Настъпил е моментът, в който трябва да поставим на масата

...
Настъпил е моментът, в който трябва да поставим на масата
Коментари Харесай

Архитектите искат правила за прилагане на инженеринга в строителството

" Настъпил е моментът, в който би трябвало да сложим на масата въпроса за инженеринга и взаимно да намерим работеща формула за неговото дейно използване . Консултативният съвет ще работи интензивно за незабавно реализиране на консенсус по тематиката с оглед идното осъществяване на планове в новия програмен интервал на Европейски Съюз ". Това е мнението на проектант Владимир Милков , ръководител на Камарата на архитектите в България (КАБ).

На 05 август 2022, гр. София членовете на Консултативния съвет на браншовите организации в архитектурно-строителния бранш започнаха поредност от работни срещи за създаване на правила и правила, които да регламентират използването на процедурите по инженеринг (проектиране и строителство) при публичните поръчки. Решението за регламентиране бе взето на съвещание на Конституционен съд от 3 август.
 Освободената шефка на
Освободената шефка на " Автомагистрали " основала схемата с ин хаус поръчки, изясни Гроздан Караджов

Две години е единствено подготовката за градеж на нов мост над Дунава

Пълната възбрана на инженеринга, както и използването на тази процедура по досегашните правила, са неприемливи разновидности , безапелационни са от Конституционен съд. Необходимо е да бъдат лимитирани отрицателните страни на инженеринга, като се усъвършенстват разпоредбите по провеждането на процедурите и се регламентират случаите, при които е наложително да се провеждат архитектурни състезания.

Темата за инженеринга в публичните поръчки от дълго време е обект на съществени полемики и разнопосочни отзиви в архитектурно-строителния отрасъл. Според Камарата на архитектите в България е нужно ограничение на инженеринга при публичните поръчки.
 Строителният отрасъл желае точни параметри за инженеринг
Строителният отрасъл желае точни параметри за инженеринг

Настоява за нов кодекс за капиталово обмисляне

В Народното събрание имаше спор, в края на юли 2022 година група депутати внесоха оферти за промени в Закона за публичните поръчки (ЗОП ). Предложенията бяха в посока прецизиране на случаите, при които е възможно възлагането на инженерин година

Промените бяха отхвърлени на първо четене в последния работен ден на 47-то Народното събрание , макар че преди този момент бяха подкрепени от Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление, както и от Комисията по правни въпроси към Народно събрание.

Представители на КАБ също поддържаха предложенията по време на разискванията в двете парламентарни комисии и изпратиха в Народно събрание публично мнение. От Камарата регистрират като триумф приемането на законопроекта на първо четене. За първи път в Парламента се заприказва за потребността от промени в Закон за обществените поръчки , разяснява арх. Милков.
 Министерство на регионалното развитие бори корупцията - без инженеринг, олекотява процедури
Министерство на регионалното развитие бори корупцията - без инженеринг, олекотява процедури

Комитова с упоритост да понижи бюрокрацията в строителството

Консултативният съвет на архитектите е основан през есента на 2020 година за обединяването на браншовите организации по основните тематики и проблеми, касаещи развиването на архитектурно-строителния бранш. В съвета вземат участие Камарата на архитектите в България (КАБ), Камарата на строителите в България (КСБ), Камарата на инженерите в капиталовото планиране (КИИП), Камарата на инженерите по геодезия (КИГ), Съюзът на архитектите в България (САБ), Българската асоциация на архитектите и инженерите - консултанти (БААИК) и Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР