Настоящият президент на Зимбабве Емерсън Мнангава остава на поста. Кандидатът

...
Настоящият президент на Зимбабве Емерсън Мнангава остава на поста. Кандидатът
Коментари Харесай

Емерсън Мнангагва - Крокодила остава президент на Зимбабве след спорни избори, протести и кръвопролития

Настоящият президент на Зимбабве Емерсън Мнангава остава на поста.
 Тиранинът, който се мислеше за Христос. И неговата Грейс
Кандидатът на ръководещата партия Африкански народен съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) Мнангава печели 50.8% от вота. Опозиционният водач Нелсън Чамиса има 44.3%, заяви председателстващата централна изборна комисия Присила Чигумба.

Наричаният Крокодила поради жестокия си манталитет Мнангава бе дясната ръка на отстранения трагично някогашен президент Робърт Мугабе. Както при свалянето на Мугабе от власт, по този начин и в този момент новият остарял президент бе натрапен макар кръвопролитни митинги с 6 жертви, благодарение на армията. И в този момент въоръжени бойци патрулират по улиците на Хараре, а напрежението се усеща във въздуха.

Подобен бе методът освен към гласоподавателите. Полицията в профил опозицията от изборната комисия, откакто те отхвърлиха резултатите от вота с претекста, че той не може да бъде доказан. Говорител на опозицията даже назова резултатите " подправени ".

Президентът Мнангава написа в Туитър, че е " преклонен " и назова резултата " ново начало ". " Дори и да бяхме разграничени по време на изборите, ние сме обединени в нашите фантазии ", добавя той.

Мнангава пое ръководството предишния ноември, откакто дълги години служи правилно на Мугабе. Рокадата бе осъществена след интервенция на армията.

Мнангагва е именуван Крокодила поради безжалостния му темперамент. По време на предизборната акция той обикаляше страната и се представяше като човек на смяната, като се отхвърли от ментора си Мугабе.

Миналия ноември Мнангагва - тогава вицепрезидент, бе уволнен под натиска на политическите упоритости на брачната половинка на Мугабе - Грейс, която искаше да го наследи на поста. Страхувайки се за живота си, той избяга дружно с един от синовете си към прилежащ Мозамбик, носейки единствено куфар с пари. На границата бе спрян и едвам не бе убит, само че синът му се намеси и той напусна страната незасегнат.

Две седмици по-късно Мнангагва се завърна триумфално в Хараре. През това време армията, която бе срещу Грейс Мугабе да стане правоприемник на Робърт Мугабе, сложи дългогодишния президент под домакински арест и го принуди да подаде оставка. Мнангагва, който бе другар на генералите, незабавно пое властта.

Мнангагва е роден на 15 септември 1942 година в южната част на Зимбабве, която по това време е английска територия. Той израства в Замбия. Син е на антиколониален деятел. През 1966 година се причислява към придвижването за самостоятелност, което се опълчва против властта на бялото малцинство. След бойкот е задържан и прекарва 10 години в пандиза, написа Българска телеграфна агенция.

С идването си на власт през 1980 година Мугабе трансформира Мнангагва, с който са бойни приятели, в един от любимците си. Поверява му значимите министерства на защитата и на финансите. През 1983 година в качеството му на началник на националната сигурност, Мнангагва управлява бруталната принуда в две разколнически провинции в западната и централната част на страната. В тези репресии умират към 20 000 души. Неотдавна Мнангагва призна, че този епизод е леке в историята на страната.

През 2008 година Мнангагва е претрупан с организирането на изборите и надзирава изборните измами и насилието, разрешили на Мугабе да резервира властта макар проваляне на първия тур. Заради измамите и насилието интернационалната общественост наложи наказания на страната.

През 2017 година доближени на Мнангагва споделиха, че антуражът на главната му съперничка Грейс Мугабе е желал да го токсини. Миналия юни Мнангагва избягна на косъм атентат с граната, при който бяха убити двама негови охранители на предизборна среща в Булавайо в южната част на страната. Той още веднъж упрекна последователи на Грейс Мугабе за този акт.

Основният конкурент на Мнангагва на изборите - Нелсън Чамиса, го упреква, че е представител на предишното, подготвен на всичко, с цел да резервира властта. Мнангагва споделя, че е мирен като агънце. Но не такова усещане оставя потушаването със мощ на митингите тази седмица в Хараре, на които последователи на опозицията подлагаха на критика изборните измами.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР