Настоящата антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неудобните

...
Настоящата антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неудобните
Коментари Харесай

Йорданова: КПКОНПИ е бухалка за неудобните и изтривалка за удобните

" Настоящата антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неуместните и бърсалка за комфортните ".

Това съобщи пред Нова телевизия правосъдният министър Надежда Йорданова. Тя разяснява желанията на ръководещите да разделят комисията на две, като едното ново звено да има проверяващи функционалности.

" Тази комисия би трябвало да бъде със засилени пълномощия, в това число потреблението на специфични разследващи средства, които да могат да се употребяват в съда ", изясни министърът.

По думите ѝ диалози за персони, които да оглавяват новата комисия, не са водени. По-важно било какви ще са пълномощията на структурите.

Преди няколко дни сегашният ръководител Сотир Цацаров разгласи, че ще се отдръпна от поста си от 1 март. След това той подава и оставката си пред Народното събрание. Междувременно се е бил лишен от ДАНС. Цацаров пояснява тези дейности като политически реваншизъм и възмездие от страна на вътрешния министър Бойко Рашков.

След идване на власт на новото държавно управление КПКОНПИ. Бяха извършени акции във Варна, Стара Загора, Враца и Луковит.

Прокуратурата си измисля всевъзможни оправдания, с цел да не работи по избрани случаи, сподели още Йорданова. Тя даде образец с следствието за кюлчетата и пачките в чекмеджето на някогашния министър председател Бойко Борисов. Тя уточни, че казусът не е единствено в Гешев,.

" Проблемът не е единствено в личността, само че и в самата институция. Има разнообразни варианти за надзор върху обвиняването. Едната е Министерство на вътрешните работи да може единствено да образува досъдебни производства, които след това прокуратурата ще може да отхвърли в случай че реши, че не са законосъобразни. Другата концепция е в случаите, когато прокуратурата откаже да образува произвеждане, отводът да може да бъде обжалван пред съда ", сподели Йорданова.

За пълномощието Министерство на вътрешните работи да може да образува независимо.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР