Настоящата година е напът да се превърне в най-горещата в

...
Настоящата година е напът да се превърне в най-горещата в
Коментари Харесай

Европейската служба за климатичните промени: 2023-та година ще остане като най-горещата в историята

Настоящата година е напът да се трансформира в най-горещата в историята, заяви в четвъртък Европейската работа за климатичните промени „ Коперник “.

 

Най-горещият септември в международен мащаб в историята последва лятото с рекордни температури през тази година, оповестиха от „ Коперник “. 

 

Температурите през септември тази година са били с половин градус по-високи, в сравнение с през предходния най-горещ септември, и с съвсем цялостен градус по-високи, в сравнение с през междинния септември сред 1991 и 2020 година, съобщи ДПА, представени от Българска телеграфна агенция.

 

Учените настояват, че изменението на климата в комбиниране с появяването през тази година на климатичния феномен Ел Ниньо, който затопля повърхностните води в източната и централната част на Тихия океан, са съдействали за последните рекордни температури. 

 

„ Безпрецедентните за това време на годината температури, следени през септември след рисково лято счупиха върховете с изключително доста “, сподели Саманта Бърджес, заместник-директор на „ Коперник “. Температурите през 2023 година към този момент са напът да бъдат с 1,4 градуса по Целзий по-високи от междинните температури в прединдустриалния интервал, сподели тя.

 

Това е единствено с 0,1 градуса под задачата, сложена от Парижкото съглашение за климата, което има задача да ограничи стоплянето до 1,5 градуса до края на века. През септември обаче то към този момент беше с 1,75 градуса повече от референтния прединдустриален интервал от 1850 до 1900 година

 

„ Два месеца преди Световната конференция на Организация на обединените нации по въпросите на климата (COP28) чувството за неотложност на амбициозните дейности в региона на климата в никакъв случай не е било по-критично “, добави Бърджес. Антарктическият морски лед също доближи исторически най-малко през септември, като покрива с 9% по-малка повърхност, в сравнение с приблизително за интервала 1991-2020 година В Арктика морският лед през септември е бил на петото си най-ниско равнище. По отношение на преваляванията картината през септември беше смесена. В огромни елементи на Западна Европа паднаха повече дъждове от нормалното, а в Гърция и Либия имаше наводнения вследствие на бурята „ Даниел “ - тропически циклон, който връхлетя Средиземно море.

 

В други елементи на Европа, Съединени американски щати, Мексико, Централна Азия и Австралия обаче беше маркиран най-сухият септември от началото на записите.

 

Европейската работа за измененията на климата „ Коперник “ постоянно разгласява данни за температурата на земната повърхнина, ледената завивка на моретата и данните за преваляванията. Констатациите се основават на компютърно генерирани разбори, които включват хиляди измервания от спътници, кораби, самолети и метеорологични станции по целия свят.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР