Настъпи заветната дата 6 март, на която, както беше уговорено,

...
Настъпи заветната дата 6 март, на която, както беше уговорено,
Коментари Харесай

Драмата на ротацията - Борисов и Доган не са убедени, че е дошъл момента да управляват сами

Настъпи заветната дата 6 март, на която, както беше уговорено, учен Денков подаде оставка на държавното управление. И то с концепцията, че това не е някаква хватка против съдружния конкурент, а е същинска оставка. Затова и тя бе гласувана в Народното събрание, тъй като без това гласоподаване нещата щяха да се запазят такива, каквито са си били преди нея - т.е. обещанието нямаше да е изпълнено.

И тук настъпи нещо ненадейно. Вместо да се зарадват на опцията да поемат нещата в свои ръце посредством министър председател Мария Габриел, както беше контрактувано, ГЕРБ се разсърдиха, че ПП-ДБ " доста бързали ". Започна една ротация в настроенията на Бойко Борисов, който през два часа обявяваше или неизбежни избори, или започване на съдружни договаряния.
Какво целят ГЕРБ?
Общото усещане от цялата история е, че за ГЕРБ ротацията не е отегчителен софтуерен термин за сформиране на държавно управление в сложна обстановка, а е изключително непосилен прийом за причиняване на неудобства на сътрудниците. Затова е и сърденето, че се понижава времето, в което очевидно Борисов е възнамерявал да ротира ПП-ДБ на шиш.

Ако имате нездрава фикция - какво по-хубаво от това министър председателят Денков хем да е министър председател, хем да е в оставка оптимално дълго време, през което вие заран да кажете, че отивате на избори, а следобяд да размислите?

Дребното интригантстване е една от насладите на българската политика, а за някои даже минава за върховен пилотаж, изключително в случай че скоростта на ротацията се вдигне над 200. Но зад впечатляващата хореография прозира сериозна долнопробност и даже един тежък систематичен недостатък.

Тъй като доста институции - от медии до съдилища и прокуратура - са овладени от превтасали във властта партии като ГЕРБ и Движение за права и свободи, те живеят с концепцията, че ръководството по право е тяхно и те единствено краткотрайно са го " отстъпили " на ПП-ДБ. Времето на преотстъпването съгласно някои е изтекло, по тази причина ГЕРБ-ДПС трябвало да си поемат още веднъж нещата. Защото опитът, без значение какъв, си е опит.
Доколко " изпрани " са Борисов и Пеевски?
Защо било изтекло времето на ПП-ДБ във властта? Тук теориите са доста, без нито една да е в действителност вярна. Според едни войната в Украйна била към този момент изгубена и било все тая дали в държавното управление ни са евроатлантици или путинисти. Според други Борисов и Пеевски към този момент са толкоз " изпрани ", че блясъкът им заслепява дори евроатлантическите сътрудници, които надали не се редят на опашка да ги душат и прегръщат.

Защо първата доктрина е погрешна не си коства да се разисква. Същото е годно и за втората, само че въпреки всичко е редно да се каже, че рейтингът от 5% на господин Пеевски (според последното изследване на " Алфа Рисърч " ) демонстрира, че даже личният му електорат не е в целокупност уверен в резултата от " изпирането ".

Дори хора като Андрей Райчев, които са последователи и на двете теории по едно и също време, декларират напълно правилно, че от свадите в правосъдната система се е разнесла " страшна смрад ". Поддържането на умерена непорочност на превтасалите във властта партии и страшната смрад от подопечната им правосъдна система не са напълно съвместими, даже на Балканите.
Нови кавги, остарели зависимости
Накратко, маневрите и ротациите към Ротацията демонстрираха още веднъж преодоляването на основни институции от избрани партии. Ето няколко скорошни доказателства:

Медиите направиха от оферти от ПП-ДБ меморандум скандал, че ставало дума за " делкане " на властта. Същите правила в плана за съглашение на ГЕРБ не създадоха сходен резултат. Да не приказваме пък за предлагането на Десислава Атанасова от декември да има квота в регулаторите от 1/3 за Движение за права и свободи, което беше признато с безмълвно медийно съгласие;

Започна се тюхкане, че ПП-ДБ били избързали с оставката и по този начин съкратили времето за договаряния. А тотално се не помни, че ГЕРБ имаха две седмици да обмислят предлагането на ПП-ДБ, които те пропиляха, с цел да тръснат контрапредложение един ден преди датата на оставката;

Мегаскандалът с откритата пътна газова карта на Теменужка Петкова е в медийно затъмнение. От тази карта излиза наяве, че всичко по градежа на " Турски поток " е било контрактувано с съветската страна и последвалите търгове са в действителност авансово нагласени, с цел да бъдат извоювани от избрани претенденти, които са съветски реализатори или подизпълнители. Да не приказваме, че изтече и информация за срещи с съветски лица, които са част от забранителни описи. А и остава истината, че България финансира с няколко милиарда и скоростно построи посредством съветски компании част от " Турски поток ", който е запазен 90% от " Газпром " в обозримо бъдеще. В актуалната геополитическа обстановка това е инструмент на Кремъл за заобикаляне на Украйна. Същото беше годно и през 2017-2018 година Ако ПП-ДБ бяха създали всичко това, те щяха да бъдат раздрани като путинисти в медиите, а прокуратура и служби щяха да ги проверяват до девето коляно. Докато министър Тагарев е подложен на критика, че е забавил изпращането на БТР-и с два месеца и това се разисква обстойно и необятно, за така наречен пътна карта гузно се мълчи;

Правят се опити " страшната смрад " в правосъдната система да се припише на двама починали и един избягал. Удобно, тъй като целият проблем е, че следствието ще би трябвало да се организира от лица, за които има съществени подозрения, че са измежду участниците в смрадливите схеми. А те са на високите си постове, тъй като стопират или въобще не стартират следствия към Борисов и клуба " Магнитски " в необятен смисъл. Това е и съответната причина за вонята.
Кога ще се отмирише?
Драмата на ротацията е, че Борисов, а и Доган, не са уверени, че е пристигнал момента да ръководят сами (с помощта на Българска социалистическа партия или " Възраждане " ). Тезите за " изпирането " не престават да се въртят в медиите, само че с вярата, че колкото повече те се ротират, толкоз вонята ще понижава.

Но тази вяра не дава отговор на действителността. Изчистването на корупционните подозрения във връзка с ГЕРБ и Движение за права и свободи би могло да стане с избор на самостоятелни и авторитетни проверяващи и правосъдни органи. А това най-лесно и безапелационно би могло да се осъществя посредством ротационно ръководство сред ГЕРБ и ПП-ДБ, в което и двете страни споделят отговорност за решенията и имат право да постановат несъгласие над противоречиви кандидатури. 

Дори и да се стигне до изключителни парламентарни избори, в случай че се резервира картината, която " Алфа " Рисърч и " Маркет Линкс " дадоха в последните си проучвания на електоралните настройки, след тях управническите алтернативи ще са същите. Затова от ротация на настроения с 200 е добре да се премине към действителна ротация във властта. С по-малко драми и по-скромна хореография по опция. 

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР