа промяна. Чрез своите служебни държавни управления той вероятно ще би трябвало да подсигурява необратимостта на измененията, ако младите новаторски настроени партии откажат да излязат от своя политически пуберитет, още веднъж не съумеят да проявят зрялост и не реализиран единодушие за съставяне на постоянно ръководство на станата.

Президентската институция към този момент сподели, че може да играе доста основна роля - в траялата съвсем година и половина след митингите от предишното лято политическа борба сред силите на статуквото и на смяната и в интервал на политическа рецесия Радев зае ясна позиция против превзетата страна и неконтролируемите дейности на прокуратурата. Служебните му държавни управления пък започнаха процеса по изсветляване и разграждане на токсичния модела на ръководство на ГЕРБ с прикритата поддръжка Движение за права и свободи.
Последователни позиции
" Не съумях да допринеса за по-ранното събаряне на режима Борисов. Полагах всички старания, само че съпротивата беше голяма ", разгласи досегашният и избран отново през днешния ден държавен глава Румен Радев по време на дебата си против Анастас Герджиков в четвъртък, запитан какво е нещото, за което съжалява най-вече. Всъщност той застана ясно на страната на смяната доста преди избухналите през юли предходната година всеобщи демонстрации с претенции за оставките на третото държавно управление на Бойко Борисов и на основния прокурор Иван Гешев.

Втората половина от мандата на Радев беше белязана от непрекъснати рецензии към държавното управление на ГЕРБ. Очевидно беше, че Борисов и неговата партия одобряват точно Радев, а не анемичната съпротива на Българска социалистическа партия и Корнелия Нинова в 44 Народно заседание, за същинския си съперник. Атаките на ръководещото тогава болшинство против президента ставаха все по-агресивни. Те започнаха с недвусмислено запитване на Гешев до Конституционния съд какво съставлява държавната измяна в тази ситуация на президента и дали имунитетът му може бъде пожелан, като доближиха кулминационна точка с рейд на прокуратурата в президентството, който възпламени верижната реакция от митинги против държавното управление.
Реклама
Макар и с известно забавяне, актуалният президент беше един от дребното политици, дръзнали да се изправят против недосегаемия обвинител номер едно. На 7 ноември 2019 година Румен Радев отхвърли да подпише указа за назначението на Иван Гешев за основен прокурор и върна избора му във Висш съдебен съвет. " Изборът на основен прокурор е акт с висока социална значителност и методът на неговото осъществяване би трябвало да основава доверие в обществото, а не да поражда подозрения ", разгласи тогава Радев.

На 4 февруари 2020 година Радев сне политическото си доверие от кабинета на Бойко Борисов: " Днес сме очевидци на остра рецесия в ръководството на всички равнища - неналичието на воля за промени и за битка с корупцията и разхищаване, методичното тъпчене на закона и морала доведоха България до парализа на цели публични системи и институции без аналог в историята на българския преход ", разгласи тогава президентът. Единственият резултат от дейностите му обаче беше още по-агресивни офанзиви от страна на изпълнителната власт и прокуратурата против него.
Изсветляване на модела
През май тази година президентската институция в действителност пое ръководството на страната за невиждано дълъг в новата българска история интервал от над шест месеца, откакто и двата Народното събрание, образувани след постоянните избори през април и предварителните през юли не съумяха да излъчат държавно управление. Именно служебните кабинети, назначени от Румен Радев, започнаха да осветяват и действително да трансформират основни детайли от модела на ГЕРБ-ДПС.

Най-големите кавги последваха общественото обявяване на отпуснатите големи средства от държавната Българска банка за развиване (ББР), съсредоточени в няколко компании при неразбираеми параметри. А също по този начин и раздадените предплатено още по-огромни суми от бюджета посредством непублични " инхаус " поръчки за строителството на автомагистрали, чиито мътни схемите не престават да се разплитат и сега. Действията на служебното държавно управление в тази тенденция получиха мощна социална поддръжка, която закупи забележими измерения в социологическите изследвания на множеството организации и в последна сметка в изборните резултати.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Неща 3 Места 1 Политика 2 Свят 3 Климат 1 Политика 2 Места Реклама Гаранция, че смяната ще продължи
Без служебния кабинет на Румен Радев надали щеше да се стигне и до политическия план " Продължаваме промяната " (ПП) на Кирил Петков и Асен Василев. Тяхната победа на третите парламентарни избори за тази година затвърди публичните упования за нов политически курс, който да разгради модела на олигархично завладяване на държавните институции и безусловно плячкосване на обществените запаси. " Българското общество оцени проблемите от последното десетилетие и затвърди смяната ", изясни в изборното студио на " Нова " Първан Симеонов.

След днешното проваляне ГЕРБ и Движение за права и свободи губят шанса си да овладеят един от последните основни лостове в страната, с който можеха да се снабдят макар спадащото си въздействие.

Преизбирането на Радев за държавен глава, дружно с предстоящото държавно управление, което водачите на " Продължаваме промяната " се пробват да договорят в Народното събрание, курс за смяна ще бъде по-трудно обратим.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР