Настоящите ограничения отключват безброй възможности за иновативни разработки във всички

...
Настоящите ограничения отключват безброй възможности за иновативни разработки във всички
Коментари Харесай

Готови ли са стартъпите да решават глобални проблеми

Настоящите ограничавания отключват безчет благоприятни условия за новаторски разработки във всички браншове на стопанската система, споделя Павлина Янакиева, изпълнителен шеф на Българския център за нововъведения в Силициевата котловина в особено изявление от Калифорния за списание " Мениджър "

- Докато растежът, потреблението и вложенията се свиват, какво се случва със стартъп културата?

- Пандемията и последвалата икономическа рецесия оказаха отрицателно влияние върху световната стартъп екосистема както в Съединени американски щати, по този начин и в Европа и България. По данни на Crunchbase през първата половина на 2020 година световното финансиране на компании от разнообразни стадии на развиване е било 129 милиарда $, което е спад от 7% в съпоставяне със същото време предходната година. Броят на финансираните стартъпи също е намалял с 5% от този момент и е 7600. През този интервал над 80 стартъп еднорози са затворили финансиране за над 500 млн. $, като Airbnb, Stripe, Waymo, Sana Biotechnology и други

Въздействието на глобалнaта пандемията се прояви под формата на висока безработица, незабавен преход към отдалечено работене от къщи и затварянето на пазари като туризъм, ресторантьорство, евенти и други Това е естествен резултат в следствие от неяснотите, подбудени от световната пандемия, само че като цяло спадът е по-малко фрапантен в сравнение с се очакваше. Въпреки всичко дано не забравяме, че същността на нововъведенията е в това да се търсят решения при стеснен брой запаси. Фактът, че последните две рецесии родиха половината от Fortune 500 компании и над 50 от така наречен еднорози, удостоверява известната мисъл на Мариса Мейър от Yahoo „ Креативността обича рестриктивните мерки ”.

- В какво положение са фондовете, инвестиращи в софтуерни бизнеси? COVID-19 промени ли целите им?

В момента в Съединени американски щати следим разминаване сред фондовата борса и световната и локална икономическа действителност, което сигурно няма да продължи дълго. След първичното разтърсване през март обществените пазари бързо се съвзеха и не демонстрират никакви признаци на стрес и спад, което е много необичайно, защото стопанската система на Съединени американски щати е в криза и с исторически висок % на безработица – 11%, или съвсем 18 милиона американци са безработни. Поради тази причина пазарите за рисково финансиране са към момента постоянни и интензивно влагат в софтуерни компании, като целите им са се трансформирали. За жал наложените ограничавания към пътуванията и общественото разграничаване тотално срутиха пазарите, свързани с туризъм, превоз и хотелиерство, само че пък отприщиха нови благоприятни условия за други.

- Кои ще са „ дистръптив ” бизнесите, които COVID-19 ще сътвори?

- Настоящите ограничавания отключват безчет благоприятни условия за новаторски разработки във от ден на ден браншове – медицина, киберсигурност, финанси, превоз, земеделска култура, фитнес и други Кризата ще изтласка напред и компании, които търсят новаторски биотехнологични и фарма решения, както и разработчиците на решения за по-ефективна виртуална връзка, работливост и обучение. Не на последно място са и фирмите, които улесняват онлайн търговията и доставката на артикули по домовете.

- На какви критерии би трябвало да отговоря един български стартъп, с цел да притегли вниманието на Силициевата котловина?

За да се възползват от вълната на нововъведенията, българските компании би трябвало да мислят световно. Компании, които вземат решение огромни проблеми, иновират във значими браншове на стопанската система и основават нови пазари, са забавни за локалните вложители, а и консуматори. За един български стартъп е доста значимо да има в началото финансиране и мрежа от клиенти, с цел да потвърди, че има търсене на неговото решение и валидиране от пазара. Много значим е и лоялният екип от хора с съответстващ опит от промишлеността или домейна, в който иновират, както и желанието да се учат и развиват с компанията.

- Каква поддръжка оказва Bulgaria Innovation Hub на българските бизнесмени?

- Хъбът има две съществени цели – да подкрепя сполучливото развиване на родните стартъпи и тяхното нахлуване на американския пазар, както и да промотира България като дестинация на софтуерните нововъведения в Източна Европа. Основната ни активност е да предоставим така наречен go-to-market roadmap. Това е поддръжка за български софтуерни стартъпи, които са създали артикул, имат в началото финансиране от местни фондове и потребителска мрежа, както и нужните предпоставки и упоритости да разширят активността си на американския пазар. Постигаме това посредством акселераторската ни стратегия, която включва над 27 разнообразни модула, които се управляват от наши ментори, домейн специалисти с дълготраен опит в софтуерни компании в Силициевата котловина. Те обгръщат всички значими тематики, нужни за построяването на постоянна тактика. Някои от тематичните лекции включват създаване на бизнес проект и ценова тактика, създаване на дистрибуторски канали, пазарно позициониране, маркетинг и продуктов мениджмънт. Голяма част от програмата е отдадена на вярното позициониране на фирмите и на техните артикули пред евентуални клиенти и вложители. Не всички компании се нуждаят от вложения, само че нито една не може да просъществува без продажби и солидна потребителска база.

- Колко огромна е партньорската и менторската ви мрежа?

- Споделяме положителни практики и изпитани способи от дългогодишния ни опит и предлагаме достъп до нашата партньорска и менторска мрежа на бизнесмени и специалисти, построили сполучливи стартъпи и компании. Сред тях е Тод Рулон Милър, някогашен вицепрезидент по продажби в NeXT Computers – компанията, която Стийв Джобс основава през 1985 година, както и някогашен вицепрезидент по продажби и обслужване в Netscape.

Списъкът продължава с Боряна Стробел, съосновател на Straubel Foundation и един от основните фрагменти в големия триумф на Tesla, както и с Богомил Балкански – някогашен вицепрезидент в Гугъл и сегашен сътрудник в един от най-успешните фондове за рискови вложения Sequoia Capital. Също по този начин черпим опит от дейни членове на Българската диаспора.

Можете да научите повече за програмата и нашите ментори на

С промотирането на България пред локалната стартъп и венчър екосистема ние усилваме известността на страната като иновационен хъб в Източна Европа – това посвоему дава акредитация на родните бизнесмени, които търсят поле за изява тук.

Венцислав Савов. Интервюто е оповестено в бр. 07/2020 година на списание " Мениджър "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР