Настоящата 2022 година е към своя край. Броени часове остават

...
Настоящата 2022 година е към своя край. Броени часове остават
Коментари Харесай

Събитията в България, които белязаха 2022 година

Настоящата 2022 година е към своя край. Броени часове остават преди човечеството да навлезе в 2023 година от актуалния интернационално приет Григориански календар. 

Кои обаче бяха събитията, случили се у нас през 2022 година, които я (и ни) белязаха – отразиха се на обществото по подобен метод, че заслужават равносметка? От връзките ни с Русия, през дейностите и ориста на „ ИТН “, до действителностите към промените в правораздаването, потребността от битка с корупцията, съзряването на гражданското общество и връщането на хартиената бюлетина – ДЕБАТИ.БГ вършим своя обзор:
14 април 2022 година Депутатите закриха профилираното правораздаване
Депутатите утвърдиха на второ четене измененията в Закона за правосъдната власт след спор, траял повече от 9 часа. Така те дефинитивно гласоподаваха профилираното правораздаване, което не осъди нито един олигарх, да бъде и дадоха начало на правосъдната промяна.

 правораздаване

Макар че доста специалисти считат, че закриването на така наречен „ спецове “ е по-скоро връщане към нормалността в правораздаването, в сравнение с промяна, закриването им сподели готовността на тогавашното болшинство да работи за по-добро правораздаване.

Тези опити обаче в доста случай бяха обречени на неуспех, защото огромна част от промените в правораздаването минават през промяна в Конституцията – т.е. изискват се минимум 160 гласа „ за “.

Специализираното правораздаване обаче беше закрито, като даже Конституционният съд се произнесе, че това не опонира на главния закон.
27 април 2022 година Русия спря газа за България
На 26 април в „ Булгаргаз “ ЕАД бе получено съобщение, че доставките на природен газ от „ Газпром Експорт “ ще бъдат спрени – считано от 27 април 2022 година Въпреки неувереното държание на страната ни по отношение на експанзията на Русия към Украйна, без предупреждение от даже от няколко дни – както стана с Полша, Русия спря газа на България.

 газпром

Към оня миг газовата връзка с Гърция към момента не беше подготвена, а в публичното пространство се твърдеше, че на процедура е невероятно да разтоварим танкери с полутечен газ.

След като 12 години държавните управления на ГЕРБ не завършваха газовата връзка, тя към този момент е подготвена. Видяхме още, че България може да употребява и това надалеч не е невероятно.

Затвърди се и позицията, че на Русия не може и не трябва да се разчита. Именно по тази причина диверсификацията на доставките на газ от сътрудници – същински такива, е толкоз значима.
9 май 2022 година Шествие за Украйна
Въпреки съветската агитация и макар изказванията, че българите всеобщо поддържат Русия във войната ѝ против Украйна, украинския народ, суверенност и същина, голям брой пъти българските жители демонстрираха, че това просто не е правилно. В цялата страна бяха извършени голям брой шествия в поддръжка на Украйна, като най-голямите от тях бяха в София.

 шествие, Украйна

Най-силно в съзнанието се отпечата шествието от 9 май т.г. – Денят на Европа. Тогава в София се организира поход против съветския фашизъм.

Той потегли от фонтана през Президентството и продължи по няколко маршрута – една група, която проби полицейския кордон и потегли към МОЧА (Монумента на окупационната алена войска, с публично име Паметник на Съветската армия), а друга – през ул. „ Георги Раковски “, към бул. „ Дондуков “, където двете групи се събраха, минаха около Българското национално радио и се насочиха към посолството на Русия.

Хиляди хора показаха поддръжката си за Украйна и демонстрираха, че съветската агитация няма чак толкоз огромна почва у нас. Показаха цивилизационния избор на България и потвърдиха, че принадлежим към евроатлантическото пространство.
16-22 юни 2022 година Протести в отбрана на Никола Минчев и държавно управление на Кирил Петков
Свалянето на кабинета „ Петков “ стартира със свалянето на Никола Минчев от „ Продължаваме промяната “ от поста на ръководител на Народното събрание. Той бе освободен с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и Има Такъв Народ на 16 юни 2022 година. Това провокира митинги в отбрана на Минчев и държавното управление.

 Протест в отбрана на Никола Минчев

Хиляди жители постройката на Народното събрание на 16 юни т.г., с цел да покажат поддръжката си към освободеният ръководител на Народното събрание.

Насъбралите се жители скандираха „ Мафията вън “, „ Тошко, вън “ и приветстваха депутатите на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “. протече спокойно, макар че „ Възраждане “ получи доза „ национална обич “ от демократичните жители под формата на освирквания. Същото се случи и с депутатите от Движение за права и свободи, ГЕРБ и Има Такъв Народ, които се демонстрираха пред жителите.

Всичко това се случи с огромна роля на „ ИТН “ на Слави Трифонов, която изтегли министрите си от ръководството и на процедура бутна кабинета. На 8 юни 2022 година във Фейсбук изказване водачът на Има Такъв Народ уточни две аргументи за това – желанието да се вдигне ветото над Република Северна Македония и актуализацията на бюджета.

Тогава Трифонов обвиняваше Петков, че взима еднолично решение за районен съд Македония. По-късно се оказа обаче, че Народното събрание ще взема решение по въпроса и никога Петков, камо ли самичък.

По думите на Трифонов казусът с актуализацията беше, че се харчат милиарди. По на Политическа партия казусът бил, че държавното управление отказало да се вършат заплащания към пътностроителни компании по инхаус поръчки.
22 юни 2022 година. Беше свален кабинета „ Петков “
Правителството на Кирил Петков бе първото, свалено с сполучлив избор на съмнение след рухването на комунистическия режим в България. Недоверието към кабинета „ Петков “ бе гласувано от ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ ИТН “ и „ Възраждане “.

При свалянето на кабинета „ Петков “ митингите се, генерирайки изненадващо мощна гражданска сила. На митингите имаше освен последователи на Политическа партия и Демократична България, само че и надпартийни представители на гражданското общество, настояващи за съвременна, европейска, евроатлантическа България.

 Лозинг, повдигнат по време на митинга в отбрана на Никола Минчев
24 юни 2022 година. Вдигнахме ветото над районен съд Македония за Европейски Съюз
Народното събрание на България гласоподава страната ни да така наречен френско предложение за разрешаване на разногласието сред България и Северна Македония. Това значи, че в случай че българските условия, посочени в съглашението, бъдат изпълнени от Северна Македония, България ще вдигне ветото си върху началото на договарянията на районен съд Македония за присъединение към Европейския съюз.

 България, Северна Македония В предлагането на „ Демократична България “, което беше признато, е записано, че България ще поддържа европейската интеграция на РСМ, в случай че Северна Македония съблюдава изискванията в Договора за добросъседство от 2017 година и Протоколите от съвещанията на Съвместната междуправителствена комисия, както и в случай че са спазени правата на българите, в това число посредством регистриране в Конституция на РСМ. В решението е записано още, че Европейският съюз би трябвало да подсигурява за тези български условия.

Френското, а в действителност европейско предложение, за решение на разногласието сред България и Северна Македония беше посрещнато с неодобрение от избрани групи и в двете страни. И у нас, и в съседката ни се сподели, че приемем ли, предаваме националните си ползи.

С повдигането на ветото обаче България трансферира на Македония. Страната ни направи това, което се искаше от нея, като остави Северна Македония да взема решение сама за бъдещето си, спазвайки значими условия. Така по едно и също време постигнахме рационално решение, само че и не изпаднахме в европейска изолираност.
3 юли 2022 година. България експулсира 70 съветски дипломатически служители 
България, при държавното управление „ Петков “, 70 съветски дипломати и чиновници на Посолството на Руската федерация в България. Те отлетяха за Русия малко преди 18:00 часа на 3 юли.
 Снимка: БНР
Причината за изгонването – данни, че това са били шпиони на Русия у нас. Това бе първото толкоз огромно експулсиране на дипломатически чиновници от страната ни. С него България сподели воля да се откъсне един път вечно от съветските зависимости. Кабинетът, който го направи, беше свален.

„ Отзоваваме 70 съветски дипломати. Всеки, който работи за непознати ползи, ще бъде свикан да се върне назад в страната, откъдето е пристигнал “, уточни тогавашният министър председател Кирил Петков. „ Голяма част от тези хора са работели непосредствено за непознати служби и дипломатическата им роля е била под прикритие “, добави той.

„ Стари изпитани механизми на съветските служби са да прикриват най-важните си разузнавачи на невидими позиции като градинар, водач, готвач. Имайки поради неналичието на дипломатически опит у госпожа Митрофанова, няма спънка персоналният ѝ водач да е водещият офицер “, сподели тогава ген. Атанас Атанасов, съпредседател на „ Демократична България “.

На 2 юли т.г. Лена Бориславова, тогава шеф на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков, уточни, че още от февруари службите разполагат с данни за публични и политически фигури в България, които получават пари от Русия за агитация. Възнаграждението “ е 4000 лв. на месец, Бориславова.
5 юли 2022 година Катастрофата на „ Черни връх “
На 5 юли 2022 година в София, България, до момента в който е дрогиран, Георги Семерджиев надвиши позволената скорост с джип с подправени номера и без шофьорска брошура. Той мина на алено, блъсна такси и умъртви две дами на 21 и 26 години на тротоара.

Ужасяващата гибел на две млади дами на столичния централен бул. „ Черни връх “ се трансформира в еманация на корупцията. Причините за това бяха съмнителните условия към бягството на водача на колата-убиец от мястото на случая, в която бяха намесени дейности на чиновници на Министерство на вътрешните работи.
 Георги Семерджиев На фотографията: Георги Семерджиев с полицейска стоп палка и полицейска значка
След това пък последваха уволнения в Министерство на вътрешните работи, започнаха инспекции под управлението на служения министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Въпреки множеството незнайни към проблема, едно е ясно – през тази злополука видяхме какъв брой гнила би могла да бъде системата на страната, въпреки и все още нищо да не е несъмнено, да става въпрос повече за догадки. Видяхме и нуждата от незабавна промяна, даже реподбор на фрагментите в Министерство на вътрешните работи.
5 август 2022 година Протести против съветското газово робство  митинг - газпром Снимка: Българска телеграфна агенция
На 5 август т.г. се организира първия от серията против енергийната политика на служебното държавно управление, назначено от президента Румен Радев, против самия Радев, против съветската газова тирания и против нови връзки с „ Газпром “, който тогава към този момент бе спрял едностранно газа към България.

Опасенията тогава бяха, че служебната власт може да подпише нов дълготраен контракт с „ Газпром “, защото сегашния контракт – който съветската страна не съблюдава, изтича в края на годината.
 митинг газ Снимка: Фейсбук/#ГАZwithme
Към оня миг служебното държавно управление интензивно ни обясняваше, че не можем без съветския газ, че надали не без него ще потънем в мрачевина и мизерия. Впоследствие България даже се свърза с „ Газпром “, с цел да да беседват с нас, само че не разбрахме дали сме получили някакъв отговор, друг от това, че „ Газпром “ си.

Протестите „ ГАZwithme “ на 5 август и продължиха всяка седмица в продължение на месеци.
8 юли и 1 октомври. Церемония по приключването на градежа и гала по откриването на газовата връзка с Гърция
На 8 юли т.г тогавашният български министър председател Кирил Петков и гръцкият министър председател и Кириакос Мицотакис се включиха в официалната по привършване строителството на Междусистемната газова връзка Гърция – България.

„ През последните 12 години бяхме очевидци на политическото отвращение на ГЕРБ да осъществят този план. Т.нар. евроатлантици действително прикрито са работили за интереса на „ Газпром “. Правителството потвърди, че този план може да бъде завършен в идващите шест месеца “, уточни тогавашният министър председател в оставка в края на юли.

Интерконекторът бе стартират преди 12 години. Той се трансформира в един от най-бавените планове от времето на държавните управления на Бойко Борисов. Началният период на започване на плана беше неведнъж отлаган в продължение на години, като в последна сметка градежът стартира през 2019 година. Крайният период също беше неведнъж отменян.

Официално газовата връзка беше на 1 октомври.
2 октомври. Отново предварителни парламентарни избори
След третия следващ предварителен избор на 2 октомври, ГЕРБ се върна като първа мощ. „ ИТН “ обаче в политически хоризонт, като не съумя да мине бариерата за влизане в Народното събрание.

 финални резултати избори

След като групировката на Слави Трифонов взе участие в предходното постоянно държавно управление и реши да се изтегли от ръководството – като надлежно бутне покълващите процеси на смяна и нормалност, Има Такъв Народ бе осъдена от гласоподавателя. Така Има Такъв Народ не влезе в сегашния 48-ми Парламент.
19 ноември 2022 година Намирането на Сашко
 Издирват момче в Перник 12-годишният Александър от Перник изчезна на 11 ноември т.г. На 19 ноември той бе

Дните сред изгубването на детето и намирането му провокираха голям брой реакции, като че ли цялата страна следеше какво се случва. Чуха се голям брой обвиняване към родителите на детето, в обществените мрежи се разпространяваха всевъзможни теории.

В последна сметка – за благополучие, детето беше открито.

Случаят обаче сподели няколко неща – както позитивни, по този начин и отрицателни. Първо, че хората си оказват помощ. Второ, че много постоянно вършим умозаключение, без да имаме цялата картина. Трето, че продължаваме да бъдем общество, което е недотам толерантно (бащата на детето беше разкъсван дни наред в мрежите). Четвърто, че когато става въпрос за деца, обществото ни има податливост да се сплотява.
29 ноември и 1 декември 2022 година Връщане на хартиената бюлетина и митинги
Хиляди жители излязоха на против изборните промени, към този момент прокарани от хартиената коалиция сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.
 Протест против хартиената бюлетина в София Протест против хартиената бюлетина в София. Снимка: Калоян Янков/Facebook
Въпреки че бяха призовани от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, жителите проведоха митингите самодейно. Гражданската сила сподели и утвърди следната наклонност в гражданското общество у нас – най-честно то симпатизира на Демократична България и Политическа партия, като даже и да не го прави, си сътрудничи с тези обединения за реализиране на гражданските цели.
 Протест против хартиената бюлетина във Варна Протест против хартиената бюлетина във Варна. Снимка: Стела Николова/Facebook
Наблюдава се и още нещо – гражданското общество няма потребност от покана за, няма потребност от транспорт с рейс или от покриване на разход. Гражданското общество е живо и реагира единствено, по лична преценка, оказва напън и показва позициите си пред политиците.

На 16 ноември се организира второто четене на текстовете от Изборния кодекс в Комисията по правни въпроси, като съвещанието продължи съвсем 18 часа. Именно това среднощно прекрояване на изборните правила провокира такова бурно неодобрение.

Самите промени бяха гласувани на второ четете на 2 декември 2022 година Най-сещественото измежду тях е, че хартиената бюлетина се връща във всички секции, а машинните разписки ще се броят на ръка. Така на процедура ще имаме избор с каква хартия да гласуваме, само че не и дали да гласуваме с машина. Машините пък бяха превърнати в принтери, защото разписките от тях отново ще се броят от членовете на изборните комисии.

Впоследствие президентът наложи несъгласие върху изборните промени, като то към този момент беше на в зала.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР