Настоящите мерки са достатъчно строги, каза в интервю за Дневник

...
Настоящите мерки са достатъчно строги, каза в интервю за Дневник
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: най-малките ученици ще се върнат в класните стаи на 10 ноември

" Настоящите ограничения са задоволително строги ", сподели в изявление за " Дневник " здравният министър доктор Стойчо Кацаров. По думите му към този момент не се постанова смяна. Той удостовери, че са определени снабдители на проби за учениците от начален курс и те ще се върнат в учебните заведения от 8 ноември (подробности ).

19:03Служителите в Община Кричим ще вървят на работа единствено със документ или с негативен тест  Коронавирусът в България: най-малките възпитаници ще се върнат в класните стаи на 10 ноември
© Reuters

Служители и служащи в администрацията на община Кричим ще могат да влизат на работните си места с Коронавирус документ или негативен резултат от антигенен или PCR тест. Такава заповед издаде кметът на града Атанас Калчев. Той не изключва да има опити за опозиция и бойкот на въведените наложителни условия.

Срещу тези, които изрично отхвърлят заповедта му ще бъдат приложени административните ограничения по смисъла на Кодекса на труда и Закона за държавния чиновник. " На фона на тази извънредно притеснителна обстановка, укоримо е държанието на огромна част от жителите на Кричим, които демонстративно отхвърлят да извършват въведените краткотрайни противоепидемични ограничения ", сподели още Калчев.17:09Десетки жители са се отзовали на апела на Военномедицинска академия за набиране на доброволци в Коронавирус зоните на лечебното заведение. За няколко часа в поддръжка на са се присъединили хора от разнообразни професионални области – студенти, адвокати, учители, инженери и други, оповестяват от лечебното заведение. За тях са обезпечени персонални защитни средства, като е наложително да имат Коронавирус документ.


17:07Със заповед на министъра на опазването на здравето са избрани изискванията, при които учениците могат да се върнат към присъствено образование в общините, където 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население. Условията изискват обезпечаване на безвредна среда. Те включват тестване на всички деца с щадящи проби два пъти седмично. За педагогическия и непедагогическия личен състав също ще се изисква тестване, в случай че не имат документ за имунизация, преболедуване или антигенен, или PCR тест.

В общините, където 14-дневната заболяемост е сред 250 и 500 на 100 000 население, учебните управляващи могат да избират сред два разновидността – 100% присъствено образование при обезпечена безвредна среда с щадящи проби, или без тестване, само че за 50% от паралелките по ред, избран от министъра на образованието. При 14-дневна заболяемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и личен състав.

Заповедта дава опция присъственото образование да стартира след 8 ноември, само че съответните дати за всяко учебно заведение ще зависят от готовността за въвеждане на противоепидемичните ограничения. Допуска се присъственото образование да се вкарва за обособени учебни заведения или даже обособени класове, според от преценката на просветителните институции и основаната организация.16:53В новата заповед на здравния министър доктор Стойчо Кацаров са посочени всички документи за имунизация, преболедуване и проучване за COVID-19, които се признават за Коронавирус документ. Опциите за приемането му и периодите на деяние са: - от 15-тия до 30-тия ден от датата на слагане на първата доза ваксина

- от датата на слагане на втората доза за двудозовите ваксини и от 15-тия ден от датата на слагане на еднодозова ваксина

- от 15-тия до 365-тия ден от датата на първия позитивен резултат от PCR проучване за преболедувалите.

- уверение (важащо за България) за преболедуване на COVID-19, потвърдено посредством бърз антигенен тест и с годност от 15-тия до 365-тия ден от датата на първия позитивен резултат от извършения тест

- с годност до 48 часа от извършено проучване с бърз антигенен тест или до 72 часа от извършено PCR проучване
Повече -.16:27От на следващия ден стопират плановият банкет и интервенции в лечебните заведения  Коронавирусът в България: най-малките възпитаници ще се върнат в класните стаи на 10 ноември
© Георги Кожухаров

От на следващия ден, 4 ноември, краткотрайно се преустановяват плановият банкет и плановата оперативна активност в лечебните заведения на територията на страната, оповестяват от Министерството на здравеопазването. Изключение се позволява за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и кафези, диагностиката и лекуването на пациенти с онкологични и онкохематологични болести, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, без значение от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, дълготрайно лекуване и психиатрична помощ. Това е посочено в на министъра на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров, издадена през днешния ден.

По този метод се цели да бъде омекотен натискът върху лечебните заведения, а от друга – да се даде опция ненатоварени отделения да бъдат преструктурирани в COVID-звена и медицински екипи да бъдат пренасочени за обслужване на пациенти с COVID-19, показват от ведомството.16:25Учителите под карантина в страната са 2.24%, учениците - 1.09%  Коронавирусът в България: най-малките възпитаници ще се върнат в класните стаи на 10 ноември
© Юлия Лазарова

Общата заболеваемост в София на 14-дневна база е 1363 на 100 хиляди души. Почти 1.5 пъти над междинната за страната от 922 на 100 хиляди Карантинираните учители в столицата са 2.33%, при 2.24% приблизително за страната. Учениците под карантина в София са 0.71% при приблизително равнище от 1.09%, оповестяват от Министерството на образованието.

В София равнищата на имунизиране в просветителната система са малко по-високи от междинните за страната. Имунизираните учители са 45.53% (40.60% за страната). При непедагогическия личен състав делът е 34.05% (30.89% за страната).

Засега темпът на имунизиране измежду учениците над 12-годишна възраст в столицата изостава от този в страната - 3.64% по отношение на 5.40%.15:27Организации на заведенията настояват, че половината личен състав е имунизиран  Коронавирусът в България: най-малките възпитаници ще се върнат в класните стаи на 10 ноември
© Надежда Чипева, Капитал
Общо 42.2% от заведенията са с изцяло имунизиран или покрай 100 % имунизиран личен състав, демонстрира национално изследване, извършено от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Служителите на 13.8% са имунизирани 80%, на 13.5 – 50%, а на 30.5% от заведенията личният състав е имунизиран под 30%, оповестяват двете организации.

На въпрос по какъв начин условието за зелен документ се е отразило на оборота на заведенията 33.9% от интервюираните декларират, че не биха могли да устоят повече от месец при сегашните условия за работа, наложените рестрикции и понижените обороти. Една четвърт - 24.5%, могат да оцелеят в продължение на 2 месеца, 22.7% споделят, че ще затворят до 2 седмици, а 12.6% към този момент са затворили бизнеса си, като част от тях са го създали вечно.

Ако изискванията не се трансформират съвсем половина - 43.8% от притежателите, афишират, че са записали спад над 80% от оборота си, 33% декларират понижение на приходите сред 50 и 80%, а 19.5% - спад до 50%.

На въпрос какво оферират, те дават отговор с митинги, безвъзмездни проби, " зелен документ " за държавната администрация, затваряне за всички с обезщетения и други " Водени от горните данни, Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията упорстват служебното държавно управление да спре геноцида над бранша, да предприеме съответни ограничения за битка с COVID-19 и да обезпечи поддръжка за най-засегнатите от дейностите му бизнеси ", се споделя в известието. 15:06Ниското равнище на имунизация ще отблъсква туристите, споделят от СПА асоциацията  Коронавирусът в България: най-малките възпитаници ще се върнат в класните стаи на 10 ноември
© Надежда Чипева, Капитал
Ниското равнище на имунизация в страната ще бъде отблъскващо за туристите, като това ще се усети по-осезаемо за летния сезон на идната година. Това разгласи пред БНР Сийка Кацарова, ръководител на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. " По линия не европейската СПА асоциация имам информация, че за 2022 година се възнамерява да се вкара индикатор " брой на имунизирани ". Това е доста значима тематика за България, в случай че желаеме да привличаме интернационалните пазари. За идната година се чака местата със 100% имунизиран личен състав да са от ден на ден ", добави тя.
Посочва, че сега има интерес за СПА туризъм от Англия, само че поради това, че България е в тъмночервената зона, предварителните резервации отпадат.

" Международният пазар ще е last minute(в последния миг - бел. ред.), само че разчитаме на българския пазар. Колегите в курортите са подготвени, има написан здравен протокол. Комуникацията с пазарите върви добре ", добавя тя.13:33Кацаров: След тестване децата от 1 до 4 клас могат да се върнат от 8 ноември в клас  Коронавирусът в България: най-малките възпитаници ще се върнат в класните стаи на 10 ноември
© Цветелина Белутова, Капитал
Министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров съобщи в изявление пред " Дневник ", че чака учениците от 1 до 4 клас да могат да се върнат в клас от 8 ноември. Това ще става след тестване на децата и на учителите. Засега не е известно кой ще прави тестванията. През последната седмица управляващите дадоха да се разбере, че може и да не се окаже допустимо връщането в учебно заведение от тази дата.

Съобщи, че е подписан контракт с два доставчика на проби като са определени най-щадящите - със слюнка, при които не се бърка в устата на учениците.

От думите му не се разбра по кое време тъкмо ще има задоволително проби, с цел да получат късмет за присъствено образование и по-големите възпитаници, само че разгласи, че " в идващите седмици " ще има поръчка за по-голяма доставка на проби.

Напомни, че учениците в общини с ниска заболеваемост си учат присъствено и без тестване.

Подробности четете. 13:15Засега управляващите не обмислят стягане на ограниченията, заяви Кацаров пред " Дневник "  Коронавирусът в България: най-малките възпитаници ще се върнат в класните стаи на 10 ноември
© Надежда Чипева, Капитал

Засега здравните управляващи не обмислят да вкарват нови противоепидемични ограничения, разгласи министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров в изявление пред " Дневник ". Той уточни, че въведеното условие за зелен документ при посещаване на редица обекти, е на процедура еднакво на затваряне.

" Сегашните ограничения са задоволително строги. Ние на практика сме в локдаун. От епидемиологична позиция рискът е еднакъв – дали въобще не работиш или работиш с хора, които не носят риск от болест ", изясни тезата си той.

Допълни, че задачата е да се балансира сред строгостта на ограниченията и опцията на хората да водят " някакъв от малко малко естествен живот ". Отказа да дефинира брой болни на 100 хиляди души, при които ще се стигне до стягане на ограниченията като повтори тезата, че се наблюдават поредност от фактори освен брой инфектирани. Отчете, че въвеждането на зеления документ е дало резултат - спряло е повишаването на броя случаи, нараснало се е неведнъж тестването, доста безсимптомни случаи са били уловени и има растеж на имунизираните.

Отрече идните избори да са причина да не се вкарват по-строги ограничения.

Обяви, че през днешния ден следва да подпише заповед, с която се позволява на учебните заведения тук-там с над 500 инфектирани на 100 00 души да учат присъствено, в случай че се обезпечи безвредна среда. Поясни, че това значи учениците и учителите да са тествани.

Интервюто онлайн можете за гледате. 11:48Ресторантьори и туроператори заявяват 80% спад в оборота  Коронавирусът в България: най-малките възпитаници ще се върнат в класните стаи на 10 ноември
© Цветелина Белутова, Капитал
Спадът в оборота на заведенията за хранене и развлекателния бизнес е 80%, съобщи Ричард Алибегов, ръководител на Асоциацията на заведенията по време на среща с някогашния министър председател Бойко Борисов в централата на ГЕРБ, предавана във " Facebook ". Приходите в сектора са 20% от нормалните като Алибегов ги приравни с частта на имунизираните в страната, въпреки тя да се увеличи малко. Алибегов добави, че бизнесът не е срещу Коронавирус сертификатa, само че желае подобен да се издава и при съществуване на антитела след преболедуване, като предложи да важи 30 дни, а Борисов го поддържа.

Двамата се сплотиха и към това, че през последните шест месеца служебните държавни управления не вършат нищо, с цел да се оправят с епидемията и да подкрепят бизнеса, за разлика от общините, като Алибегов даде за образец Столична община. Нейният кмет Йорданка Фандъкова също присъстваше на срещата.

Спадът на активността при туроператорите е сред 83 и 92%, сподели Павлина Иванова, ръководител на обединяване " Бъдеще за туризма ", в което членуват огромна част от туроператорите. Иванова и Алибегов обявиха, че не са политизирани и политически пристрастни, въпреки от браншовете да стачкуваха против ограниченията на служебното държавно управление, а Борисов сподели, че от ГЕРБ не са предиздвикали и един човек да отиде на митинг.11:35Политическата неустойчивост пречи управляващите да се оправят с вируса, счита Иван МаджаровЦялата политическа неустойчивост се отразява на способността ни да се преборим с Коронавирус пандемията и рецесията от нея. Това сподели пред Би Ти Ви ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров. По думите му експертните отзиви също са били повлияни от политическите.

Според него мярката цялостно затваряне не е подобаваща сега. " Ако трябваше да го създадем, трябваше да е по-рано. Една такава мярка в този момент може докара до всеобщи митинги и по-скоро ще има противоположен резултат ", посочи доктор Маджаров.

Той разгласи също, че към този момент има О2 в лечебните заведения, само че има заплаха те да изпаднат в дефицит.

" В лечебните заведения всеки ден се сблъскваш с една алтернатива – дали да изпишеш някого, с цел да влезе различен, който има потребност от хоспитализация и по какъв начин да дадеш О2 на някой, откакто леглата с О2 са заети ", разяснява той.10:42Избирателите под карантина подават е-заявление, в случай че имат електронен автограф  Коронавирусът в България: най-малките възпитаници ще се върнат в класните стаи на 10 ноември
© Здравка Андонова
Избирателите под карантина или в наложителна изолираност, могат да гласоподават с преносима изборна кутия на 14 ноември 2021 година, като подадат е-заявление посредством за достъп до електронни услуги на Държавна организация " Електронно ръководство ". Е-заявлението може да се подава до изборния ден, в това число. Услугата се дава от общински администрации и е оповестена на Портала в раздел " Граждански права и юридически ред ", секция " Избори 2021 ", на този, оповестяват от ведомството.

Заявлението би трябвало да е саморъчно подписано, като се показват имената на гласоподавателя, ЕГН, непрекъснатият адрес и адресът на карантиниране. За да подаде електронно заявката, гласоподавателят би трябвало да има Квалифициран електронен автограф (КЕП) и профил в " Електронно връчване ". Заявителят се уведомява за включването му в изборния лист за гласоподаване посредством преносима изборна кутия по телефон или посредством електронната поща, посочени в заявката му.

На територията на всяка община/район се назначава минимум една преносима Секционна изборна комисия, при съществуване на не по-малко от 7 гласоподаватели, сложени под карантина и наложителна изолираност.

Ако един гласоподавател дава отговор по едно и също време на условията за гласоподаване с преносима изборна кутия в секция за гласоподаване на гласоподаватели с трайни увреждания и в секция за гласоподаване на гласоподаватели, сложени под наложителна карантина или изолираност, той гласоподава във втория тип секция.09:27Онкоболните подлежат на имунизация, счита Стефан Константинов  Коронавирусът в България: най-малките възпитаници ще се върнат в класните стаи на 10 ноември
© Красимир Юскеселиев
Пациентите с онкологични болести изрично подлежат на имунизация като по този въпрос към този момент съществуват задоволително научни доказателства от целия свят. Това съобщи пред Българска национална телевизия изп. шеф на Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по онкология доктор Стефан Константинов.

Въпросът при тях е не дали да се имунизират, а до каква степен при тях тази имунизация е ефикасна. Ако се организира химиотерапия, има данни, че те ще изработят по-малко антитела, добави той. Оценката му е, че в тези случаи би трябвало и трета доза, защото се допуска, че тези хора посещават болнични заведения за проучвания, т.е. попадат в рискова среда. За момента това, което хората могат да създадат сами за себе си в това властово, да го кажем, безвремие или подготовка за бъдещи неща - е да отидат и да се имунизират. И да си носят и маските, тъй като със слагането на имунизацията незабавно не се построява имунитет, а би трябвало и време, прикани Стефан Константинов.
Съобщи, че 93% от лекарите в Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по онкология в София са имунизирани още преди въвеждането на зеления документ. За целия болничен личен състав делът на ваксинираните е 76%.08:56ВМА още веднъж търси доброволци поради COVID-19  Коронавирусът в България: най-малките възпитаници ще се върнат в класните стаи на 10 ноември
© Цветелина Белутова, Капитал
Военно-медицинската академия още веднъж търси доброволци, които да оказват помощ на лечебното заведение в оправянето с напора от заболели от ковид.

Болницата се обръща към всички студенти по медицина (от последните курсове на обучение), студентите по здравни грижи (медицински сестри), специализанти, лекари и медицински сестри или доброволци (които да се заемат със санитарно-хигиенична дейност).

Желаещите би трябвало да изпратят мейл на, като остави своите имена, курс на образование или специалност, телефон и е-поща за противоположна връзка.


08:52Спира плановият банкет в лечебните заведения в Бургас  Коронавирусът в България: най-малките възпитаници ще се върнат в класните стаи на 10 ноември
© Надежда Чипева, Капитал
Във връзка със мощно повишената заболеваемост от COVID-19 в област Бургас, със заповед на шефа на РЗИ Георги Паздеров, се стопира плановият банкет и плановите интервенции в бургаските лечебни заведения от през днешния ден, 3 ноември, ъсобищ Българска национална телевизия.

Изключение са дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и кафези, диагностиката и лекуването на пациенти с онкологични и онкохематологични болести, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, без значение от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, дълготрайно лекуване и психиатрична помощ.

За двуседмична база заболеваемостта от ковид в региона е над 627 на 100 000 души население.
Мярката ще е в действие за целия ноември.08:49Подвариант на ковид, който се популяризира още по-бързо, е засечен в БългарияНационалният център по заразни и паразитни заболявания е засякъл при започване на октомври за първи път в България подвариант " делта плюс " на ковид, който се популяризира по-бързо от " делта ". Това заяви шефът Ива Христова пред Би Ти Ви. Подвариантът е открит в16 проби от общо 440.

Симптомите при него са същите, не се кара по-тежко от делта, а имунизираните са предпазени и от този вид, увери тя. Ученият заяви, че " делта плюс " е засечен в 42 страни основно в Европа и Америка, като много необятно е публикуван във Англия. Засечените случаи в България са основно в Бургас, Варна и София.08:38Броят на умрелите пораства с 22% за седмица  Коронавирусът в България: най-малките възпитаници ще се върнат в класните стаи на 10 ноември
© Юлия Лазарова
С 22% за седмица се усилва броят на умрелите от ковид, демонстрират данните за последното денонощие от Единния информативен портал. За 24 часа животът си са изгубили 145 души.

Новите случаи на болест са 5863 при направени 44 814 теста. Процентът позитивни проби е малко над 13.

Нови 999 души са постъпили в болница през последното денонощие като сега в лечебни заведения са 8149 души. Общо 696 от тях са в интензивни отделения.

През последното денонощие са сложени 18 804 дози ваксина.

Данните в графики можете да видите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР