Насоките включват ангажименти за намаляване на риска и злоупотребитеИзкуственият интелект

...
Насоките включват ангажименти за намаляване на риска и злоупотребитеИзкуственият интелект
Коментари Харесай

Страните от Г-7 договориха принципи и кодекс на изкуствения интелект

Насоките включват задължения за понижаване на риска и злоупотребите

Изкуственият разсъдък последователно влиза в регулация от най-високо равнище
(снимка: CC0 Public Domain)

Лидерите на Голямата седморка (Г-7) подписаха Споразумение по отношение на интернационалните управителни правила за изкуствен интелект и Доброволeн кодекс на държание за разработчиците на AI. Това стана в границите на “Хирошимския AI развой ” – конгрес, отдаден на вероятностите и провокациите на изкуствения разсъдък.

Документите ще добавят интернационално обвързващите правила, които сега се завършват от законодателите на Европейски Съюз според Закона за изкуствения разсъдък, отбелязва Европейската комисия.

Единадесет управителни правилото, признати от водачите на Г-7, дават насоки за обезпечаване на сигурността и надеждността на технологиите за организациите, които създават, внедряват и употребяват усъвършенствани AI системи.
още по темата
Насоките включват задължения за понижаване на риска и злоупотребите, идентифициране на уязвимости, поощряване на отговорно шерване на информация, докладване на произшествия и вложения в киберсигурност, както и система за етикетиране, която разрешава на потребителите да разпознават наличие, генерирано от AI.

Принципите, основани на резултатите от изследване на заинтригуваните страни, бяха създадени от Европейски Съюз дружно с други членове на Г-7 в самодейност, известна като “Хирошимски AI развой ”. Те послужиха като основа за създаване на кодекс, който ще даде подробни и на практика насоки на организациите, разработващи AI, и ще насърчи виновното ръководство на изкуствения разсъдък по света.

И двата документа ще бъдат прегледани и обновени, в случай че е належащо, в това число посредством съвещания с голям брой заинтригувани страни, с цел да се подсигурява, че са подобаващи за задачата и дават отговор на условията на бързо разрастващата се технология.

Лидерите на Г-7 приканиха организациите, разработващи модерни системи за изкуствен интелект, да се ангажират да употребяват правилата, провъзгласени в признатите документи, в своята активност.

“Хирошимският AI развой ” беше основан на срещата на върха на Г-7 на 19 май 2023 година, с цел да насърчи развиването на съвременни системи за AI на световно равнище. Инициативата е част от по-широк интернационален спор за това по какъв начин да се ограничи развиването на изкуствения разсъдък.

„ Потенциалните изгоди от AI за жителите и стопанската система са големи. Ускоряващото се развиване на AI обаче носи и нови провокации. Вече като регулаторен водач със Закона за изкуствения разсъдък, Европейски Съюз извършва ролята си за основаване на бариери и ръководство на AI на световно равнище ”, съобщи президентът на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен.

Тя приканвам разработчиците на изкуствен интелект да подпишат и приложат този кодекс за държание на изкуствения разсъдък допустимо най-скоро.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР