Настоящият бюджет за култура не се използва и вероятно ще

...
Настоящият бюджет за култура не се използва и вероятно ще
Коментари Харесай

Бюджетът за култура не се използва, но Минеков ще иска повече пари

Настоящият бюджет за просвета не се употребява и евентуално ще останат неусвоени средства от плануваните за финансови разноски. Въпреки това служебният министър на културата проф. Велислав Минеков разгласи, че още веднъж ще изиска парите за бранша да набъбнат с 0л2% от Брутният вътрешен продукт през идната година.

При представянето на екипа и целите си в петък Минеков изясни, че от заделените за тази година 55 млн. лв. за финансови разноски, към 30 юли са изразходвани " 0 % ". " Числата са смущаващи. И това, което ме тормози е, че огромна част от този бюджет – милиони, няма да бъдат употребявани до края на годината. Ние още веднъж ще настояваме за стъпката от 0.2 %. С какви очи ще отида при министъра на финансите, който ще забележи, че има големи неизползвани средства, с цел да му желая нарастване на бюджета ", сподели Минеков.

Нарастването на бюджета за просвета беше измежду целите на Минеков, когато беше длъжностен министър в кабинета на Стефан Янев. В петък той изясни, че макар обещанията на политическите партии от някогашната четворна коалиция това да се случи, растежът за 2022 година бил по-малък от предстоящото.

Проф. Минеков разгласи, че ще продължи работа и по съхраняването на постройката на бившето военноморско учебно заведение на остров Свети Кирик и Юлита край Созопол. Миналата година той разгласи желание там да бъде построен международен културен център. " Не е допустимо да бъдат осъществени избавителните работи там със средства от министерството. Това значи половината бюджет да бъде вложен в построяването на международния център. Това беше нещо в действителност главно. Беше ни обещана помощ с европейски средства по районно развиване. Досега трябваше да има план, трябваше да има начало. За страдание, няма. Напротив – разрухата се усилва ", разяснява министърът на културата.

Той добави, че към този момент ще се намерят средства за спешен ремонт на покрива на постройката на бившето военноморско учебно заведение. Обясни, че би трябвало неотложно да се вършат и спешни поправки по постройката на някогашния нотариат в центъра на София. " Поне да я закрепим. Ние бяхме определили предходната година сумата от 5.2 млн. лв. ", напомни Минеков и добави, че все пак нищо не е направено за възобновяване на зданието, което е монумент на културата.

Служебният културен министър разгласи още, че ще се опита да възобнови плана за главен ремонт на концентраната зала на Пловдивската филхармония. " Пак предходната година ние взехме решение в бюджета да бъдат заделени 13.2 млн. лева за главен ремонт на концертната зала в Пловдив. Не е имало социална поръчка до този миг, поради което следва нейното оповестяване. Наистина отново доста късно, само че ще упорствам това да се случи ", разяснява Минеков.

Въвеждането на обединен разходен стандарт за културните институти в региона на театралните изкуства и музеите ще е различен акцент в управническата стратегия на служебния министър. " Трябва да се съобразим с това, което се случва, тъй като ще имаме затворени порти в най-скоро време. Ще имаме и безработни ", сподели той. Внимание ще бъде обърнато и върху завършването на регистъра на самостоятелните актьори. Средства ще бъдат ориентирани и за изследванията региона на археологията и реставрацията на недвижими културни полезности.

По думите на проф. Велислав Минеков, нужна е самодейност за законодателни промени. " В Закона за радио и телевизия (ЗРТ) ще създадем по някакъв метод една полемика, защото там има доста несъгласия. Има осведомени със закона, които даже желаят да се направи нов закон. Възможно е и това да се случи, само че изисква доста време. И естествено, би трябвало да се извършат промени в Закона за филмовата промишленост (ЗФИ) и в правилника за използване на закона. Доколкото разбрах, на 1 август е определена комисия, която да стартира измененията. Но тази комисия не среща утвърждението на всички, които работят в промишлеността ", сподели министърът.

Необходимо е и тройно нарастване на щатния личен състав в Националния институт за недвижимо културно завещание, добави Минеков.

Друго предизвикателство, съгласно Минеков, е и застрашеният статут на Несебър като международен монумент на културата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР