Настоящето правителство и Министерство на финансите започна да обръща по-сериозна

...
Настоящето правителство и Министерство на финансите започна да обръща по-сериозна
Коментари Харесай

Гарабед Минасян: За пръв път от маса години се наблюдава материализация на определена философия в Държавния бюджет

Настоящето държавно управление и Министерство на финансите стартира да обръща по-сериозна внимание на действителната конвергенция на българската стопанска система към европейските действителности, а не толкоз на номиналната конвергенция. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " проф. Гарабед Минасян във връзка новата план-сметка на страната за 2024 година.

" Номиналната конвергенция се свързва с нивото и осъществяването на условията по Маастрихтските критерии. И това, което до момента сме следили са тези индикатори, които са свързани с Маастрихтските критерии. Но редом с това съществуват критерии, които са свързани с действителната конвергенция на българската стопанска система към европейските действителности, които се неглижират тотално. И в този момент тука виждам в новия бюджет като че ли се обръща доста по-сериозно внимание на темповете на действителна конвергенция за сметки на номиналната конвергенция. И в случай че приказваме за действителната конвергенция, тогава и условията за недостиг по Маастрихтските критерии малко ще изостанат на по-заден проект ", разяснява Минасян.

По думите му за пръв път от маса години се следи избрана материализация на избрана философия в Държавния бюджет: " И тази философия е, че намаляването на подоходното закъснение на България, спрямо европейските действителности, не може да продължава да бъде за дълго време тласък за икономическа динамичност. Лансира се разбирането, че не е възможно да се възнамерява стопански напредък за сметка на ниско възнаграждение на труда. Това е толкоз по-важно, поради на напъните ни и вероятността да се включим в Еврозоната, вероятно някъде в бъдеще, в недалечното бъдеще, дано по този начин да го кажа по този начин по-разтегливо. Защото би трябвало да се съгласим, че в случай че се включим, и когато се включим в Еврозоната, тогава ще отпаднат всевъзможни забележими и невидими спънки и загради и доста по-ясно ще се усеща разликата в заплащането на труда у нас, спрямо Европейския съюз и от там, доста по-чувствително ще нараства и общественото напрежение, което ще изисква избрана форма на приближаване на гравитация до европейските действителности ", счита професорът.

Той добави още, че за пръв път, може би от най-малко 10-15 години, в случай че не и повече, се проектира график за съответно повишаване на разнообразни типове обществени заплащания: " И тук имам предвид, на първо място и минималната заплата, както и проектирането на повишаването на пенсиите. Има и други планувани обществени заплащания. Същевременно обаче тая философия не е задоволително поредна, по тази причина тъй като не се дискутира въобще въпросът дали е възможно да се проектира стопански напредък посредством поддържане на пределно ниско корпоративно данъчно облагане. Видимо в това отношение държавното управление не му е достигнало храброст да преразгледа постановките за поддържането на така наречен плосък налог, и да преразгледа цялата система на данъчно облагане. Като имам поради не толкоз въобще повишение на данъчното облагане и данъчните ставки, колкото смяна на структурата на данъчното облагане. Тоест, кой би трябвало да заплаща повече и кой би трябвало да заплаща по-малко, респективно релативно и безусловно при образуването на бюджетните приходи в Държавния бюджет.

Паралелно с това, несъмнено, има и доста други неща върху които човек би трябвало да се замисли - би трябвало да направи опит да влезе вътре в нещата, в това число и това, до каква степен правдиви са едни или други типове упования. И тук, това, което най-вече се набива в очи е заложеният приръст на брутния вътрешен артикул ", обърна внимание Гарабед Минасян.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР