“Настоящата здравна система е резултат на прилагане на смесица от

...
“Настоящата здравна система е резултат на прилагане на смесица от
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Ковид кризата доказа, че болниците не може повече да са търговски дружества

“Настоящата здравна система е резултат на използване на комбинация от правила и модели, които освен че не са допълващи се, само че и взаимно си опонират. Пазарно-търговските правила и връзки вземат връх над публичния интерес. Здравето не може да е търговия. Ние сме срещу цялостната комерсиализация на опазването на здравето с всички отрицателни последици за правилата на тъждество и взаимност. Финансовите резултати последователно станаха водещи критерии, а пациентът бизнес-единица.

Трябва да върнем страната в ръководството, регулацията и контрола на опазването на здравето. ” Това съобщи Корнелия Нинова на среща със социалисти в Кюстендил. Тя добави, че Ковид рецесията е посочила по решителен метод, че лечебните заведения към този момент не може да са търговски сдружения: “Предлагаме нова система за надзор на разноските, обвързана с качество и резултати. Заплащането на медицинските действия с обществени финансови запаси би трябвало да е по цени, избрани от страната (НЗОК), единствено за лечебни заведения, които не са търговски сдружения ”, разясни Нинова.



“Искаме повече правдивост в системата. За здравноосигурените лица – обезпечен достъп до гратис и навременно здравно обслужване, както и аптечни услуги 24 часа в денонощието; за здравнонеосигурените-държавно обезпечен базов пакет от медицински услуги, заплащан с обществени финансови запаси, както и приемане на Наредба за образуване на работните заплати в държавните лечебни заведения, гарантираща почтени базови заплати за всички ангажирани в системата на опазването на здравето. ”, изрази предложенията си претендентът за втори мандат ръководител на Българска социалистическа партия. Тя бе безапелационна, че е нужно действително остойностяване на труда, обвързано с резултати, качество, подготовка и опит.

Корнелия Нинова изрази позицията си за държавна стипендия за образование и/или специализация, с ангажимент за работа по-късно: “Иначе обричаме страната на липса на лекари и медицински сестри. Има цели общини, в които няма кой да предпише един аспирин. ” Тя акцентира, че с тези и други ограничения ще се възвърне доверието в здравноосигурителната система, и че по този метод ще може да се понижи броя на здравнонеосигурените лица.

“Важно за нас е и въвеждането на диференцирана ставка на Данък добавена стойност върху лекарствените артикули и медицинските произведения. ”, сподели още Нинова пред симпатизантите в Кюстендил. Тя изясни, че е неотложно годишно държавно установяване на цените на медикаментите от реимбурсирания лист и медицински произведения както за лечебните заведения, по този начин и за аптеките: “Пълна бистрота на разноските в опазването на здравето. Електронните предписания ще изсветлят системата. Такава смяна е сложна,но е допустима. ”, приключи Корнелия Нинова.

*публикация

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР