Настъплението на талибаните към столицата на Афганистан продължава. Групировката вече

...
Настъплението на талибаните към столицата на Афганистан продължава. Групировката вече
Коментари Харесай

Талибаните затягат обръча около Кабул

Настъплението на талибаните към столицата на Афганистан продължава. Групировката към този момент завладя столицата на близката провинция Логар, която е единствено на 70 километра южно от Кабул.
Снимка: btvnovinite.bg
По непотвърдена информация талибаните са достигнали и квартал единствено на 11 километра южно от столицата. Така един огромен периметър към Кабул към този момент е под техен надзор.

За съпоставяне – преди четири години талибаните са били мощни единствено в няколко дребни провинции. Всички останали са били под контрола на формалното държавно управление.
Снимка: btvnovinite.bg
Ситуацията излиза отвън надзор, предизвести Организация на обединените нации. А президентът на Афганистан стартира Ашраф Гани незабавни договаряния с локални водачи и интернационалните сътрудници за прекъсване на боевете.

„ Фокусът ми е върху предотвратяването на по-нататъшна неустойчивост, принуждение и разселване на моя народ “, съобщи Гани.
Снимка: btvnovinite.bg
За хиляди хора интернационалното летище в Кабул в този момент е единственият път по въздух на открито. Вътре в града – конвои на афганистанската войска към момента пресичат улиците.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Изглежда неизбежно Кабул да падне. Градът е разграничен сред тези, които могат или най-малко са надяват да го изоставен и тези, които знаят, че нямат подобен късмет “, споделя кореспондентът на „ Скай Нюз “ Стюарт Рамзи.

Хиляди чиновниците на посолства, неправителствени организации и чужденци се изтеглят от града. Не по този начин елементарно е за локалните поданици.
Снимка: btvnovinite.bg
Повече от 250 000 души са принудени да изоставен домовете си в Афганистан. Някои от тях спят в спонтанни лагери в столицата.

Съпругът и братът на Фарида, които са били служители на реда, са убити от талибаните в северната част на страната. Тя бяга с двете си деца.

„ Когато американците напуснаха страната, стартира бедствието. Не упреквам тях, а нашия президент, че не съумя да овладее обстановката “, споделя Фарида.
Снимка: btvnovinite.bg
В Кабул към този момент са първите американски морски пехотинци, изпратени за евакуация на цивилни. До на следващия ден би трябвало да дойдат общо 3000 военни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР